StoryEditor
Hrvatskanovo iz stožera

Capak opet pokušao pojasniti: Boravak na otvorenom je dobar, ali bez socijalnog kontakta; Božinović odlučan: Pravilo je da ostanete doma!

Piše A. F.
27. ožujka 2020. - 16:22
Goran Stanzl/POOL/PIXSELL

Ministar Božinović pojasnio je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera odluku oko rada specijaliziranih trgovina:

- Specijalizirane trgovine su specijalizirane trgovine, to nije prodaja rinfuze i voća i povrća. Išle su jasne upute lokalnim centrima civilne zaštite. Dobili smo povratne infromacije da su svi upoznati s tim mjerama. Pokušavamo balansirati između održavanje ekonomskih aktivnosti, to se ne smije tumačiti da sada svi mogu ići vanka i zadržavati se na tim prostorima.

Te trgovine su otvorene za robu koja vam je potrebna kako bi se što manje zadržavali, kupili što je potrebno i vratili se doma. Glavna poruka je ostanite doma i držite razmak. Ako ta poruka ne postane refleksno ponašanje svih nas, imat ćemo problem, kazao je ministar Božinović.

Ravnatelj zavoda za javno zdravtstvo još je jednom pokuša objasniti što znače upute koje se mnogima čine kontradiktorne - da se preporuča boravak na svježem zraku, ali nam se istovremeno stalno poručuje i da ne izlazimo iz svojim domova osim u nuždi:

- Boravak na otvorenom prostoru je dobar jer se na otvorenom prostor virus teže širi, ali ako ostvarimo taj kontakt virus će se širiti. Ne smijemo ostvarivati socijalni kontakt i ne smijemo se grupirati.

Od početka smo govorili da ćemo mjere o ograničavanju rada trgovina koje nisu bitne za normalni život građana korigirati. I dalje je potrebno osiguravati socijalnu distancu i na tim kioscima ljudi ne mogu stajati u redovima. U ovom trenutku za sprječavanje širenja virusa je ta socijalna distanca. Drugo što je osobito važno je zaštita starijih od 65 -  rekao je Capak.

Iako je Capak danas još jednom ponovio kako je boravak na otvorenom dobar, na samom kraju popodnevnog obraćanja, Ministar Božinović je za kraj poručio: Nemojte dopustiti da vas lijepo vrijeme izmami vanka, pravilo je da ostanete doma'.

 

 

#KORONAVIRUS

Izdvojeno

02. lipanj 2020 21:39