StoryEditor
HrvatskaIZ EKSKLAVE

Antun Masle: Negdje oko 2050. godine ljudi će dobivati bebe s maskama

Piše PSD.
29. listopada 2020. - 12:24
Nekima maske već savršeno stoje, kao da su rođeni s njimaDamjan Tadić/HANZA MEDIA

Ima nešto i u vremenu. Je li oblačno, pada li ona dosadna, ubojita cjelodnevna kiša ili je nebo čeleste, more modro, borovi tamnozeleni, a temperatura 20 do 25, baš kao danas

U takvom ozračju crne se vijesti nekako razvodne i nitko ih ne doživljava kao, na primjer, u sivom Zagrebu gdje je, sudeći po ponašanju nama poznatih ljudi, teško pokopanje.

U nas, naravno, ima korone, ali ne vidi se neka sad teška briga. Maske se nose tamo gdje je obvezno, u butigama, ljekarnama, bankama, ali to je samo zato što se mora, inače nikome ne bi na pamet palo.

Nije toliko ni zbog propisa koliko zbog krivih pogleda maskiranih upućenih nemaskiranima i djelomično maskiranima, onima s maskama pod nosom. Ispadne čovjek nekako neodgovoran ako se nije zamaskirao.

Krivo ga gledaju, osjeti se društveno degradiranim.

Gubitak zraka

Moje osobno iskustvo s maskama nije baš nešto. Uz sve izbjegavanje zatvorenih prostora gdje su pokrivala obvezna, ipak se jedno četiri puta masku moralo koristiti.

U ta četiri puta triput je pukla lastika, i to na onom svjetloplavom, najčešće korištenom modelu maske.

Nakon par minuta, o blamaže, ode lastika s jedne ili druge strane. Svejedno s koje jer više nije upotrebljiva, osim ako se ne nategne rukom. Ili maske ne valjaju, ili je glava prevelika za mogućnosti one tanke lastičice.

Stoga sam nabavio onu bijelu što podsjeća na starinske ženske gaćice, s debelom bijelom lastikom kakva je u upotrebi još od 1945. Ta se još dobro drži.

Kakva su iskustva s nošenjem maske? Pa evo, najkraće rečeno, s maskom se može izdržati koliko i ispod mora, minutu do dvije. Sve preko toga nosi nedostatak zraka, zamućenje pogleda i početak gubitka orijentacije.

Zbog nedostatka zraka vjerojatno počne rasti tlak, a s njim i ostale neugodnosti. Kako se ono zove kad nema dovoljno zraka u sustavu? Hipoksija?

Od toga se navodno umire, i to dosta brzo.

Eno ona nesretna 17-godišnjakinja u Splitu stradala je od hipoksije. Je li je netko prisiljavao da u školi nosi masku, iako je bila teški astmatičar, još nismo jasno čuli.

Trebala je nesretna postati idealnim manekenom Covida-19 da se hrabro nije javila njezina starija sestra i objasnila da je bila teško bolesna i prije nego što su otkrili koronu.

Nema nam spasa

Ljudsko biće nije predodređeno za blokadu udisaja i izdisaja.

Da jest, vjerojatno bismo se rađali s membranom preko labrnje. Ako se ova halabuka nastavi kroz neki dulji period, nije isključeno da evolucija učini svoje i negdje oko 2050. godine počnemo dobivati bebe s maskama.

Zasad još funkcioniramo po starome, slobodni udisaj zraka, slobodni izdisaj ugljičnog dioksida, nešto kao motor s unutarnjim izgaranjem.

Kad se to djelomično blokira krpom preko usisa i ispuha, performanse moraju opasti. Otud mantranje.

Začudo, što je više maski, to je više i Covida-19. Rekordi padaju na sve strane. Tu na jugu, gdje lijepo i sunčano vrijeme ne pogoduje pesimizmu i širenju panike, upravo se održala izvanredna presica.

Kažu, 70 novooboljelih, hospitaliziran 21 pacijent, aktivnih slučajeva 260, traže se novi kreveti za smještaj pacijenata.

Jadni smo ti.

Nakon što sam pročitao kako se raspušta Osnovna škola Antuna Masle u Orašcu i prelazi na online nastavu, postalo je jasno: Neće nas spasiti ni bablje ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 16:30