StoryEditorOCM
Crna kronika‘nije im prvi put‘

Želio pomoći turistima pa prošao torturu: ‘Na meni, bolesnom, iživljavali su se satima‘; Policija dala svoju verziju

Piše Zoran Šagolj
15. svibnja 2023. - 12:01

- Ja sam žrtva policijskog maltretiranja i iživljavanja. I to im nije prvi put – tvrdi umirovljeni hrvatski branitelj Ivica Kapitanović iz Kaštela.

Njega su u prošli četvrtak u poslijepodnevnim satima, kako nam je ispričao svoju verziju priče, zaustavila dva policajca na cesti između Zračne luke u Resniku i Trogira. Prethodno je ukrcao tri osobe u svoj ford fusion.

- Vidio sam te mlade ljude, strance, kako stopiraju na autobusnoj astanici uz aerodrom. Stao sam i ponudio im prijevoz. Oni su mi nudili 10 eura za vožnju do Trogira, ali sam ja odbio. Rekao sam im da im je to dobrodošlica za odmor i lijepe uspomene u Hrvatskoj. Ništa više – priča nam Kapitanović.

Pretpostavlja da su ga dok su (su)putnici ulazili u automobil spazila dvojica uniformiranih policajaca i da je razlog što su ga ubrzo zaustavili taj što su mislili da se bavi ilegalnim taksiranjem.

- Ista mi se stvar desila i lani u lipnju. Prolazio sam pored aerodroma, gdje sam nekada kao zaštitar i radio, i morao sam na WC. Zaskočio me policajac i isto optužio da vozi taksi na crno. Ispisali su mi 2.400 kuna kazne. To nisam želio platiti, već su mi skinuli s računa. Prije toga su me policija i carina na pravdi boga kaznili s 24 tisuće kune, ali sam na kraju platio 14.000. Sada su stvarno prevršili svaku mjeru – reći će naš sugovornik.

Ogorčen je policijskim tretmanom, jer tvrdi da su ga na cesti držali skoro četiri i pol sata, od 14.30 pa do skoro 19 sati.

- Ajde što su mene, iako sam bolestan, jer imam ugrađen stent i probleme sa šećerom, ali te mlade momke su ispitivali dobrih sat i po. Valjda ih nisu htjeli pustiti dok ne dobiju priču kakvu žele. Ljudi su se i dobro prepali, jer su vidjevši ih onako neuredne mislili da se radi o lažnim uniformama i značkama. Na meni se izredalo ravno šest policajaca. Prvo ova dva odmah na cesti, pa je došao neki njihov šef, a onda još trojica iz Policijske postaje u Trogiru. Nije im ni to bilo dovoljno, već su pozvali i dvojicu inspektora iz Državne inspekcije – navodi ovaj Kaštelanin.

Bez okolišanja kaže da od ranije s dvojicom policajaca ima neke nerašćišćene račune, odnosno da mu ‘zbog ljubomore rade probleme gdje god stignu‘. Osim toga, jednog njihovog kolegu optužuje da ga je bez razloga udario prije nekoliko godina. Svakako, Kapitanović odbacio primisao da je ilegalni taksist.

- Ja sam prije radio za Bolt i Uber, ali su mi i tada radili probleme. Ja i da hoću biti taksist, to ne mogu, jer odakle mi moje dvije mirovine od 2.500 kuna da platim puste papire i dozvole?! I tko mi jamči da mi i tada neće praviti probleme? - pita se.

Kontaktirali smo drugu stranu, Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku, i dobili njihovu verziju priče.

- Vezano uz vaš mail možemo Vas izvijestiti kako su policijski službenici Policije aerodromske policije Resnik u konkretnom slučaju postupali prema vozaču vozila koji je prevozio trojicu putnika, a zbog počinjenog prekršaja iz čl.5. Odluke o javnom redu i miru grada Kaštela, a kojom je onemogućeno pružanje usluga prijevoza van za to određenog mjesta i nuđenje usluga koje nisu unaprijed najavljene.

Tijekom postupanja prema vozaču, isti je vikao, a potom i vrijeđao policijske službenike, nakon upozorenja isti je prestao s narušavanjem javnog reda i mira. Zbog sumnje da je svojim ponašanjem ostvario obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira opisanih u čl. 13. i 17. protiv istoga slijedi podnošenje optužnog prijedloga. Na mjestu događaja djelatnici Državnog inspektorata područne jedinice Split zadužene za ilegalne djelatnosti poduzeli su mjere i radnje iz svoje nadležnosti spram predmetnog vozača. – pojasnili su.

A zašto je sve, kako Kapitanović tvrdi, trajalo 4,5 sata, odgovorili su:

- Napominjemo kako je postupanje prema predmetnom vozaču trajalo onoliko koliko je bilo potrebno za obaviti razgovor s zatečenim putnicima u vozilu te za prekršajnu obradu.

Ivica Kapitanović odbacuje navode da je bilo koga vrijeđao, već je tek, kako kaže, konstatirao da je jedan od policajaca ‘sredio zube‘.

- Ako sam rekao da su zgužvani i nepočešljani, pa to valjda nije uvreda? Što se ostalog tiče, nisam ni očekivao da policijskim šefovima bude nelogično postupanje od četiri i pol sata. Ja novac nisam uzeo, a valjda u svom autu mogu voziti koka god hoću – odgovara, nesiguran što mu je dalje činiti – prijaviti sve većoj instanci ili naprosto odustati.

- Ja sam ranije podnosio prijave, ali ništa se nije pokretalo. Njih ne interesira kolega nasilnik, njih ne interesira tko mi redovito u dvorištu buža gume na autu, već tih 10 eura. Možda ni sada nisam ništa trebao poduzimati – reći će.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:40