StoryEditorOCM
Crna kronikaUHIDBENI NALOG

Velika akcija policije u Zagrebu: U tijeku uhićenja Bad Blue Boysa zbog nereda u Ateni. ‘Protivimo se izručenju...‘

Piše VIJESTI SD
23. rujna 2023. - 14:07

Od deset Bad Blue Boysa čije uhićenje Europskim uhidbenim nalogom traži grčko pravosuđe zbog nereda u Ateni, hrvatska policija uhitila je njih devet, dok se za jednom osobom s popisa u subotu još tragalo - javlja Jutarnji list.

Petero njih uhićeno je tijekom petka i prvo dovedeno u sjedište krim policije PU Zagrebačke u Heinzelovu ulicu, a nakon toga su odvezeni pritvorskom nadzorniku na Oranice. Policija prema njima nije imala nikakvo krim istraživanje već je samo postupala po Europskom uhidbenom nalogu i obavljala formalnosti koje su tražile grčke vlasti.

"Uhitite i izručite nam ove Bad Blue Boyse",  navedeno jeu zahtjevu grčkih vlasti s listom od desetak imena Dinamovih navijača koje grčke vlasti sumnjiče da su sudjelovali u neredima u Ateni večer uoči utakmice 2. pretkola Lige prvaka između AEK-a i Dinama 7. kolovoza, u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris.

Ne zna se za što se točno terete hrvatski navijači, a Jutarnji je neslužbeno doznao da se radi se o navijačima koji su bili registrirani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP prije nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju. Kako su rekonstruirale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku. Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neki istaknuti vođe Bad Blue Boysa, za koje se spekuliralo da su također sudjelovali u neredima ili imali značajnu ulogu u tučnjavi i incidentima koji su završili smrtonosnim ozljedama Michalisa Katsourisa.

Trenutno je u grčkim zatvorima 105 hrvatskih državljana i prema grčkom zakonu maksimalna dužina pritvora za kaznena djela za koja ih se tereti je 18 mjeseci, ali se ipak očekuje da će dio navijača biti pušten na slobodu. Međutim, sada Grčka traži još 10 "Boysa" i hrvatski sud odlučivat će o tome hoće li udovoljiti zahtjevu Grčke da ih se izruči radi vođenja postupka.

Odvjetnik uhićenog: Ovo su opcije...

- Postupanje po Europskom uhidbenom nalogu (EUN) nije samo puka formalnost, kako se to prikazuje jer od 2016. godine Hrvatska je odbila više od 300 EUN-a a najčešće iz razloga što nije bilo zajamčeno da će se u zemlji u kojoj će se voditi postupak poštivati ljudska prava osobe čije se izručenje traži. Protivit ću se izručenju svoga branjenika Grčkoj jer prema onome što mi je dosad poznato jedino na temelju čega se traži njegovo izručenje radi vođenja postupka je to što je njegovo ime nađeno na popisu osoba u vozilu rent-a-cara. Bez ikakvog drugog dokaza da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela - rekao je odvjetnik Hrvoje Lukavec, koji je angažiran od strane B. S., a još nekoliko kolega koji zastupaju udrugu Bad Blue Boysa angažirano je za obranu uhićenih čije izručenje traži Grčka.

- Mog branjenika ispitat će prvo u tužiteljstvu u Velikoj Gorici, a zatim će biti prepraćen sucu istrage tamošnjeg suda. Prema Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije sud može odbiti zahtjev, može odgoditi predaju našeg državljanina, tražiti dodatna jamstva od zemlje koja traži njegovo izručenje, a može uvjetovati i postupanje pod EUN da će osoba ako bude osuđena biti vraćena u matičnu državu na izdržavanje kazne - kaže odvjetnik Lukavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:08