stdClass Object ( [id] => 1368456 [title] => Noževi su koštali života torcidaša Matu, Denisa, Marka i Gorana. Posebno krvav je bio noćni obračun u centru Splita [alias] => vecernji-izlasci-s-tragicnim-zavrsetkom-ubojstvo-luke-bancica-posljednje-je-u-nizu-krvavih-splitskih-nocnih-obracuna [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Istraga ubojstva koje se dogodilo u noći s petka na subotu u Splitu, kad je ubodom nožem u prsa smrtno ranjen Luka Bančić (22), tek je takoreći počela. Osumnjičeni Ante Rušić (31) nalazi se u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a za to vrijeme bit će saslušani svjedoci, pregledane snimke videonadzora te će se provesti vještačenja za koja DORH procijeni da su potrebna.

Uhićenom je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti, a za sada nije iznio obranu, nego se branio šutnjom. Sve okolnosti tragičnog događaja bit će poznate tek nakon potpune obrade i procjene dokaza.

---

---

U ovoj fazi postupka Ante Rušić osumnjičen je za ubojstvo Luke Bančića nakon verbalnog i fizičkog sukoba. U sukobu su sudjelovali i Frane Rušić, Antin stariji brat, te prijatelji sada pokojnog mladića, navedeno je u rješenju o istrazi.

---

image

Očevid ubojstva u ulici Domovinskog rata

 

Božidar Vukičević/Cropix
---

U Splitu to nije prvi put da je večernji izlazak završio na najgori mogući način nakon što bi netko potegnuo oružje. Napominjemo da slučajevi koje navodimo nisu bili jedina ubojstva nožem na ovom području, no sa zločinom na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Mažuranićeva šetališta imaju zajednički nazivnik jer je do tragedije došlo nakon niza događaja koje je pokrenula beznačajna čarka.

Od čarke do ubojstva

Ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića (23), zvanog Blato, iz Splita dogodilo se u 4.10 ispred kafića "Reket" u Stobreču. Nožem ga je u prsa ubo Nikola Gusić Janjić, tada 24-godišnjak, iz Podstrane. Tijekom suđenja je utvrđeno da je optuženi Gusić Janjić s Blaževićem otprije bio u sukobu, a te večeri s petka na subotu 11. kolovoza 2017. godine bio je u pijanom i posebnom afektivnom stanju.

Iako je utvrđeno da je Blažević u više navrata verbalno napadao Gusića Janjića te noći u kafiću, nije fizički nasrnuo na njega niti mu je prijetio fizičkim napadom. Nakon izlaska iz kafića, prošavši uskim prolazom, optuženik je sačekao Blaževića i nožem mu zadao ubodnu ranu te je pobjegao. Sudska vještakinja patologinja je tijekom postupka posvjedočila kako je smjer ubodnog kanala bio od dolje lijevo prema gore desno, a dubina 15 centimetara. Nikakva intervencija Blaževiću nije mogla pomoći s takvom ozljedom, kazala je. 

---

image

Sada pokojni Mate Blažević stradao je u 4.10 sati ujutro

Nikola Vilić/Cropix
---

U svojoj obrani na splitskom sudu Nikola Gusić Janjić je kazao da je nož kupio te večeri u Stobreču na štandu na fešti sv. Lovre.

– Trebao mi je malo jači nož kad idem na selo, za meso i slično. Zataknuo sam ga za pojas i prekrio majicom pa ga nitko nije vidio niti mi je smetao pri hodu. Zato ga nisam ostavio u vozilu koje je bilo parkirano kod "Reketa".

Unutra je počelo kad se Blažević posvađao s djevojkama koje su puštale glazbu. Rekao sam mu da pusti djevojke na miru jer je bio neugodan, i da će mu kasnije pustiti pjesmu koju je tražio. Ne znam koju je pjesmu tražio, tek sam tijekom suđenja čuo da je to pjesma "Moja prva ljubav". On me je pogledao i tada je sve počelo – kazao je.

Osuđen je u svibnju 2019. godine na 12 godina zatvora, što je potvrdio i Vrhovni sud, koji je u svojoj pravomoćnoj odluci naveo razloge. Istaknuli su kako je utvrđeno da je Mate Blažević u više navrata verbalno napadao optuženika u kafiću, ali nije fizički nasrnuo na optuženika niti je prijetio fizičkim napadom.

---

image

Nikola Gusić Janjić na suđenju - osuđen je na 12 godina zatvora
 

Paun Paunović/Cropix
---

Slučaj sa Zapadne obale

Kad su izišli iz kafića kroz uski prolaz, Nikola Gusić Janjić nožem mu je zadao ubodnu ranu u prsa i pobjegao. Kao otegotna okolnost uzeto je u obzir da je zbog takvog postupanja optuženika naglo prekinut jedan mladi život. Kao olakotnu okolnost Vrhovni sud je uzeo u obzir raniju neosuđivanost Nikole Gusića Janjića, te da je ubojstvo počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti zbog značajnih zdravstvenih poteškoća koje su utjecale na to da živi u konstantnom strahu od udarca u glavu.

Nadalje, uzeli su u obzir bitan doprinos koji je Mate Blažević dao nastanku tog događaja. 

Mladi život prekinut je i na Zapadnoj obali u Splitu u studenome 2016. godine, kad je nožem u srce uboden Goran Vidić (18) iz Splita. Na četiri godina zatvora za njegovo je ubojstvo osuđen Karlo Gustav Krivec, tada u dobi od 18 godina, iz Splita.

Optužnica ga je teretila da je u subotu 19. studenog, oko 20.45, po pozivu prijatelja koji je tražio pomoć, došao ispred hotela u izgradnji na splitskoj Zapadnoj obali, te je tijekom verbalne prepirke i fizičkog sukoba ubo Gorana Vidića nožem u prsa. Mladić je zadobio osobito tešku tjelesnu ozljedu, ubodnu ranu lijeve strane prsnog koša s oštećenjem srca, od koje je preminuo.

---

image

Očevid na Zapadnoj obali

Vojko Bašić/Cropix
---

Optužen je bio i Leonardo Šandrić, kojega se teretilo da je, znajući da je nožem ubijen Goran Vidić, oružje oprao i obrisao kako bi uklonio tragove krvi. Zatim je na traženje Karla Gustava Kriveca bacio nož u grmlje kako ne bi bio pronađen, čime je spriječio otkrivanje počinitelja kaznenog djela ubojstva.

Bio je to švicarski nožić s oštricom na preklapanje, koji je nađen nedugo nakon sukoba na Zapadnoj obali. U svojoj obrani Karlo Gustav Krivec negirao je namjeru ubojstva, izjavio je da je do kobnog uboda došlo dok se branio od napada. 

– Napadnut sam dok sam došao gledati tučnjavu dvije sukobljene strane, a sam nisam pripadao niti jednoj – izjavio je.

Manja kazna maloljetnicima

Tijekom suđenja obrana je ustrajala na tome da se postupak vodi prema zakonu za maloljetnike jer je jedan imao 18 godina i devet dana, a drugi 18 godina i tri mjeseca u vrijeme kobnog događaja. Maloljetničko pravo primjenjuje se na počinitelje u dobi od 14 do 17 godina i mlađe punoljetnike u dobi od 18 do 21 godine.

---

image

Očevid ubojstva na Zapadnoj obali

Vojko Bašić/Cropix
---

U siječnju 2019. godine na Županijskom je sudu u Splitu Karlo Gustav Krivec osuđen na pet godina zatvora, što je maksimalna kazna za tzv. obično ubojstvo prema "maloljetničkom zakonu". Krivim je proglašen i Leonardo Šandrić, koji je istim zakonom osuđen na pridržaj, odnosno uvjetni maloljetnički zatvor uz rok kušnje od dvije godine za pomaganje nakon počinjenja ubojstva.

Krajem te godine Vrhovni sud je kaznu za ubojstvo smanjio s pet na četiri godine zatvora jer su smatrali da splitski sud nije dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Naveli su kako Karlo Gustav Krivec nije nasilnoga karaktera, bavi se glazbom i do tog je dana živio uredno. Presudu za drugooptuženog Šandrića su potvrdili.

Maksimalnih pet godina prema zakonu za maloljetnike dobio je Marko Bekavac, tada u dobi od 17 godina, iz Splita, za ubojstvo Marka Jurića (21) iz Stobreča na splitskim Bačvicama. Nakon privođenja je Marko Bekavac kazao kako se s Markom Jurićem posvađao oko ulaska u WC te se sukob nastavio ispred kluba.

Svjedoci su drugačije prepričali događaj te noći sa subote na nedjelju 2. studenoga 2008. godine. Bekavac je na gornjoj etaži lokala namjeravao ući u WC, a Jurić je upravo izlazio te mu se nije mogao skloniti. Izbila je svađa te su gosti izveli Bekavca van, ali on nije otišao, nego je čekao ispred. Kad je nakon završetka radnog vremena, oko 5.45, Marko Jurić izišao iz kafića, Marko Bekavac krenuo je za njim te se svađa nastavila ispred obližnjih objekata brze prehrane. Tada je Marko Bekavac zgrabio nož s pulta fast fooda i Marku Juriću zadao ubod u trbuh.

---

image

Marko Bekavac osuđen je za ubojstvo Marka Jurića. Spor je bio oko ulaska u WC

Vladimir Dugandžić/cropix
---

Okršaj na Lovrincu

Teško ranjeni mladić pokušao je pobjeći i spustio se stubama, ali je pao u nesvijest i ostao ležati ispred "Pupe", gdje je sukob i počeo. Ugledala ga je čistačica 15-ak minuta kasnije u lokvi krvi. S fatalnim oštećenjima unutarnjih organa prevezen je u splitsku bolnicu, u kojoj je preminuo u 18.45. Ubojica je pobjegao, a nož je bacio u obližnju šumicu.

Uhićen je istog dana oko podne, a nakon privođenja je priznao počinjenje kaznenog djela, ali je naveo da je bio pod utjecajem alkohola i zabranjenih supstanci. Maksimalnu moguću kaznu je dobio, između ostalog, i zbog prijašnje osuđivanosti, kad je kao maloljetnik bio na odsluženju kazne u Odgojnom zavodu u Turopolju.

Iste godine u ožujku još je jedan mladi život izgubljen od oštrice noža. U subotu 1. ožujka, dvadeset minuta nakon ponoći, u Vukovarskoj ulici, nedaleko od sjevernog ulaza na groblje Lovrinac, Ante Rubić, tada 22-godišnjak, zvan Crv, ubo je nožem u prsa Denisa Tadića (24) iz Splita.

Mladić je preminuo na licu mjesta od posljedica ranjavanja, a Ante Rubić predao se policiji tijekom istog jutra. Ante Rubić je izjavio kako nije imao namjeru ubiti Denisa Tadića, nego se on sam nabo na nož. Tijekom istrage saslušani su svjedoci s obje strane, ali njihovi su se iskazi razilazili u pitanju toga tko je potencirao sukob.

Oko ponoći u blizini Lovrinca u Fiatu Tipo je bio Ante Rubić s tri prijatelja, u Mercedesu je bio Denis Tadić, a u Citroenu Xsara njegovi prijatelji. Ispod pothodnika pokraj Lovrinca, Mercedes i Xsara pretekli su Fiat Tipo, i to jedan s jedne, a drugi s druge strane.

---

image

Ante Rubić prilikom privođenja

Feđa Klarić/Cropix
---

Nakon toga je Ante Rubić Fiatom krenuo u potjeru za njima te je prepriječio put Xsari, tako da su se morali zaustaviti, a Mercedes je produžio. Rubić je izlazi iz Fiata s dva prijatelja, dok četvrti, maloljetnik, ostaje u automobilu. Prilaze Xsari, u kojoj je Tadićev prijatelj sa suprugom, te mu Rubić, stojeći pokraj zatvorenog prozora, prijeti i lupa šakama po automobilu.

Vozač naglo pokreće Xsaru i umalo obara dva Rubićeva prijatelja koji stoje ispred vozila, te odlazi do parkiranog Mercedesa, iz kojeg izlazi Tadić i sjeda s njim u vozilo. Njegova supruga iz Xsare prelazi u Mercedes kraj Tadićeve zaručnice. Rubić i društvo u međuvremenu su se vratili u Fiat i odvezli su se. Denis Tadić i njegov prijatelj Xsarom idu za njim kako bi vidjeli zašto ih je Ante Rubić napadao. Dolazi do novog sukoba, u kojemu je Ante Rubić ubo Denisa Tadića nožem nanijevši mu ranu duboku devet centimetara.

Sredinom veljače 2009. godine na Županijskom je sudu u Splitu Ante Rubić proglašen krivim za ubojstvo i osuđen na 13 godina zatvora. Sudsko vijeće osudilo ga je za tzv. obično ubojstvo, za koje je tada bila maksimalna kazna 15 godina zatvora.

---

image

Ante Rubić prilikom izricanja presude za ubojstvo Denisa Tadića nožem u prsa 

Duje Klarić/Cropix
---

Maksimalnu kaznu nisu izrekli, unatoč prijašnjoj osuđivanosti, jer je sudska vještakinja psihijatrica posvjedočila da je optuženi djelovao u afektu straha. Navedeno je i kako je te večeri Ante Rubić imao 1,31 promil alkohola u krvi, a konzumirao je i kokain. Psihijatrijskim vještačenjem utvrđen mu je poremećaj osobnosti, odnosno grubost, bahatost i sklonost ovakvim situacijama. Vrhovni sud mu je u ožujku 2010. godine smanjio kaznu za ubojstvo za tri godine, na deset godina zatvora. Procijenili su kako je presuda Županijskog suda u Splitu prestroga s obzirom na doprinos sada pokojnoga Denisa Tadića cjelokupnom događaju te smanjenu ubrojivost optuženika Ante Rubića zbog dijagnosticiranog poremećaja osobnosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Večernji izlasci s tragičnim završetkom. Ubojstvo Luke Bančića posljednje je u nizu krvavih splitskih noćnih obračuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izgubljena mladost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Večernji izlasci s tragičnim završetkom. Ubojstvo Luke Bančića posljednje je u nizu krvavih splitskih noćnih obračuna izgubljena mladost 2 0 10683 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-28 15:48:01 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-01 11:56:05 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2024-03-01 11:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Večernji izlasci s tragičnim završetkom. Ubojstvo Luke Bančića posljednje je u nizu krvavih splitskih noćnih obračuna [metadata] => robots= author= title=Večernji izlasci s tragičnim završetkom. Ubojstvo Luke Bančića posljednje je u nizu krvavih splitskih noćnih obračuna page_title=Večernji izlasci s tragičnim završetkom. Ubojstvo Luke Bančića posljednje je u nizu krvavih splitskih noćnih obračuna [metakey] => ubojstvo, nož, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26683207.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/10287305.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/8397354.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/11874904.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/21290676.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/25550982.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/10385896.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/10385898.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26644881.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Fe\u0111a Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mate Bla\u017eevi\u0107 ubijen je u Stobre\u010du; Nikola Gusi\u0107 Janji\u0107 osu\u0111en je za smrt torcida\u0161a; Ante Rubi\u0107 po\u010dinio je ubojstvo nedaleko od\u00a0ulaza\u00a0u gradsko groblje u Splitu (privo\u0111enje\u00a0i na su\u0111enju)<\/p>","

Nikola Gusi\u0107 Janji\u0107 na su\u0111enju - osu\u0111en je na 12 godina zatvora
\n\u00a0<\/p>","

Sada pokojni Mate Bla\u017eevi\u0107 stradao je u 4.10\u00a0sati ujutro<\/p>","

Marko Bekavac osu\u0111en je za ubojstvo Marka Juri\u0107a. Spor je bio oko ulaska u WC<\/p>","

Ante Rubi\u0107 prilikom izricanja presude za ubojstvo Denisa Tadi\u0107a no\u017eem u prsa\u00a0<\/p>","

Ante Rubi\u0107 prilikom privo\u0111enja<\/p>","

O\u010devid na Zapadnoj obali<\/p>","

O\u010devid ubojstva na Zapadnoj obali<\/p>","

O\u010devid ubojstva u ulici Domovinskog rata
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26683207_1920.jpg":"1920x1080","k_26683207_1280.jpg":"1280x1280","k_26683207_1024.jpg":"1024x1024","k_26683207_640.jpg":"640x640","k_26683207_480.jpg":"480x480","k_26683207_340.jpg":"340x340","k_26683207_220.jpg":"220x220","o_26683207_1280.jpg":"1280x853","o_26683207_1024.jpg":"1024x682","o_26683207_640.jpg":"640x426","o_26683207_480.jpg":"480x320","o_26683207_340.jpg":"340x226","o_26683207_220.jpg":"220x146","h_26683207_1280.jpg":"1280x854","h_26683207_1024.jpg":"1024x683","h_26683207_640.jpg":"640x427","h_26683207_480.jpg":"480x320","h_26683207_340.jpg":"340x227","h_26683207_220.jpg":"220x147","pp_26683207_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683207_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683207_640.jpg":"640x814","pp_26683207_480.jpg":"480x611","pp_26683207_340.jpg":"340x432","pp_26683207_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1394","hd_10287305_1920.jpg":"1920x1080","k_10287305_1280.jpg":"1280x1280","k_10287305_1024.jpg":"1024x1024","k_10287305_640.jpg":"640x640","k_10287305_480.jpg":"480x480","k_10287305_340.jpg":"340x340","k_10287305_220.jpg":"220x220","o_10287305_1280.jpg":"1280x929","o_10287305_1024.jpg":"1024x743","o_10287305_640.jpg":"640x464","o_10287305_480.jpg":"480x348","o_10287305_340.jpg":"340x246","o_10287305_220.jpg":"220x159","h_10287305_1280.jpg":"1280x854","h_10287305_1024.jpg":"1024x683","h_10287305_640.jpg":"640x427","h_10287305_480.jpg":"480x320","h_10287305_340.jpg":"340x227","h_10287305_220.jpg":"220x147","pp_10287305_1280.jpg":"1280x1628","pp_10287305_1024.jpg":"1024x1303","pp_10287305_640.jpg":"640x814","pp_10287305_480.jpg":"480x611","pp_10287305_340.jpg":"340x432","pp_10287305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2886","hd_8397354_1920.jpg":"1920x1080","k_8397354_1280.jpg":"1280x1280","k_8397354_1024.jpg":"1024x1024","k_8397354_640.jpg":"640x640","k_8397354_480.jpg":"480x480","k_8397354_340.jpg":"340x340","k_8397354_220.jpg":"220x220","o_8397354_1280.jpg":"1280x1924","o_8397354_1024.jpg":"1024x1539","o_8397354_640.jpg":"640x962","o_8397354_480.jpg":"480x721","o_8397354_340.jpg":"340x511","o_8397354_220.jpg":"220x330","h_8397354_1280.jpg":"1280x854","h_8397354_1024.jpg":"1024x683","h_8397354_640.jpg":"640x427","h_8397354_480.jpg":"480x320","h_8397354_340.jpg":"340x227","h_8397354_220.jpg":"220x147","pp_8397354_1280.jpg":"1280x1628","pp_8397354_1024.jpg":"1024x1303","pp_8397354_640.jpg":"640x814","pp_8397354_480.jpg":"480x611","pp_8397354_340.jpg":"340x432","pp_8397354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_11874904_1920.jpg":"1920x1080","k_11874904_1280.jpg":"1280x1280","k_11874904_1024.jpg":"1024x1024","k_11874904_640.jpg":"640x640","k_11874904_480.jpg":"480x480","k_11874904_340.jpg":"340x340","k_11874904_220.jpg":"220x220","o_11874904_1280.jpg":"1280x867","o_11874904_1024.jpg":"1024x693","o_11874904_640.jpg":"640x433","o_11874904_480.jpg":"480x325","o_11874904_340.jpg":"340x230","o_11874904_220.jpg":"220x149","h_11874904_1280.jpg":"1280x854","h_11874904_1024.jpg":"1024x683","h_11874904_640.jpg":"640x427","h_11874904_480.jpg":"480x320","h_11874904_340.jpg":"340x227","h_11874904_220.jpg":"220x147","pp_11874904_1280.jpg":"1280x1628","pp_11874904_1024.jpg":"1024x1303","pp_11874904_640.jpg":"640x814","pp_11874904_480.jpg":"480x611","pp_11874904_340.jpg":"340x432","pp_11874904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_21290676_1920.jpg":"1920x1080","k_21290676_1280.jpg":"1280x1280","k_21290676_1024.jpg":"1024x1024","k_21290676_640.jpg":"640x640","k_21290676_480.jpg":"480x480","k_21290676_340.jpg":"340x340","k_21290676_220.jpg":"220x220","o_21290676_1280.jpg":"1280x820","o_21290676_1024.jpg":"1024x656","o_21290676_640.jpg":"640x410","o_21290676_480.jpg":"480x307","o_21290676_340.jpg":"340x217","o_21290676_220.jpg":"220x141","h_21290676_1280.jpg":"1280x854","h_21290676_1024.jpg":"1024x683","h_21290676_640.jpg":"640x427","h_21290676_480.jpg":"480x320","h_21290676_340.jpg":"340x227","h_21290676_220.jpg":"220x147","pp_21290676_1280.jpg":"1280x1628","pp_21290676_1024.jpg":"1024x1303","pp_21290676_640.jpg":"640x814","pp_21290676_480.jpg":"480x611","pp_21290676_340.jpg":"340x432","pp_21290676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1892x1266","hd_25550982_1920.jpg":"1920x1080","k_25550982_1280.jpg":"1280x1280","k_25550982_1024.jpg":"1024x1024","k_25550982_640.jpg":"640x640","k_25550982_480.jpg":"480x480","k_25550982_340.jpg":"340x340","k_25550982_220.jpg":"220x220","o_25550982_1280.jpg":"1280x856","o_25550982_1024.jpg":"1024x685","o_25550982_640.jpg":"640x428","o_25550982_480.jpg":"480x321","o_25550982_340.jpg":"340x227","o_25550982_220.jpg":"220x147","h_25550982_1280.jpg":"1280x854","h_25550982_1024.jpg":"1024x683","h_25550982_640.jpg":"640x427","h_25550982_480.jpg":"480x320","h_25550982_340.jpg":"340x227","h_25550982_220.jpg":"220x147","pp_25550982_1280.jpg":"1280x1628","pp_25550982_1024.jpg":"1024x1303","pp_25550982_640.jpg":"640x814","pp_25550982_480.jpg":"480x611","pp_25550982_340.jpg":"340x432","pp_25550982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_10385896_1920.jpg":"1920x1080","k_10385896_1280.jpg":"1280x1280","k_10385896_1024.jpg":"1024x1024","k_10385896_640.jpg":"640x640","k_10385896_480.jpg":"480x480","k_10385896_340.jpg":"340x340","k_10385896_220.jpg":"220x220","o_10385896_1280.jpg":"1280x889","o_10385896_1024.jpg":"1024x711","o_10385896_640.jpg":"640x444","o_10385896_480.jpg":"480x333","o_10385896_340.jpg":"340x236","o_10385896_220.jpg":"220x152","h_10385896_1280.jpg":"1280x854","h_10385896_1024.jpg":"1024x683","h_10385896_640.jpg":"640x427","h_10385896_480.jpg":"480x320","h_10385896_340.jpg":"340x227","h_10385896_220.jpg":"220x147","pp_10385896_1280.jpg":"1280x1628","pp_10385896_1024.jpg":"1024x1303","pp_10385896_640.jpg":"640x814","pp_10385896_480.jpg":"480x611","pp_10385896_340.jpg":"340x432","pp_10385896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_10385898_1920.jpg":"1920x1080","k_10385898_1280.jpg":"1280x1280","k_10385898_1024.jpg":"1024x1024","k_10385898_640.jpg":"640x640","k_10385898_480.jpg":"480x480","k_10385898_340.jpg":"340x340","k_10385898_220.jpg":"220x220","o_10385898_1280.jpg":"1280x873","o_10385898_1024.jpg":"1024x698","o_10385898_640.jpg":"640x436","o_10385898_480.jpg":"480x327","o_10385898_340.jpg":"340x231","o_10385898_220.jpg":"220x150","h_10385898_1280.jpg":"1280x854","h_10385898_1024.jpg":"1024x683","h_10385898_640.jpg":"640x427","h_10385898_480.jpg":"480x320","h_10385898_340.jpg":"340x227","h_10385898_220.jpg":"220x147","pp_10385898_1280.jpg":"1280x1628","pp_10385898_1024.jpg":"1024x1303","pp_10385898_640.jpg":"640x814","pp_10385898_480.jpg":"480x611","pp_10385898_340.jpg":"340x432","pp_10385898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_26644881_1920.jpg":"1920x1080","k_26644881_1280.jpg":"1280x1280","k_26644881_1024.jpg":"1024x1024","k_26644881_640.jpg":"640x640","k_26644881_480.jpg":"480x480","k_26644881_340.jpg":"340x340","k_26644881_220.jpg":"220x220","o_26644881_1280.jpg":"1280x819","o_26644881_1024.jpg":"1024x655","o_26644881_640.jpg":"640x409","o_26644881_480.jpg":"480x307","o_26644881_340.jpg":"340x217","o_26644881_220.jpg":"220x140","h_26644881_1280.jpg":"1280x854","h_26644881_1024.jpg":"1024x683","h_26644881_640.jpg":"640x427","h_26644881_480.jpg":"480x320","h_26644881_340.jpg":"340x227","h_26644881_220.jpg":"220x147","pp_26644881_1280.jpg":"1280x1628","pp_26644881_1024.jpg":"1024x1303","pp_26644881_640.jpg":"640x814","pp_26644881_480.jpg":"480x611","pp_26644881_340.jpg":"340x432","pp_26644881_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15337331 Threads: 2 Questions: 3184166042 Slow queries: 7145627 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235663144 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/vecernji-izlasci-s-tragicnim-zavrsetkom-ubojstvo-luke-bancica-posljednje-je-u-nizu-krvavih-splitskih-nocnih-obracuna-1368456 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/vecernji-izlasci-s-tragicnim-zavrsetkom-ubojstvo-luke-bancica-posljednje-je-u-nizu-krvavih-splitskih-nocnih-obracuna-1368456?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355517 [name] => nož [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => noz [link] => /tag/noz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Večernji izlasci s tragičnim završetkom. Ubojstvo Luke Bančića posljednje je u nizu krvavih splitskih noćnih obračuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izgubljena mladost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Noževi su koštali života torcidaša Matu, Denisa, Marka i Gorana. Posebno krvav je bio noćni obračun u centru Splita [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26683207.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Mate Blažević ubijen je u Stobreču; Nikola Gusić Janjić osuđen je za smrt torcidaša; Ante Rubić počinio je ubojstvo nedaleko od ulaza u gradsko groblje u Splitu (privođenje i na suđenju)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26683207.jpg [title] => Cropix

Mate Blažević ubijen je u Stobreču; Nikola Gusić Janjić osuđen je za smrt torcidaša; Ante Rubić počinio je ubojstvo nedaleko od ulaza u gradsko groblje u Splitu (privođenje i na suđenju)

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/10287305.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Nikola Gusić Janjić na suđenju - osuđen je na 12 godina zatvora
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/8397354.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Sada pokojni Mate Blažević stradao je u 4.10 sati ujutro

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/11874904.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/cropix

Marko Bekavac osuđen je za ubojstvo Marka Jurića. Spor je bio oko ulaska u WC

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/21290676.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Ante Rubić prilikom izricanja presude za ubojstvo Denisa Tadića nožem u prsa 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/25550982.jpg [title] => Feđa Klarić/Cropix

Ante Rubić prilikom privođenja

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/10385896.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Očevid na Zapadnoj obali

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/10385898.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Očevid ubojstva na Zapadnoj obali

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26644881.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Očevid ubojstva u ulici Domovinskog rata

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Istraga ubojstva koje se dogodilo u noći s petka na subotu u Splitu, kad je ubodom nožem u prsa smrtno ranjen Luka Bančić (22), tek je takoreći počela. Osumnjičeni Ante Rušić (31) nalazi se u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a za to vrijeme bit će saslušani svjedoci, pregledane snimke videonadzora te će se provesti vještačenja za koja DORH procijeni da su potrebna.

Uhićenom je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti, a za sada nije iznio obranu, nego se branio šutnjom. Sve okolnosti tragičnog događaja bit će poznate tek nakon potpune obrade i procjene dokaza.

---

---

U ovoj fazi postupka Ante Rušić osumnjičen je za ubojstvo Luke Bančića nakon verbalnog i fizičkog sukoba. U sukobu su sudjelovali i Frane Rušić, Antin stariji brat, te prijatelji sada pokojnog mladića, navedeno je u rješenju o istrazi.

---

image

Očevid ubojstva u ulici Domovinskog rata

 

Božidar Vukičević/Cropix
---

U Splitu to nije prvi put da je večernji izlazak završio na najgori mogući način nakon što bi netko potegnuo oružje. Napominjemo da slučajevi koje navodimo nisu bili jedina ubojstva nožem na ovom području, no sa zločinom na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Mažuranićeva šetališta imaju zajednički nazivnik jer je do tragedije došlo nakon niza događaja koje je pokrenula beznačajna čarka.

Od čarke do ubojstva

Ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića (23), zvanog Blato, iz Splita dogodilo se u 4.10 ispred kafića "Reket" u Stobreču. Nožem ga je u prsa ubo Nikola Gusić Janjić, tada 24-godišnjak, iz Podstrane. Tijekom suđenja je utvrđeno da je optuženi Gusić Janjić s Blaževićem otprije bio u sukobu, a te večeri s petka na subotu 11. kolovoza 2017. godine bio je u pijanom i posebnom afektivnom stanju.

Iako je utvrđeno da je Blažević u više navrata verbalno napadao Gusića Janjića te noći u kafiću, nije fizički nasrnuo na njega niti mu je prijetio fizičkim napadom. Nakon izlaska iz kafića, prošavši uskim prolazom, optuženik je sačekao Blaževića i nožem mu zadao ubodnu ranu te je pobjegao. Sudska vještakinja patologinja je tijekom postupka posvjedočila kako je smjer ubodnog kanala bio od dolje lijevo prema gore desno, a dubina 15 centimetara. Nikakva intervencija Blaževiću nije mogla pomoći s takvom ozljedom, kazala je. 

---

image

Sada pokojni Mate Blažević stradao je u 4.10 sati ujutro

Nikola Vilić/Cropix
---

U svojoj obrani na splitskom sudu Nikola Gusić Janjić je kazao da je nož kupio te večeri u Stobreču na štandu na fešti sv. Lovre.

– Trebao mi je malo jači nož kad idem na selo, za meso i slično. Zataknuo sam ga za pojas i prekrio majicom pa ga nitko nije vidio niti mi je smetao pri hodu. Zato ga nisam ostavio u vozilu koje je bilo parkirano kod "Reketa".

Unutra je počelo kad se Blažević posvađao s djevojkama koje su puštale glazbu. Rekao sam mu da pusti djevojke na miru jer je bio neugodan, i da će mu kasnije pustiti pjesmu koju je tražio. Ne znam koju je pjesmu tražio, tek sam tijekom suđenja čuo da je to pjesma "Moja prva ljubav". On me je pogledao i tada je sve počelo – kazao je.

Osuđen je u svibnju 2019. godine na 12 godina zatvora, što je potvrdio i Vrhovni sud, koji je u svojoj pravomoćnoj odluci naveo razloge. Istaknuli su kako je utvrđeno da je Mate Blažević u više navrata verbalno napadao optuženika u kafiću, ali nije fizički nasrnuo na optuženika niti je prijetio fizičkim napadom.

---

image

Nikola Gusić Janjić na suđenju - osuđen je na 12 godina zatvora
 

Paun Paunović/Cropix
---

Slučaj sa Zapadne obale

Kad su izišli iz kafića kroz uski prolaz, Nikola Gusić Janjić nožem mu je zadao ubodnu ranu u prsa i pobjegao. Kao otegotna okolnost uzeto je u obzir da je zbog takvog postupanja optuženika naglo prekinut jedan mladi život. Kao olakotnu okolnost Vrhovni sud je uzeo u obzir raniju neosuđivanost Nikole Gusića Janjića, te da je ubojstvo počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti zbog značajnih zdravstvenih poteškoća koje su utjecale na to da živi u konstantnom strahu od udarca u glavu.

Nadalje, uzeli su u obzir bitan doprinos koji je Mate Blažević dao nastanku tog događaja. 

Mladi život prekinut je i na Zapadnoj obali u Splitu u studenome 2016. godine, kad je nožem u srce uboden Goran Vidić (18) iz Splita. Na četiri godina zatvora za njegovo je ubojstvo osuđen Karlo Gustav Krivec, tada u dobi od 18 godina, iz Splita.

Optužnica ga je teretila da je u subotu 19. studenog, oko 20.45, po pozivu prijatelja koji je tražio pomoć, došao ispred hotela u izgradnji na splitskoj Zapadnoj obali, te je tijekom verbalne prepirke i fizičkog sukoba ubo Gorana Vidića nožem u prsa. Mladić je zadobio osobito tešku tjelesnu ozljedu, ubodnu ranu lijeve strane prsnog koša s oštećenjem srca, od koje je preminuo.

---

image

Očevid na Zapadnoj obali

Vojko Bašić/Cropix
---

Optužen je bio i Leonardo Šandrić, kojega se teretilo da je, znajući da je nožem ubijen Goran Vidić, oružje oprao i obrisao kako bi uklonio tragove krvi. Zatim je na traženje Karla Gustava Kriveca bacio nož u grmlje kako ne bi bio pronađen, čime je spriječio otkrivanje počinitelja kaznenog djela ubojstva.

Bio je to švicarski nožić s oštricom na preklapanje, koji je nađen nedugo nakon sukoba na Zapadnoj obali. U svojoj obrani Karlo Gustav Krivec negirao je namjeru ubojstva, izjavio je da je do kobnog uboda došlo dok se branio od napada. 

– Napadnut sam dok sam došao gledati tučnjavu dvije sukobljene strane, a sam nisam pripadao niti jednoj – izjavio je.

Manja kazna maloljetnicima

Tijekom suđenja obrana je ustrajala na tome da se postupak vodi prema zakonu za maloljetnike jer je jedan imao 18 godina i devet dana, a drugi 18 godina i tri mjeseca u vrijeme kobnog događaja. Maloljetničko pravo primjenjuje se na počinitelje u dobi od 14 do 17 godina i mlađe punoljetnike u dobi od 18 do 21 godine.

---

image

Očevid ubojstva na Zapadnoj obali

Vojko Bašić/Cropix
---

U siječnju 2019. godine na Županijskom je sudu u Splitu Karlo Gustav Krivec osuđen na pet godina zatvora, što je maksimalna kazna za tzv. obično ubojstvo prema "maloljetničkom zakonu". Krivim je proglašen i Leonardo Šandrić, koji je istim zakonom osuđen na pridržaj, odnosno uvjetni maloljetnički zatvor uz rok kušnje od dvije godine za pomaganje nakon počinjenja ubojstva.

Krajem te godine Vrhovni sud je kaznu za ubojstvo smanjio s pet na četiri godine zatvora jer su smatrali da splitski sud nije dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Naveli su kako Karlo Gustav Krivec nije nasilnoga karaktera, bavi se glazbom i do tog je dana živio uredno. Presudu za drugooptuženog Šandrića su potvrdili.

Maksimalnih pet godina prema zakonu za maloljetnike dobio je Marko Bekavac, tada u dobi od 17 godina, iz Splita, za ubojstvo Marka Jurića (21) iz Stobreča na splitskim Bačvicama. Nakon privođenja je Marko Bekavac kazao kako se s Markom Jurićem posvađao oko ulaska u WC te se sukob nastavio ispred kluba.

Svjedoci su drugačije prepričali događaj te noći sa subote na nedjelju 2. studenoga 2008. godine. Bekavac je na gornjoj etaži lokala namjeravao ući u WC, a Jurić je upravo izlazio te mu se nije mogao skloniti. Izbila je svađa te su gosti izveli Bekavca van, ali on nije otišao, nego je čekao ispred. Kad je nakon završetka radnog vremena, oko 5.45, Marko Jurić izišao iz kafića, Marko Bekavac krenuo je za njim te se svađa nastavila ispred obližnjih objekata brze prehrane. Tada je Marko Bekavac zgrabio nož s pulta fast fooda i Marku Juriću zadao ubod u trbuh.

---

image

Marko Bekavac osuđen je za ubojstvo Marka Jurića. Spor je bio oko ulaska u WC

Vladimir Dugandžić/cropix
---

Okršaj na Lovrincu

Teško ranjeni mladić pokušao je pobjeći i spustio se stubama, ali je pao u nesvijest i ostao ležati ispred "Pupe", gdje je sukob i počeo. Ugledala ga je čistačica 15-ak minuta kasnije u lokvi krvi. S fatalnim oštećenjima unutarnjih organa prevezen je u splitsku bolnicu, u kojoj je preminuo u 18.45. Ubojica je pobjegao, a nož je bacio u obližnju šumicu.

Uhićen je istog dana oko podne, a nakon privođenja je priznao počinjenje kaznenog djela, ali je naveo da je bio pod utjecajem alkohola i zabranjenih supstanci. Maksimalnu moguću kaznu je dobio, između ostalog, i zbog prijašnje osuđivanosti, kad je kao maloljetnik bio na odsluženju kazne u Odgojnom zavodu u Turopolju.

Iste godine u ožujku još je jedan mladi život izgubljen od oštrice noža. U subotu 1. ožujka, dvadeset minuta nakon ponoći, u Vukovarskoj ulici, nedaleko od sjevernog ulaza na groblje Lovrinac, Ante Rubić, tada 22-godišnjak, zvan Crv, ubo je nožem u prsa Denisa Tadića (24) iz Splita.

Mladić je preminuo na licu mjesta od posljedica ranjavanja, a Ante Rubić predao se policiji tijekom istog jutra. Ante Rubić je izjavio kako nije imao namjeru ubiti Denisa Tadića, nego se on sam nabo na nož. Tijekom istrage saslušani su svjedoci s obje strane, ali njihovi su se iskazi razilazili u pitanju toga tko je potencirao sukob.

Oko ponoći u blizini Lovrinca u Fiatu Tipo je bio Ante Rubić s tri prijatelja, u Mercedesu je bio Denis Tadić, a u Citroenu Xsara njegovi prijatelji. Ispod pothodnika pokraj Lovrinca, Mercedes i Xsara pretekli su Fiat Tipo, i to jedan s jedne, a drugi s druge strane.

---

image

Ante Rubić prilikom privođenja

Feđa Klarić/Cropix
---

Nakon toga je Ante Rubić Fiatom krenuo u potjeru za njima te je prepriječio put Xsari, tako da su se morali zaustaviti, a Mercedes je produžio. Rubić je izlazi iz Fiata s dva prijatelja, dok četvrti, maloljetnik, ostaje u automobilu. Prilaze Xsari, u kojoj je Tadićev prijatelj sa suprugom, te mu Rubić, stojeći pokraj zatvorenog prozora, prijeti i lupa šakama po automobilu.

Vozač naglo pokreće Xsaru i umalo obara dva Rubićeva prijatelja koji stoje ispred vozila, te odlazi do parkiranog Mercedesa, iz kojeg izlazi Tadić i sjeda s njim u vozilo. Njegova supruga iz Xsare prelazi u Mercedes kraj Tadićeve zaručnice. Rubić i društvo u međuvremenu su se vratili u Fiat i odvezli su se. Denis Tadić i njegov prijatelj Xsarom idu za njim kako bi vidjeli zašto ih je Ante Rubić napadao. Dolazi do novog sukoba, u kojemu je Ante Rubić ubo Denisa Tadića nožem nanijevši mu ranu duboku devet centimetara.

Sredinom veljače 2009. godine na Županijskom je sudu u Splitu Ante Rubić proglašen krivim za ubojstvo i osuđen na 13 godina zatvora. Sudsko vijeće osudilo ga je za tzv. obično ubojstvo, za koje je tada bila maksimalna kazna 15 godina zatvora.

---

image

Ante Rubić prilikom izricanja presude za ubojstvo Denisa Tadića nožem u prsa 

Duje Klarić/Cropix
---

Maksimalnu kaznu nisu izrekli, unatoč prijašnjoj osuđivanosti, jer je sudska vještakinja psihijatrica posvjedočila da je optuženi djelovao u afektu straha. Navedeno je i kako je te večeri Ante Rubić imao 1,31 promil alkohola u krvi, a konzumirao je i kokain. Psihijatrijskim vještačenjem utvrđen mu je poremećaj osobnosti, odnosno grubost, bahatost i sklonost ovakvim situacijama. Vrhovni sud mu je u ožujku 2010. godine smanjio kaznu za ubojstvo za tri godine, na deset godina zatvora. Procijenili su kako je presuda Županijskog suda u Splitu prestroga s obzirom na doprinos sada pokojnoga Denisa Tadića cjelokupnom događaju te smanjenu ubrojivost optuženika Ante Rubića zbog dijagnosticiranog poremećaja osobnosti.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Paun Paunović/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vladimir Dugandžić/cropix Duje Klarić/Cropix Feđa Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Cropix

Mate Blažević ubijen je u Stobreču; Nikola Gusić Janjić osuđen je za smrt torcidaša; Ante Rubić počinio je ubojstvo nedaleko od ulaza u gradsko groblje u Splitu (privođenje i na suđenju)

Paun Paunović/Cropix

Nikola Gusić Janjić na suđenju - osuđen je na 12 godina zatvora
 

Nikola Vilić/Cropix

Sada pokojni Mate Blažević stradao je u 4.10 sati ujutro

Vladimir Dugandžić/cropix

Marko Bekavac osuđen je za ubojstvo Marka Jurića. Spor je bio oko ulaska u WC

Duje Klarić/Cropix

Ante Rubić prilikom izricanja presude za ubojstvo Denisa Tadića nožem u prsa 

Feđa Klarić/Cropix

Ante Rubić prilikom privođenja

Vojko Bašić/Cropix

Očevid na Zapadnoj obali

Vojko Bašić/Cropix

Očevid ubojstva na Zapadnoj obali

Božidar Vukičević/Cropix

Očevid ubojstva u ulici Domovinskog rata

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/vecernji-izlasci-s-tragicnim-zavrsetkom-ubojstvo-luke-bancica-posljednje-je-u-nizu-krvavih-splitskih-nocnih-obracuna-1368456 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38a70de3af18a01b9c3f26d72e1e6122bc4658fb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=No%C5%BEevi+su+ko%C5%A1tali+%C5%BEivota+torcida%C5%A1a+Matu%2C+Denisa%2C+Marka+i+Gorana.+Posebno+krvav+je+bio+no%C4%87ni+obra%C4%8Dun+u+centru+Splita&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fvecernji-izlasci-s-tragicnim-zavrsetkom-ubojstvo-luke-bancica-posljednje-je-u-nizu-krvavih-splitskih-nocnih-obracuna-1368456 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fvecernji-izlasci-s-tragicnim-zavrsetkom-ubojstvo-luke-bancica-posljednje-je-u-nizu-krvavih-splitskih-nocnih-obracuna-1368456 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Večernji izlasci s tragičnim završetkom. Ubojstvo Luke Bančića posljednje je u nizu krvavih splitskih noćnih obračuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izgubljena mladost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaizgubljena mladost

Noževi su koštali života torcidaša Matu, Denisa, Marka i Gorana. Posebno krvav je bio noćni obračun u centru Splita

1. ožujka 2024. - 12:21
Mate Blažević ubijen je u Stobreču; Nikola Gusić Janjić osuđen je za smrt torcidaša; Ante Rubić počinio je ubojstvo nedaleko od ulaza u gradsko groblje u Splitu (privođenje i na suđenju)Cropix

Istraga ubojstva koje se dogodilo u noći s petka na subotu u Splitu, kad je ubodom nožem u prsa smrtno ranjen Luka Bančić (22), tek je takoreći počela. Osumnjičeni Ante Rušić (31) nalazi se u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a za to vrijeme bit će saslušani svjedoci, pregledane snimke videonadzora te će se provesti vještačenja za koja DORH procijeni da su potrebna.

Uhićenom je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti, a za sada nije iznio obranu, nego se branio šutnjom. Sve okolnosti tragičnog događaja bit će poznate tek nakon potpune obrade i procjene dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 23:33