StoryEditor
Crna kronikaobjekt u zatonskoj

USKOK istražuje i kuću Rimčevih u Vodicama: na Josipinoj vikendici uvijek se nešto radilo

Piše Zdravko Pilić
1. lipnja 2020. - 11:41
Kuća obitelji Josipe Rimac u Zatonskoj ulici u VodicamaNikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Josipa Rimac, posrnula "kninska kraljica", trenutno je u jednomjesečnom istražnom zatvoru. USKOK je tereti i za sumnju da je od rujna 2019. do dana uhićenja od Ane Mandac, pomoćnice ministra gospodarstva Darka Horvata, tražila da poduzme sve što treba kako bi nepovratne potpore Ministarstva u sklopu projekta "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina" bile dodijeljene obrtu "Stolarija Lapčić" Nikole Lapčića iz Knina, pekarni "Ljubić" j.d.o.o vlasnice Draženke Ljubić te klesarskom obrtu "Žile Knin", vlasnika Željka Murića, bez obzira na to ispunjavaju li uvjete za te potpore.

Rimac je, tvrdi USKOK, sa svim ovim obrtnicima rodbinski i prijateljski povezana. Mandac je navodno pristala na to, pa su pekara i klesarski obrt dobili po maksimalnih 200 tisuća kuna nepovratnih sredstava, dok je stolar Lapčić, navodi se, dobio nešto manje, oko 185 tisuća kuna.

Kao protuuslugu za dobiveni novac, kako osnovano sumnjaju istražitelji USKOK-a, Lapčić je u vikendici Josipe Rimac od ožujka do svibnja ove godine izradio i postavio joj kuhinju, stolariju i ugradbene ormare, po znatno nižoj cijeni od stvarne. Očito zadovoljna kako joj je sredio stolariju u vikendici, Rimac je, navodno, od Mandac opet tražila da osigura da Lapčić i dalje dobiva potporu, te joj je dala njegove potrebne podatke.

Slučaj iz 2014.

Nije prvi put da se tajnovita "vikendica Josipe Rimac" spominje u javnosti, u ovakvom ili sličnom kontekstu. Još prije šest godina ta je "vikendica" došla u središte interesa javnosti, 2014. godine, kad je tvrtka "Visoko potkrovlje" iz Žrnovnice u Kninu gradila "potporni zid dužine 30-ak metara, visine dva metra i debljine 20-ak centimetara koji će koštati 557.209,68 kuna, s PDV-om".

Tako visoka cijena, spekuliralo se tada, uzrokovana je time što je dio radova zapravo odrađen na "obiteljskom ljetnikovcu" Josipe Rimac u Vodicama, što je i tada bio predmet istrage USKOK-a.

"Ne daj Bože da je ista firma koja je gradila potporni zid u Tomislavovoj bilo što radila na kući moga oca u Vodicama", govorila je tada Josipa Rimac za Slobodnu Dalmaciju, tvrdeći da je obiteljska kuća u Vodicama, kojoj je vlasnik njezin otac Josip Čulina, kupljena 2002., znatno prije nego što je ona postala gradonačelnica, dok se sporni zid gradio 2010. godine.

image
Josipa Rimac u jednomjesečnom je istražnom zatvoru
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

"Najviše me boli kad mi se dira u oca, koji je godinama radio u Nizozemskoj i mukotrpno, svojim radom, stekao sve, a ne pozicijom bilo koje od svojih kćeri!" kazala je tada Josipa Rimac, na vrhuncu svoje moći, godinu dana prije nego što će, kao potpredsjednica HDZ-a i direktorica izborne kampanje stranke u vrijeme Tomislava Karamarka, u rujnu 2015. godine dati ostavku na mjesto gradonačelnice Knina, kako ne bi sjedila na "dvije stolice", a Kninjanima je, pored svojeg zamjenika Nikole Blaževića, za uspomenu i dugo sjećanje ostavila knjigu, foto-monografiju "Knin 2005-2015" o "postignutim uspjesima" za vrijeme njezina desetogodišnjeg mandata.

U spomenutoj "vikendici", odnosno kući koja se vodi na oca dojučerašnje državne tajnice, Josipa Čulinu, a neki kažu i na njezinu sestru, danas nema nikoga.

Nitko se ne javlja kad pozvonite na njezina vrata u dugoj Zatonskoj ulici u novom dijelu Vodica, na predjelu zvanom Mličevac, u kojem ima na desetke, pa i stotine kuća sličnih njoj, čak i većih i raskošnijih, podignutih u zadnjih dvadesetak godina, u vrijeme intenzivnog turističkog buma. Nema ni kućnog broja, ili ga barem mi nismo uspjeli vidjeti.

Zato nam susjedi u potrazi i nisu bili od velike pomoći – većinom su zatvorene, vlasnici su im "iz Zagreba" ili "u Zagrebu", izvan Vodica, a od onih rijetkih koje pripadaju domaćim ljudima dobivali smo isti ili sličan odgovor.

Priče sa zidića

– "Josipa Rimac? Vi to ozbiljno? Ma dajte, ostavite me na miru. Nemojte me uvlačiti u te predizborne piz...." Znate kako je to kod nas – svi sve znaju, a nitko ništa ne zna. A znate i vi novinari sve, samo tražite nekoga kome ćete to metnit u usta. Da me niste slučajno spomenuli! – kazao nam je jedan.

– A kako ćemo vas spomenuti kad vam ne znamo ni ime?! – umirivao sam ga. Ali džabe.

– Koji je ovo put po redu da se vode istrage?! Ma na kraju neće biti ništa od svega toga! – rekoše nam neki od njih.

U svakom slučaju, iako sada u njoj nema nikoga, vele nam Vodičani, kuća se koristi preko ljeta, kad u njoj boravi Josipa ili neke od njezinih sestara s obiteljima.

Ispred trgovine "Brundo", koja služi kao mjesto na kojem se popije pivo na zidiću, jedan nam veli da se u kući do prije kojih mjesec dana i radilo, gletalo se, gipsalo, radili su keramičari. Prolazili su auti, majstori su ulazili i izlazili. Ali tako je bilo i prošlih godina.

– Vidjeli ste betonske kocke što su postavljene ispred ulaza? Uvijek se tu nešto radilo, obnavljalo!

Drugi su nam, pak, ispričali kako su jedne godine, kad se kuća tek gradila, odnosno dograđivala, susjedi zvali i policiju jer je pikamer rušio balkon u vrijeme kada su bili zabranjeni građevinski radovi, pa su negodovali neki od obližnjih gostiju. Bilo je to u srpnju, a radovi su zabranjeni od lipnja. Sad su se i toga prisjetili – bio je i to, vele, znak da kuća pripada nekom važnom i bitnom, koga ne obvezuje baš uvijek Odluka o komunalnom redu...

Stolar: Kakva bi ti vrata htjela? Josipa Rimac: Ja bih besplatna!


"Obradovala sam prijatelje. Jutros sam dobila obavijest da je odlučeno da su Lapo, Zile i nećak Ljubo dobili ono. Lapo 180, Zile 200 i Ljubo 200. Javila mi je da sam jedino ja dobila tri", pohvalila se Josipa Rimac, kako su zabilježili istražitelji, članovima svoje obitelji koncem prošle godine, a onda je suprugu napomenula kako se posebno pobrinula da klesarski obrt "Zile" Željka Murića dobije puni iznos jer je on "baš bio korektan kad je radio ono gore za svekrvu".

Riječ je o dodjeli nepovratnih potpora malim i srednjim poduzetnicima u programu Ministarstva gospodarstva. USKOK tereti Josipu Rimac da je od sada suosumnjičene Ane Mandac, pomoćnice ministra gospodarstva, tražila da poduzme sve što je potrebno da obrti njezinih rođaka i prijatelja iz Knina dobiju nepovratne potpore.

Vlasnik stolarije, suosumnjičeni Nikola Lapčić, zauzvrat joj je tijekom korona-krize od ožujka do svibnja ove godine izradio i montirao kuhinju, stolariju i ugradbene ormare u njezinoj vikendici u Vodicama, te u kući u Kninu, po cijenama znatno nižim od stvarne vrijednosti.

"Cijenu" možda najbolje oslikavaju riječi same Josipe Rimac koje su zabilježili istražitelji. Prepričavajući kako ju je "Lapo" pitao kakva bi ona vrata željela ugraditi, Rimac je kazala kako mu je odgovorila:

"Ja bih besplatna", nakon čega ga je, kako je rekla, pitala želi li možda da ona njemu naplati za svaki poziv za natječaj, pa da vidi što je skupo.

Što se tiče spomenute vikendice u Vodicama, istražitelji drže da je Josipa Rimac, iako ona formalno ne glasi na nju, stvarna vlasnica te nekretnine.

Ž. PETRUŠIĆ

#JOSIPA RIMAC

Izdvojeno

03. srpanj 2020 23:00