StoryEditorOCM
Crna kronikapromjena odvjetnika

Umjesto pojavljivanja na sudu u Osijeku, Zoran Mamić poslao mail iz Međugorja: ‘Moja obrana je onemogućena‘

Piše Nikola Patković/JL
11. lipnja 2024. - 13:01
Zoran Mamić: Ako moj branitelj po službenoj dužnosti ne predloži odgodu rasprave i ne postavi zahtjev za izuzećem, predlažem da ga se odmah razriješi i da se o tome obavijesti Hrvatska odvjetnička komoraVlado Kos/Cropix

 Zbog zahtjeva Zorana Mamića za izuzećem predsjednika i članova sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku koje sudi Zoranu, njegovom bratu Zdravku Mamiću i još trojici optuženih za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama, odgođena je rasprava koja je trebala biti održana u utorak. Mamić je, osim predsjednika i članova sudskog vijeća, zatražio i izuzeće predsjednika Županijskog suda Zvonka Vrbana, njegove zamjenice Sanje Zagrajski i svih sudaca kaznenog odjela ovog suda, piše Jutarnji list.

U svom zahtjevu, koji je sud primio e-mailom u utorak u 9:17, naveo je kako ‘‘postoje okolnosti koje dovode u pitanje njihovu nepristranost u ovom kaznenom postupku‘.‘ S obzirom na takav zahtjev Davor Mitrović, predsjednik sudskog vijeća odgodio je raspravu i spis proslijedio u ured predsjednika suda, koji će ga poslati Visokom kaznenom sudu. Viši sud, naime, mora odlučiti o zahtjevu za izuzeće Vrbana i Zagrajski, a nakon što se predmet vrati u Osijek, Vrban će donijeti odluku o zahtjevu za izuzeće svih ostalih sudaca. To će, naravno, dodatno razvući ionako već dugotrajno suđenje u ovom predmetu.

image

Davor Mitrović, predsjednik sudskog vijeća, odgodio je raspravu i spis proslijedio u ured predsjednika suda, koji će ga poslati Visokom kaznenom sudu

Vlado Kos/Cropix

- Mi ne možemo utjecati na dinamiku rješavanja takvih zahtjeva od višeg suda. Čekamo odluku, ali mi isto tako podupiremo dinamiku u ovom postupku i želimo da sve ide brže, jer se postupak dobro odvija. Naime, vidi se da ovdje svjedoci iskazuju nešto drugačije negoli prije, da masa materijalnih dokaza ne govori ono što smo mogli čuti ranije. Prema tome, i obranama je u interesu ta dinamika i stalno ponavljamo da želimo sudjelovati u postupku, dokazivati i da sve ide brže – kazao je po izlasku iz zgrade suda Ivan Stanić, branitelj Marija Mamića.

‘zastrašujuće sa stanovišta pravičnosti suđenja‘

A Marijev stric Zoran izuzeće je zatražio nezadovoljan načinom i procedurom na koji je Županijski sud u Osijeku njegovim braniteljem po službenoj dužnosti imenovao osječkog odvjetnika Alana Čurika. Podsjetimo, Zoran Mamić u nedjelju je otkazao punomoć svom dugogodišnjem branitelju Miji Golubu, zbog čega je već u ponedjeljak odgođena rasprava koja se trebala održati. Sud je tada najavio da će Čurika imenovati službenim braniteljem, a s obzirom na to da je riječ o odvjetniku koji je bio nazočan na deset rasprava u ovom predmetu kao zamjena odvjetnika Goluba. Međutim, to što je Čurik bio zamjena ne znači da se i upoznao s opsežnim spisom. I Zoran Mamić upravo je na to ciljao u svom zahtjevu, istaknuvši pri tome i kako mu se Čurik, koji je već u ponedjeljak imenovan njegovim braniteljem po službenoj dužnosti, uopće nije javio.

image

I obranama je u interesu ta dinamika i stalno ponavljamo da želimo sudjelovati u postupku, dokazivati i da sve ide brže, rekao je odvjetnik Marija Mamića

Vlado Kos/Cropix

- Očekivao sam da će me kontaktirati, dostavio sam mu svoj mail kontakt. Nije me kontaktirao. Želio sam s njim porazgovarati o predmetu, vidjeti kad se možemo naći radi pripreme obrane, vidjeti što on misli kao stručna osoba. Nažalost, nisam mogao doći do njega, ali niti on se meni nije javio. Moj postavljeni branitelj nije se javio niti svojim kolegama braniteljima u spisu, radi zajedničkog dogovora oko nastupa obrane. Nakon svega, predsjednik vijeća je sačinio dopis u spisu predsjedniku suda u kojem eto predlaže da se imenuje baš odvjetnik Alan Čurik za mog branitelja po službenoj dužnosti, jer je već bio u predmetu na nekim zamjenama i jer ‘...mu neće trebati vremena za pripremu obrane‘. Kako sud ovo zna? Otkud ovo? Radi se o mojoj obrani u predmetu koji je opsežan, izuzetno složen, ovo vijeće ga vodi već pet godina, a mom branitelju Čuriku ne treba puno vremena za pripremu obrane. To je zastrašujuće sa stanovišta zaštite mojih prava i pravičnosti suđenja. Po mojim saznanjima, moj prijašnji branitelj Mijo Golub mu nije dostavio niti jedan dio spisa i branitelj Čurik nema ni optužnicu! Ovaj sud čini sve da na nezakonit način ubrzano i površno vodi ovaj postupak. Zar nije normalno i prihvatljivo da sam jučer odmah u mailu tražio svog novog branitelja da zamoli odgodu raspravu, da ne poduzme niti jednu radnju, niti jedno očitovanje dok se ne konzultiramo o mojoj obrani, napisao je Zoran Mamić u svom zahtjevu, dodavši i kako mu je ‘‘na ovaj način obrana onemogućena.‘.

Čurik bez komentara

- S druge pak strane, predsjednik suda se očito prethodno dogovara s predsjednikom vijeća i vijećem o tome koga će se meni staviti za branitelja, vjerujem i da su mu dali upute da me ne traži prije današnje rasprave, da se sa mnom ne konzultira. Na takvu situaciju ne reagiraju niti drugi suci na ovom sudu. Svi pružaju podršku eklatantnom kršenju mojih prava. Sve postaje groteskno. Imam branitelja koji me izbjegava, ne postupa po mojim uputama, postavljen je od suda tako da je prethodno s njim sve dogovoreno, a pogotovo to da - njemu ne treba baš vremena za pripremu ovakvog spisa. Zar to nije protivno odvjetničkog etici? Zar tako to treba izgledati? Sud ovdje krši moja prava na obranu. Ako moj branitelj po službenoj dužnosti ne predloži odgodu rasprave i ne postavi zahtjev za izuzećem, predlažem da ga se odmah razriješi i da se o tome obavijesti Hrvatska odvjetnička komora, poručio je Zoran Mamić iz svoga utočišta u BiH. Čurik nam je samo kratko rekao da još nije pročitao zahtjev svoga branjenika te da stoga ne može ni komentirati ono što u njemu piše.

image

 Zoran Mamić s bratom Zdravkom na suđenju u Osijeku 2017. godine 

Vlado Kos/cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 13:03