StoryEditorOCM
Crna kronikanepravomoćno

SDP-ov načelnik Milne nije kriv za dvostruku prodaju Češkog kampa: kroz detalje afere nije se lako probiti ni pravnicima

Piše Vladimir Urukalo
7. prosinca 2023. - 16:05

SDP-ov općinski načelnik Milne Frane Lozić oslobođen je nepravomoćno na splitskom Županijskom sudu optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti odnosno za dvostruku prodaju Češkog kampa prije čak 18 godina!

Na izricanju presude pojavio se samo okrivljeni Lozić koji je prije devet godina, dakle 2014. godine bio osuđen na 10 mjeseci zatvora te 14 mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od tri godine.

Zbog odustanka tužitelja, odbijene su još i optužbe da je Lozić u svibnju 2007. godine neosnovano umanjio za preko 10 tisuća eura obračun za komunalnu naknadu za apartmansku zgradu firme iz Trogira te optužba da je Tonću K. makinacijama oko zakupa općinskog poslovnog prostora priskrbio preko 66 tisuća kuna koristi kao i da je jednom obrtu namjestio posao građenja suhozida i ograđivanja protupožarnih putova pri čemu je prikazana vrijednost radova višestruko manja od one koja je stvarno bila, a sve kako bi posao biio dodijeljen bez javnog natječaja.

Optužnica ŽDO-a teretila je Lozića da je kao tadašnji predsjednik Općinskog poglavarstva u travnju 2006. godine, iako je malo više od pola godine prije na javnom natječaju za kupca zemljišta "Češki kamp" bila izabrana tvrtka "Hansen Dalmatico" iz Zagreba koja je izdvojila preko milijun eura i koje je uplaćivala u nekoliko tranši, u travnju 2006. godine prodao isto zemljište firmi "Byron Corporation" i to za 133 tisuće eura manju cijenu nego tvrtci Hansen. Byron je podnio tužbu koju su dobili u svoju korist, Općina se nije žalila te je firma uplatila 960 tisuća eura na račun Općine.

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Naravno, "Hansen Dalmatico" tuži Općinu i Lozić priznaje zahtjev te sud odlučuje da Općina treba "Hansenu" isplatiti gotovo pet milijuna tadašnjih kuna plus kamate i troškove što je ukupno iznosilo preko 12 milijuna kuna. Lozića se teretilo da je Općinu oštetio za preko sedam milijuna i 200 tisuća kuna naplaćene kamate.

- Nije bilo prijeporno da je Općina MIlna oštećena za isplaćene kamate, no trebalo je utvrditi je li to rezultat radnje Lozića i njeghove nakane prouzročenja štete proračunu ili se radilo o objektivnim okolnostima... - kazao je, uz ostalo sudac Zoran Ivanišević.

Pojasnio je da se, kad je sklopljen ugovor s Hansenom, zemljište nalazilo unutar 100 metara od obalne crte u turističkoj zoni s mogućnošću gradnje smještaja pa je cijena bila najpovoljnija za Općinu. No, nakon sklapanja predugovora s Hansenom država mijenja propise i zabranjuje gradnju u 100 metara te se zemljište Češkog kampa isključuje iz turističke zone zbog čega postaje nezanimljivo kupcu. Trebalo je spasiti što se može, a odjednom se pojavljuje Byron kao kupac iz njima znanih razloga bez obziora što više nije građevno i u turističkoj zoni. Općini je trebao novac i Lozić u interesu Općine sklapa novi ugovor jer teško da bi se našao neki drugi kupac za sada neatraktivno zemljište.

- Jedini razlog zašto je Općina platila kamate je odbijanje nagodbe od strane vijećnika koju je višestuko nudila tvrtka "Hansen", a koja je uključivala izostanak kamata - istaknuto je, uz ostalo, u obrazloženju oslobađajuće presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:13