StoryEditorOCM
Crna kronikaNEMA MIRA

Poznati lik iz crne kronike pijan i naoružan bježao policiji od Splita do Solina: drogiran pucao u nenaoružanog mladića

20. siječnja 2024. - 20:43

Nakon privođenja na Prekršajni sud u Splitu u petak, određeno je zadržavanje nad 30-godišnjakom uhićenim dan ranije nakon što je pijan i naoružan bježao policiji. Odluka suda ne čudi s obzirom na to da se radi o ponavljaču, koji u svom dosjeu ima puno teža nedjela negoli je nelegalno posjedovanje oružja.

Uhićeni je Tonći Čulić, široj javnosti najpoznatiji po pucanju u nenaoružanog dragovoljca Domovinskog rata, 80-postotnog ratnog vojnog invalida, i njegovog sina u Krležinoj ulici u Splitu prije četiri godine. Posljednji incident izazvao je u noći sa srijede na četvrtak u Splitu kada su ga zaustavljali prometni policajci.

Tonći Čulić je umjesto da stane, nastavio voziti prema Solinu uz to grubo kršeći prometne propise te je pritom prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Nakon potjere zaustavljen je u Gašpinoj ulici u Solinu gdje se opirao uhićenju te su upotrijebljena sredstva prisile.

Utvrđeno je da je vozio pod utjecajem alkohola i za vrijeme dok mu je na snazi mjera zabrane upravljanja motornim vozilo B kategorije. Prilikom postupanja policijskih službenika na vidljivom mjestu u vozilu uočen je pištolj marke Browning s pripadajućim streljivom te nož.

image

Privođenje/Ilustracija

Željko Puhovski/Cropix

Uz optužni prijedlog zbog nelegalnog posjedovanja oružja i niza prometnih prekršaja priveden je na Prekršajni sud. Određeno mu je zadržavanje do 15 dana tijekom kojih će se provesti postupak nad njim.

U veljači 2022. godine je sudjelovao u sukobu u lokalu u Sv. Kaju u Solinu kada su pronađena dva pištolja. Čulić je tada dobio prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira. Za dva pištolja su dvojica muškaraca koji su bili s njim izjavili da su njihovi te su oni prijavljeni za nezakonito držanje oružja.

Dva tjedna kasnije je bio u tučnjavi ispred kafića na splitskim Gripama kada su odmjerili snage dva suprotstavljena kriminalna klana iz Splita. Sve je završilo s krvavim tragovima na betonu i prekršajnim prijavama. U tučnjavi nije bilo osobe koja nije imala bar jedno kazneno djelo u dosjeu, pa tako i Tonći Čulić.

U ožujku 2019. godine je s Mihom Frančeskijem, zvanim Miho Munja, drogiran pucao u 57-godišnjeg veterana Četvrte brigade i njegovog sina. Pretragom krvi i urina Mihe Frančeskija i Tončija Čulića, nakon pucnjave, pronađeno je više vrsta narkotika: kokain, heroin, diazepam i marihuana.

image

Pištolj/Ilustracija

Božo Vukičević/Cropix

U biološkim uzorcima Mihe Frančeskija nađeni su kokain te njegovi metaboliti, levamisol i diazepam.Kod Tončija Čulića nađeni su metaboliti kokaina, morfina, diazepama, THC-a i mirtazapina, što ukazuje na to da je konzumirao kokain, heroin, marihuanu ili hašiš, anksiolitik diazepam i antidepresiv mirtazapin, kojeg ima u lijekovima Calixta i Mirzaten.

Laički kazano, uzimali su kokain, koji je stimulans, u kombinaciji s drogama za "spuštanje" radi ublažavanja učinka. Obojica su se nagodila, Frančeski na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva oca, a Tonći Čulić je za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede sinu veterana dobio deset mjeseci zatvora te 10 mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:06