StoryEditor
Crna kronikaŽivjelo pravosuđe!

Policija uzalud uhićuje dilere: dok javnost zaziva ‘čišćenje ulica‘, sud traži olakotne okolnosti. Najnoviji primjer je 53-godišnjak iz Sinja

15. listopada 2020. - 12:38
Zaplijenjeni heroin kojemu je vlasnik bio Vili T.PU splitsko-dalmatinska

Kad se dogodi kakvo zlo vezano uz droge, primjerice ubojstvo poput onog trostrukog u Splitu početkom godine u kojem je Filip Zavadlav, po stavu svojih obožavatelja, "čistio ulice od dilera", ili ubojstva otprije desetak dana kada je nadrogirani 15-godišnjak upao u stan 89-godišnje žene i nogama joj smrskao glavu, u javnosti se odmah počnu javljati svi živi političari i pravosudni dužnosnici koji "laprdaju" o tome kako ćemo postrožiti kazne za dilere droga i kako ćemo iskorijeniti to zlo koje ubija našu mladež.

Dobro, na papiru se možda nešto i pomakne, dopiše se koja nova rečenica i uvede novi članak, ali u praksi na sudovima, barem prema presudama koje dospiju do javnosti, stječe se dojam da je sudstvo dosta blago i da su izrečene kazne u pravilu oko granice minimuma, pa i niže. Policija svakodnevno hvata i prijavljuje dilere, ODO-i podižu optužnice, ali onda sve zapne na sudovima.

Najnoviji primjer nalazimo na splitskom sudu, na kojem se čovjeku koji iza sebe ima već dvadesetak presuda za razna djela povezana s drogom i nakon što je kod njega nađena digitalna vaga te raspizani paketići heroina, i to u dva navrata, izrekne kazna od po godinu dana za svako djelo te se ona objedini u kaznu od godinu i dva mjeseca. I postane pravomoćna!

Dakle, Petar M. (53), zvani Pero, iz Sinja iza sebe ima respektabilnu karijeru koja seže još u devedesete. Iza sebe ima mnoštvo presuda za krađe, teške krađe, zlouporabe droga... Izricane su mu i zatvorske i uvjetne kazne te mjere obveznog liječenja od ovisnosti.

Ponavljač Pero

Ništa nije urodilo plodom i Pero je u svibnju ove godine opet uhićen i sudilo mu se zbog dva djela. Prvo jer je 23. rujna 2019. na ulici uhićen s pet vrećica heroina koje je, stoji u optužnici, namjeravao preprodati. Policajci su mu u stanu našli i digitalnu vagu s tragovima heroina i još 15-ak grama iste droge.

Potom je Pero uhićen i nekoliko mjeseci kasnije, u siječnju 2020. godine, kada su policajci kod njega našli devet grama heroina i digitalnu vagu. Nema, dakle, nikakve sumnje da čovjek dila.

E, ali usprkos svim dokazima i iskazima, na Općinskom sudu u Splitu biva osuđen na po godinu dana za svako djelo, što se preinačava u jedinstvenu kaznu od godinu i dva mjeseca.

– Kao olakotnu okolnost sud je cijenio priznanje i kajanje i žaljenje te manju količinu droge u oba djela. Kao otegotna okolnost uzeta je njegova višestruka ranija osuđivanost zbog raznih kaznenih djela, a među ostalim i vezanih uz opojnu drogu, dakle njegov status specijalnog povratnika – stoji u presudi Općinskog suda u Splitu.

Svrha kažnjavanja

Istaknimo da je predviđena kazna, po Kaznenom zakonu, za ova djela od jedne do 12 godina zatvora. Okej, sud ima svoju logiku i razmišljanje koje može i ne mora biti ispravno. Zato postoje žalbe i viši sud.

I onda se na ovu presudu ODO Split žalilo višem sudu i predmet dođe na Županijski sud u Splitu. Čije vijeće potvrdi presudu, ne mareći za to da je u žalbi državni odvjetnik isticao kako je okrivljeni u najmanje 10 navrata osuđivan zbog istih kaznenih djela (droge) i da je očito da je "nepokolebljiv i da postoji velika vjerojatnost recidiva".

No, Županijski sud smatra da je kazna pravedna i da će biti "polučena" svrha kažnjavanja, pogotovo ako se uzme u obzir da je on dugogodišnji ovisnik i da je bio smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja djela.

I tako čovjek za dva djela dilanja heroina – za što je, ako strogo gledamo zakon, minimalna kazna dvije godine – dobije puno manje od minimuma. Živjelo naše pravosuđe, što drugo reći!

Slučaj Vilija T. iz Solina


Splitski policajci Službe kriminaliteta droga nastavili su i početkom tjedna svoj "križarski rat" protiv dilera, o čijim motivima svatko može misliti što hoće. No, činjenica je da gotovo svaki dan netko bude prijavljen zbog zlouporabe droga, što samo govori koliko te pošasti ima na ulicama. Dakle, sad su prijavili 49-godišnjeg Vilija T. iz Solina, u pretrazi čijeg su stana pronašli 495 grama heroina, digitalnu vagu i oko 75 tisuća kuna i 1200 eura.

Nadalje, u garaži koju Vili T. koristi u Splitu pronašli su 525 grama marihuane i 707 grama nepoznate grumenaste tvari. Vili T. već je bio prijavljivan zbog istih (ne)djela, pa je tako 2011. uhićen sa 157 grama heroina. Priveden je na ODO, a bit će zanimljivo vidjeti kako će on proći na suđenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. studeni 2020 15:41