stdClass Object ( [id] => 1248108 [title] => Policajac nije kriv što je ‘ključem na lakat‘ usmrtio 44-godišnjaka iako je ovaj zapomagao da se guši!?; Kolege iz policije mijenjali iskaz, na kraju se pozivali na amneziju [alias] => policajac-nije-kriv-sto-je-kljucem-na-lakat-ugusio-44-godisnjaka-iako-je-ovaj-zapomagao-da-se-gusi-kolege-iz-policije-mijenjali-iskaz-na-kraju-se-pozivali-na-amneziju [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitski policajac M.Č. nije kazneno odgovoran za smrt Jerka Bobana, 44-godišnjaka iz Splita koji je umro u lipnju 2018. godine prilikom intervencije nakon što mu je policajac koljenima pritiskao donji dio leđa zbog čega se ugušio.

A nije kriv za prouzuročenje smrti iz nehaja zato jer nije znao i nije bio svjestan da njegov zahvat može dovesti do smrti uhićenika jer ga nitko na to nije upozorio!

Jedan je to od zaključaka istrage koju je provelo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nakon čega je odbacilo kaznenu prijavu Bobanove majke Marije Ljubić koja je tvrdila da je njen sin ubijen u policijskoj intervenciji.

’Ključ na lakat’

- Između postupanja M.Č. i tek jednog uzroka smrti kod Jerka Bobana u vidu njegovog gušenja postoji jasna uzročno-posljedična veza. No, da bi netko odgovarao za nečiju smrt koja bi bila rezultat kaznenog djela, počinitelj mora postupati s namjerom ili iz nehaja, drugim riječima morao je biti svjestan ili je bio svjestan da je njegovo postupanje zabranjeno.

Evidentno je da je okrivljenik prilikom poduzimanja zahvata prouzročio tek jedan od faktora koji su doveli do smrti prilikom uhićenja, ali da o tome nije imao niti je mogao imati svijest da se radi o zahvatu kojim se može usmrtiti osoba prema kojoj se zahvat primjenjuje jer mu tijekom njegovog policijskog školovanja nije, kao ni drugim polaznicima, ukazivano na moguće štetne posljedice - dio je obrazloženja ODO-a kojom se otklanja policajčeva krivnja.

U istrazi je zatraženo i mišljenje Borisa Malčića, profesora kineziologije u mirovini koji je bio predavač predmeta “Sport i samoobrana” u Srednjoj policijskoj i Visokoj policijskoj školi, a koji “nije znao niti je u tom smislu polaznike podučavao da fiksacijom osobe koja se na tlu izvodi koljenom u području donjeg dijela leđa uz kombinaciju primjene poluge na šaci radi stavljanja lisičina može doći do smrtnog ishoda”.

Istaknuo je da takvu informaciju nikad nije dobio niti od svojih kolega iz Europe i Amerike s kojima je surađivao.

Kokain u tijelu

Nakon Bobanove smrti istragu je prvo provodilo ŽDO Split, no zaključeno je da nema osnovane sumnje da se radi o ubojstvu, već da postoje osnove sumnje da je policajac iz nehaja prouzročio Bobanovu smrt pa je zato istragu preuzeo ODO Split. Tog 2. lipnja 2018. godine dvojica policajaca su postupali prema Bobanu zbog zlouporabe droge, a kad je pao na pod dok je bježao, primijenili su “ključ na lakat” kako bi ga vezali lisičinama. No, kako se on i dalje opirao, u pomoć su im došli kolege te je M.Č. koljenima pritiskao donji dio Bobanovih leđa dok ga je drugi držao za noge.

Kad je Boban počeo zapomagati da se guši, policajac nije odmah prestao koljenom pritiskati njegova leđa misleći da to ne ugrožava njegov život. No, pokazalo se da je to bilo pogrešno mišljenje.

Obdukciju je prvo provela sudska vještakinja Marija Definis koja je utvrdila da je uzrok smrti trovanje kokainom. Šest dana nakon toga majka šalje tijelo u Zagreb, u Zavod za sudsku medicinu, gdje su patolog dr. Pero Bubalo i toksikolog dr. sc. Marina Nestić zaključili da je uzrok smrti pritisak na prsni koš u kombinaciji s trovanjem kokainom.

Vještaci nisu mogli reći koliko je dugo trajao pritisak na Bobanova leđa, no naveli su da “uporaba sile srednjeg intenziteta može dovesti do smrti i kod zdrave prosječno jake muške osobe pod uvjetom da pritisak traje dovoljno dugo”. Nisu mogli odrediti koji je od uzroka, kokain ili pritisak, bio presudan za smrtni ishod, no istaknuli su da su droga i činjenica da je Boban trčao prije smrti pa je bio u stanju uzbuđenosti te da je imao patološke promjene na srcu, razlozi koji su “uvelike doprinijeli smanjenoj toleranciji Bobana na nedostatak kisika do kojeg je došlo zbog pritiska”.

S obzirom na ovako dvojaka vještva, rađeno je kombinirano sudsko-medicinsko i toksikološko vještačenje u kojem su patologinja Marija Definis i Davorka Sutlović, pročelnica Katedre za temeljne medicinske znanosti splitskog Medicinskog fakulteta, navele da se slažu sa zagrebačkim kolegama oko uzroka Bobanove smrti.

No, po njima je osnovni uzrok smrti i dalje trovanje kokainom. Navele su da je pritisak koljenima bio između lakog i srednje jakog koji “i kao takav može izazvati smrt i kod prosječno jake zdrave osobe koja je prethodno trčala ili se opirala uhićenju, a da nije bila pod utjecajem droge ili drugih toksina”.

Tijekom istrage ŽDO-a policajac M.Č. branio se šutnjom. No, pisano se očitovao u sklopu istrage o opravdanosti uporabe sile te je naveo da je fiksirao za tlo Bobana “kontroliranim pritiskom koljena na donji dio leđa”. Svi su policajci dali izvješća s jednom verzijom priče, da bi u službenim iskazima pred ODO-om kao svjedoci naglo promijenili priču uglavnom kazavši da se ne sjećaju. Isto tako, i dvije građanke su policiji rekle jedno, da bi u ODO-u promijenile iskaze.

A zašto različitost izvješća i iskaza policajaca u istrazi nije laganje, obrazloženo je na sljedeći način:

Nema laganja

- Ovo odstupanje u iskazivanju ne treba protumačiti kao njihovu namjeru nekog prikrivanja ili lažiranja samog događaja budući da su njihovi iskazi u svojstvu svjedoka (u ODO-u - op.a.) rezultat proteka dužeg vremena od samog događaja, kao i sama činjenica da njihov iskaz u svojstvu svjedoka uvelike ovisi i o volji i želji njihovog ispitivača da razjasne pojedine činjenice iz svojih pisanih izvješća - stoji u odluci ODO-a.

Zaključno, u odbačaju prijave stoji da je Boban bio fizički jak i da se intenzivno opirao uhićenju, a navodi se i iskaz jedne svjedokinje, kao neutralne osobe, koja je kazala da uporabu sile nad Bobanom nije doživjela kao “policijsko iživljavanje” što, po ODO-u, pokazuje da je uporaba zahvata bila opravdana, a intenzitet sile razmjeran pruženom otporu.

---

Zahvat može dovesti do smrti

Pronašli smo javno dostupan diplomski rad iz 2019. godine pod nazivom “Ozljeđivanje i smrt za vrijeme fizičkog obuzdavanja” kojeg je objavio zagrebački Medicinski fakultet, a koji bi mogao pomoći u edukaciji policajaca.

- “Hogtie” položaj je metoda obuzdavanja maksimalnog intenziteta čiji naziv dolazi iz stočarstva (engl. hog ‘svinja’, tie ‘vezati’) gdje se životinje obuzdavaju na način da im se vežu sve četiri noge....

Primjenjuje se u slučajevima krajnje nužde kako bi se obuzdalo iznimno agresivnu i borbenu osobu. Takve osobe nerijetko su pod utjecajem psihoaktivnih supstanci koje, zajedno sa stresom i ozljedama zadobivenih prilikom borbe, mogu povećati rizik za nastanak iznenadne smrti.... pritiskanjem koljena u donji dio leđa i pritiskom prsnog koša o podlogu ograničava se pomicanje subjekta tijekom respiracije, a položaj ruku iza leđa i njihov pritisak o leđa može dodatno otežati pomicanje prsnog koša.

Isto tako, ležanje na trbuhu potiskuje trbušne organe prema prsištu, što otežava gibanje ošita, glavnog respiratornog mišića... “hogtie” položaj ne može se isključiti kao potencijalno rizični čimbenik koji zajedno s brojnim drugim čimbenicima može potencirati smrtni ishod osobe - stoji, uz ostalo, u tom radu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Splitski policajac neće odgovarati za smrt Jerka Bobana kojem je pri uhićenju koljenima pritiskao leđa zbog čega se ugušio. Obrazloženje je da policajac nije znao da njegov zahvat može usmrtiti uhićenika jer ga nitko na to nije upozorio

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kobna intervencija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Splitski policajac neće odgovarati za smrt Jerka Bobana kojem je pri uhićenju koljenima pritiskao leđa zbog čega se ugušio. Obrazloženje je da policajac nije znao da njegov zahvat može usmrtiti uhićenika jer ga nitko na to nije upozorio

kobna intervencija 0 5733 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-10 10:07:22 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-12 08:10:15 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2022-12-12 08:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 498 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Splitski policajac neće odgovarati za smrt Jerka Bobana kojem je pri uhićenju koljenima pritiskao leđa zbog čega se ugušio. Obrazloženje je da policajac nije znao da njegov zahvat može usmrtiti uhićenika jer ga nitko na to nije upozorio [metadata] => robots= author= title=Policajac nije kriv što je 'ključem na lakat' ugušio 44-godišnjaka iako je ovaj zapomagao da se guši!?; Kolege iz policije mijenjali iskaz, na kraju se pozivali na amneziju [metakey] => Jerko Boban, smrt gušenjem, policijska intervencija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23956149.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Alexander Nemenov\/Ilustracija\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Po ODO-u, uporaba zahvata bila je opravdana, a intenzitet sile razmjeran pru\u017eenom otporu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23956149_1920.jpg":"1920x1080","k_23956149_1280.jpg":"1280x1280","k_23956149_1024.jpg":"1024x1024","k_23956149_640.jpg":"640x640","k_23956149_480.jpg":"480x480","k_23956149_340.jpg":"340x340","k_23956149_220.jpg":"220x220","o_23956149_1280.jpg":"1280x853","o_23956149_1024.jpg":"1024x682","o_23956149_640.jpg":"640x426","o_23956149_480.jpg":"480x320","o_23956149_340.jpg":"340x226","o_23956149_220.jpg":"220x146","h_23956149_1280.jpg":"1280x854","h_23956149_1024.jpg":"1024x683","h_23956149_640.jpg":"640x427","h_23956149_480.jpg":"480x320","h_23956149_340.jpg":"340x227","h_23956149_220.jpg":"220x147","pp_23956149_1280.jpg":"1280x1628","pp_23956149_1024.jpg":"1024x1303","pp_23956149_640.jpg":"640x814","pp_23956149_480.jpg":"480x611","pp_23956149_340.jpg":"340x432","pp_23956149_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15129582 Threads: 4 Questions: 3163309371 Slow queries: 7076816 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235211943 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/policajac-nije-kriv-sto-je-kljucem-na-lakat-ugusio-44-godisnjaka-iako-je-ovaj-zapomagao-da-se-gusi-kolege-iz-policije-mijenjali-iskaz-na-kraju-se-pozivali-na-amneziju-1248108 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/policajac-nije-kriv-sto-je-kljucem-na-lakat-ugusio-44-godisnjaka-iako-je-ovaj-zapomagao-da-se-gusi-kolege-iz-policije-mijenjali-iskaz-na-kraju-se-pozivali-na-amneziju-1248108?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 392654 [name] => Jerko Boban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jerko-boban [link] => /tag/jerko-boban ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610090 [name] => smrt gušenjem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-09 11:40:37 [main_article_id] => 0 [alias] => smrt-gusenjem [link] => /tag/smrt-gusenjem ) [2] => stdClass Object ( [id] => 630252 [name] => policijska intervencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-05 23:01:07 [main_article_id] => 0 [alias] => policijska-intervencija [link] => /tag/policijska-intervencija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Splitski policajac neće odgovarati za smrt Jerka Bobana kojem je pri uhićenju koljenima pritiskao leđa zbog čega se ugušio. Obrazloženje je da policajac nije znao da njegov zahvat može usmrtiti uhićenika jer ga nitko na to nije upozorio

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kobna intervencija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Policajac nije kriv što je ‘ključem na lakat‘ usmrtio 44-godišnjaka iako je ovaj zapomagao da se guši!?; Kolege iz policije mijenjali iskaz, na kraju se pozivali na amneziju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23956149.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Alexander Nemenov/Ilustracija/Afp [mainImageDesc] =>

Po ODO-u, uporaba zahvata bila je opravdana, a intenzitet sile razmjeran pruženom otporu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23956149.jpg [title] =>

Po ODO-u, uporaba zahvata bila je opravdana, a intenzitet sile razmjeran pruženom otporu

Alexander Nemenov/Ilustracija/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitski policajac M.Č. nije kazneno odgovoran za smrt Jerka Bobana, 44-godišnjaka iz Splita koji je umro u lipnju 2018. godine prilikom intervencije nakon što mu je policajac koljenima pritiskao donji dio leđa zbog čega se ugušio.

A nije kriv za prouzuročenje smrti iz nehaja zato jer nije znao i nije bio svjestan da njegov zahvat može dovesti do smrti uhićenika jer ga nitko na to nije upozorio!

Jedan je to od zaključaka istrage koju je provelo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nakon čega je odbacilo kaznenu prijavu Bobanove majke Marije Ljubić koja je tvrdila da je njen sin ubijen u policijskoj intervenciji.

’Ključ na lakat’

- Između postupanja M.Č. i tek jednog uzroka smrti kod Jerka Bobana u vidu njegovog gušenja postoji jasna uzročno-posljedična veza. No, da bi netko odgovarao za nečiju smrt koja bi bila rezultat kaznenog djela, počinitelj mora postupati s namjerom ili iz nehaja, drugim riječima morao je biti svjestan ili je bio svjestan da je njegovo postupanje zabranjeno.

Evidentno je da je okrivljenik prilikom poduzimanja zahvata prouzročio tek jedan od faktora koji su doveli do smrti prilikom uhićenja, ali da o tome nije imao niti je mogao imati svijest da se radi o zahvatu kojim se može usmrtiti osoba prema kojoj se zahvat primjenjuje jer mu tijekom njegovog policijskog školovanja nije, kao ni drugim polaznicima, ukazivano na moguće štetne posljedice - dio je obrazloženja ODO-a kojom se otklanja policajčeva krivnja.

U istrazi je zatraženo i mišljenje Borisa Malčića, profesora kineziologije u mirovini koji je bio predavač predmeta “Sport i samoobrana” u Srednjoj policijskoj i Visokoj policijskoj školi, a koji “nije znao niti je u tom smislu polaznike podučavao da fiksacijom osobe koja se na tlu izvodi koljenom u području donjeg dijela leđa uz kombinaciju primjene poluge na šaci radi stavljanja lisičina može doći do smrtnog ishoda”.

Istaknuo je da takvu informaciju nikad nije dobio niti od svojih kolega iz Europe i Amerike s kojima je surađivao.

Kokain u tijelu

Nakon Bobanove smrti istragu je prvo provodilo ŽDO Split, no zaključeno je da nema osnovane sumnje da se radi o ubojstvu, već da postoje osnove sumnje da je policajac iz nehaja prouzročio Bobanovu smrt pa je zato istragu preuzeo ODO Split. Tog 2. lipnja 2018. godine dvojica policajaca su postupali prema Bobanu zbog zlouporabe droge, a kad je pao na pod dok je bježao, primijenili su “ključ na lakat” kako bi ga vezali lisičinama. No, kako se on i dalje opirao, u pomoć su im došli kolege te je M.Č. koljenima pritiskao donji dio Bobanovih leđa dok ga je drugi držao za noge.

Kad je Boban počeo zapomagati da se guši, policajac nije odmah prestao koljenom pritiskati njegova leđa misleći da to ne ugrožava njegov život. No, pokazalo se da je to bilo pogrešno mišljenje.

Obdukciju je prvo provela sudska vještakinja Marija Definis koja je utvrdila da je uzrok smrti trovanje kokainom. Šest dana nakon toga majka šalje tijelo u Zagreb, u Zavod za sudsku medicinu, gdje su patolog dr. Pero Bubalo i toksikolog dr. sc. Marina Nestić zaključili da je uzrok smrti pritisak na prsni koš u kombinaciji s trovanjem kokainom.

Vještaci nisu mogli reći koliko je dugo trajao pritisak na Bobanova leđa, no naveli su da “uporaba sile srednjeg intenziteta može dovesti do smrti i kod zdrave prosječno jake muške osobe pod uvjetom da pritisak traje dovoljno dugo”. Nisu mogli odrediti koji je od uzroka, kokain ili pritisak, bio presudan za smrtni ishod, no istaknuli su da su droga i činjenica da je Boban trčao prije smrti pa je bio u stanju uzbuđenosti te da je imao patološke promjene na srcu, razlozi koji su “uvelike doprinijeli smanjenoj toleranciji Bobana na nedostatak kisika do kojeg je došlo zbog pritiska”.

S obzirom na ovako dvojaka vještva, rađeno je kombinirano sudsko-medicinsko i toksikološko vještačenje u kojem su patologinja Marija Definis i Davorka Sutlović, pročelnica Katedre za temeljne medicinske znanosti splitskog Medicinskog fakulteta, navele da se slažu sa zagrebačkim kolegama oko uzroka Bobanove smrti.

No, po njima je osnovni uzrok smrti i dalje trovanje kokainom. Navele su da je pritisak koljenima bio između lakog i srednje jakog koji “i kao takav može izazvati smrt i kod prosječno jake zdrave osobe koja je prethodno trčala ili se opirala uhićenju, a da nije bila pod utjecajem droge ili drugih toksina”.

Tijekom istrage ŽDO-a policajac M.Č. branio se šutnjom. No, pisano se očitovao u sklopu istrage o opravdanosti uporabe sile te je naveo da je fiksirao za tlo Bobana “kontroliranim pritiskom koljena na donji dio leđa”. Svi su policajci dali izvješća s jednom verzijom priče, da bi u službenim iskazima pred ODO-om kao svjedoci naglo promijenili priču uglavnom kazavši da se ne sjećaju. Isto tako, i dvije građanke su policiji rekle jedno, da bi u ODO-u promijenile iskaze.

A zašto različitost izvješća i iskaza policajaca u istrazi nije laganje, obrazloženo je na sljedeći način:

Nema laganja

- Ovo odstupanje u iskazivanju ne treba protumačiti kao njihovu namjeru nekog prikrivanja ili lažiranja samog događaja budući da su njihovi iskazi u svojstvu svjedoka (u ODO-u - op.a.) rezultat proteka dužeg vremena od samog događaja, kao i sama činjenica da njihov iskaz u svojstvu svjedoka uvelike ovisi i o volji i želji njihovog ispitivača da razjasne pojedine činjenice iz svojih pisanih izvješća - stoji u odluci ODO-a.

Zaključno, u odbačaju prijave stoji da je Boban bio fizički jak i da se intenzivno opirao uhićenju, a navodi se i iskaz jedne svjedokinje, kao neutralne osobe, koja je kazala da uporabu sile nad Bobanom nije doživjela kao “policijsko iživljavanje” što, po ODO-u, pokazuje da je uporaba zahvata bila opravdana, a intenzitet sile razmjeran pruženom otporu.

---

Zahvat može dovesti do smrti

Pronašli smo javno dostupan diplomski rad iz 2019. godine pod nazivom “Ozljeđivanje i smrt za vrijeme fizičkog obuzdavanja” kojeg je objavio zagrebački Medicinski fakultet, a koji bi mogao pomoći u edukaciji policajaca.

- “Hogtie” položaj je metoda obuzdavanja maksimalnog intenziteta čiji naziv dolazi iz stočarstva (engl. hog ‘svinja’, tie ‘vezati’) gdje se životinje obuzdavaju na način da im se vežu sve četiri noge....

Primjenjuje se u slučajevima krajnje nužde kako bi se obuzdalo iznimno agresivnu i borbenu osobu. Takve osobe nerijetko su pod utjecajem psihoaktivnih supstanci koje, zajedno sa stresom i ozljedama zadobivenih prilikom borbe, mogu povećati rizik za nastanak iznenadne smrti.... pritiskanjem koljena u donji dio leđa i pritiskom prsnog koša o podlogu ograničava se pomicanje subjekta tijekom respiracije, a položaj ruku iza leđa i njihov pritisak o leđa može dodatno otežati pomicanje prsnog koša.

Isto tako, ležanje na trbuhu potiskuje trbušne organe prema prsištu, što otežava gibanje ošita, glavnog respiratornog mišića... “hogtie” položaj ne može se isključiti kao potencijalno rizični čimbenik koji zajedno s brojnim drugim čimbenicima može potencirati smrtni ishod osobe - stoji, uz ostalo, u tom radu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Alexander Nemenov/Ilustracija/Afp
Alexander Nemenov/Ilustracija/Afp

Po ODO-u, uporaba zahvata bila je opravdana, a intenzitet sile razmjeran pruženom otporu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/policajac-nije-kriv-sto-je-kljucem-na-lakat-ugusio-44-godisnjaka-iako-je-ovaj-zapomagao-da-se-gusi-kolege-iz-policije-mijenjali-iskaz-na-kraju-se-pozivali-na-amneziju-1248108 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5997d64b247196b0fe0620eeaa0d81a3818c883c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Policajac+nije+kriv+%C5%A1to+je+%E2%80%98klju%C4%8Dem+na+lakat%E2%80%98+usmrtio+44-godi%C5%A1njaka+iako+je+ovaj+zapomagao+da+se+gu%C5%A1i%21%3F%3B+Kolege+iz+policije+mijenjali+iskaz%2C+na+kraju+se+pozivali+na+amneziju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpolicajac-nije-kriv-sto-je-kljucem-na-lakat-ugusio-44-godisnjaka-iako-je-ovaj-zapomagao-da-se-gusi-kolege-iz-policije-mijenjali-iskaz-na-kraju-se-pozivali-na-amneziju-1248108 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpolicajac-nije-kriv-sto-je-kljucem-na-lakat-ugusio-44-godisnjaka-iako-je-ovaj-zapomagao-da-se-gusi-kolege-iz-policije-mijenjali-iskaz-na-kraju-se-pozivali-na-amneziju-1248108 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Splitski policajac neće odgovarati za smrt Jerka Bobana kojem je pri uhićenju koljenima pritiskao leđa zbog čega se ugušio. Obrazloženje je da policajac nije znao da njegov zahvat može usmrtiti uhićenika jer ga nitko na to nije upozorio

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kobna intervencija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikakobna intervencija

Policajac nije kriv što je ‘ključem na lakat‘ usmrtio 44-godišnjaka iako je ovaj zapomagao da se guši!?; Kolege iz policije mijenjali iskaz, na kraju se pozivali na amneziju

Piše Vladimir Urukalo
12. prosinca 2022. - 09:04
Po ODO-u, uporaba zahvata bila je opravdana, a intenzitet sile razmjeran pruženom otporuAlexander Nemenov/Ilustracija/Afp

Splitski policajac M.Č. nije kazneno odgovoran za smrt Jerka Bobana, 44-godišnjaka iz Splita koji je umro u lipnju 2018. godine prilikom intervencije nakon što mu je policajac koljenima pritiskao donji dio leđa zbog čega se ugušio.

A nije kriv za prouzuročenje smrti iz nehaja zato jer nije znao i nije bio svjestan da njegov zahvat može dovesti do smrti uhićenika jer ga nitko na to nije upozorio!

Jedan je to od zaključaka istrage koju je provelo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nakon čega je odbacilo kaznenu prijavu Bobanove majke Marije Ljubić koja je tvrdila da je njen sin ubijen u policijskoj intervenciji.

’Ključ na lakat’

- Između postupanja M.Č. i tek jednog uzroka smrti kod Jerka Bobana u vidu njegovog gušenja postoji jasna uzročno-posljedična veza. No, da bi ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:50