StoryEditorOCM
S mora i krajaNIJE NEGO...

Plenković: Pomažemo kapetanu Bekavcu; Odvjetnica: Premijer nam nije odgovorio ni na jedan mail, sad mu šaljemo i treći‘

Piše Damir Tolj
30. lipnja 2024. - 15:09

Hm, kako objasniti da Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade, preko društvene mreže X javlja širokim narodnim masama priključenima na internetske magistrale da se Vlada i premijer baš svojski trude i zapinju kod Turaka ne bi li pomogli zatočenom kap. Marku Bekavcu, a da o toj istoj pomoći Bekavčeva obitelj i advokati u Splitu pojma nemaju?! Jer, kada oni upitaju Plenkovića o istoj stvari, moleći pomoć, onda ne dobiju nikakav odgovor Vlade i njezina šefa!

image

Kapetan Marko Bekavac zatočen u turskom zatvoru

Privatni Album/

Ponoćni express

O tom zanimljivom fenomenu poluvodiča, ovako je u nedjeljno sparno jutro razmišljala Jasna Kotarac - Jabuka, odvjetnica koju je angažirala obitelj hrvatskog pomorca:

- A nemam pojma! Jutros se budim i vidim da mi je hrvatsko veleposlanstvo iz Ankare e-mailom poslalo tu Plenkovićevu objavu na platformi X. U ponoć i pedeset minuta?! Očito ih je dirnuo zadnji članak u Slobodnoj Dalmaciji, odnosno vapaj Bekavčeve supruge upućen premijeru da pruži našem kapetanu tu prethodno obećanu pomoć jer je zadnji čas, ključno ročište mu je već 18. srpnja, kada će sud vjerojatno donijeti i odluku.

image
Duje Klaric/Cropix

Čudeći se svemu, odvjetnica ističe da Bekavčeva obitelj još nije vidjela tu Vladinu pomoć. Evo, bit će vam jasnije što kapetanova pravna zastupnica zapravo kaže:

- Ne razumijem: u toj istoj mrežnoj objavi ističu nastavak pomoći kap. Bekavcu, a nama se nisu ni obratili. Štoviše, nisu odgovorili ni na jedan naš e-mail?! Kako to?! Zar ne bi bilo logično i normalno da komuniciraju s nama, da nas nešto upitaju, da surađujemo, pa ipak mi pratimo čitav taj slučaj, pravno zastupamo čovjeka, upućeni smo u sve, odlazili smo na sastanke s državnim ministarstvima ili ministrima iz meritornih resora: vanjskih poslova, pravosuđa i mora...

Zatvor i otvor

A evo što je pisalo u toj Plenkovićevoj objavi na X-u:

"Tijekom 17. izdanja političke konferencije Dubrovnik Forum, sastao sam se ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom. Izvijestio sam o statusu hrvatskog kapetana Marka Bekavca koji se nalazi u istražnom zatvoru u Turskoj.

Očekujemo da turska nadležna tijela postupe pravedno u njegovom slučaju, uvažavajući sve okolnosti, te da Marku Bekavcu zajamče pravnu sigurnost. Vlada Republike Hrvatske nastavit će pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć."

- Možda je to samo odgovor na naše e-mailove i vaše posljednje kritičke članke. Ne znam što bi drugo moglo biti. Jer, premijerove poruke s X-a ne govore nam ništa konkretno, pa nekako i nemam neke posebne vjere. Što to znači "očekujemo da turska tijela postupe pravedno", ili "očekujemo da Marku Bekavcu zajamče pravnu sigurnost"? I da će "nastaviti pružati hrvatskom državljaninu svaku moguću pomoć"? Ja još nisam doživjela ni shvatila kako će to Vlada konkretno pomoći, sve je to vrlo uopćeno...

Tjedno pismo jedno

Odvjetnici je jasno da Vlada neće baš na društvenim mrežama objavljivati sve što radi, osobito ako dubinski radi, ali ne može razumjeti zašto obitelj i pravni zastupnici zatočenog kapetana o sveme ne znaju ništa?!

Štoviše:

- U srijedu će biti već treći tjedan kako premijeru Plenkoviću i šefu diplomacije Grliću-Radmanu šaljem e-mailove. Svaki tjedan po jedan. Pa će tako za koji dan ići i novi, gdje zapravo ponavljamo isti sadržaj i molimo stvarnu pomoć. Ali bez ikakve njihove reakcije, bez ikakva odgovora, a kamoli poziva, obavijesti, konzultacija... Mi apsolutno očekujemo da nam se jave, pa red je barem odgovoriti na e-mail.

A pomoć nam zbilja treba, radi se o čovjeku bez mrlje u karijeri koji se suočava s teškim optužbama da je kao zapovjednik turskog broda odgovoran za preko pola tone kokaina pronađenog na tom plovilu u Kolumbiji i Turskoj. Iako sve ukazuje da Bekavac s tim nema ništa i da mu se namješta: nema dokaza protiv njega, nema otisaka, poduzeo je sve mjere sigurnosti, obavijestio sve koje je trebao... I sve ono što smo dosad govorili, da se ne ponavljamo stalno - ističe odvjetnica Jasna Kotarac - Jabuka.

image

Kapetan Bekavac

Naravno, obitelj i advokati i dalje priželjkuju bolju suradnju s državnim institucijama, bez koje se sami teško mogu izboriti bolji pravni položaj hrvatskog kapetana u stranoj zemlji. A iskustvo govori da se ipak može, pa i kada je u pitanju čak sto Dinamovih navijača u Grčkoj. Da ne bude samo po glavi kapetana: jučer Laptala, danas Bekavca, sutra tko zna koga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 17:12