StoryEditor
Crna kronika‘nemojte to raditi‘

Optuženik za veliku pljačku u Trogiru na sudu iznio obranu, tvrdi da je sve izmišljeno: Odakle im moj DNK ako nikad nisam kažnjavan?

Piše Vladimir Urukalo
6. ožujka 2020. - 09:28
Privođenje Zvonka ČevizovićaAnte Čizmić/HANZA MEDIA

Zvonko Čevizović (51) iz Novske, kojemu se na splitskom Županijskom sudu sudi za pljačku vlasnika mjenjačnice u Trogiru prije 12 godina, jučer se, nakon niza nedolazaka i odgođenih ročišta zbog njegova pogoršanog zdravstvenog stanja, ipak pojavio pred sutkinjom Ivonom Rupić.

Pokušao je Čevizović ponovno odgoditi raspravu prvo tražeći izuzeće predsjednika splitskog Županijskog suda Bruna Kleina, samog suda i svih njegovih sudaca, da bi, kad mu je to odbijeno, predložio da se kao novi dokaz pregleda 40-minutna snimka na kojoj žrtva Miroslav Škaro vrlo detaljno opisuje što se i kako dogodilo te noći 10. srpnja 2007. godine.

Odbijen je i prijedlog njegove braniteljice Ivanke Šamije da se ponovno pozovu svjedoci i vještaci.

- O ovom izuzeću po zakonu odlučuje Vrhovni sud, a ne vi. Upozoravam vas, nismo u Sjevernoj Koreji, ovo što mi radite nije u redu - nezadovoljan je bio Čevizović, kojemu je sutkinja Rupić zaprijetila izbacivanjem iz sudnice ako se ne smiri.

- Nakon ovako dugog i kompleksnog procesa sudsko vijeće mi uopće nije najavilo da bih trebao dati obranu pa se nisam pripremio, a spis ima preko 600 stranica. Ovaj je sud odlučio sve prelomiti preko koljena, nemojte mi to raditi - zavapio je Čevizović, nakon čega je ipak počeo iznositi svoju obranu.

Napad palicom

Čevizovića optužnica tereti da je oko 10. srpnja 2007. godine palicom napao Škaru, vlasnika mjenjačnice “Adrijana” u Trogiru, pokušavajući ga opljačkati. Škaro se odupirao napadu pa je uspio napadaču strgnuti kapu s glave, a ovaj je potom pucao iz pištolja te je ranio Škaru u prst i pobjegao s milijun i 800 tisuća kuna, iako ga je ovaj hvatao po cijelom gradu i čak skočio u more i plivao za njim. Drugi hitac pogodio je slučajnog prolaznika.

Nakon tri mjeseca Čevizović je bio uhićen na graničnom prijelazu Lipnjak, dok je pokušavao ući u Sloveniju. Policija je otkrila da je upravo on pljačkaš nakon što su vještačili vlasi koje su nađene u strgnutoj kapi te je otkriven njegov DNK.

- Nemam apsolutno nikakve veze s ovim za što me terete jer nisam u to vrijeme bio uopće na teritoriju Hrvatske. Ja sam uhićen nakon tri mjeseca, a policija je nakon tri dana imala dokaz. Tri im je mjeseca trebalo da me nađu, a ja sam svaki drugi dan prelazio granicu i bio u Hrvatskoj. Kako je moguće, a tu ću pomoć tražiti od Strasbourga, da se u bazi podataka nalazi DNK osobe koja nije kažnjavana u Hrvatskoj, kako su oni došli do mog DNK? - zapitao se Čevizović, koji je u ekstradicijskom pritvoru u Sloveniji proveo pola godina, a još dvije u istražnom zatvoru u Splitu.

U svojoj je obrani optužio žrtvu da je sve izmislila i da je, dok je on bio u istražnom zatvoru, od njegove bivše supruge iznuđivao 350 tisuća eura prijeteći smrću njegovim sinovima i šaljući sumnjive “ćelavce da paradiraju po Rogaškoj Slatini”.

Osvrnuo se i na to da je prvo žrtva rekla da je opljačkan za 500 tisuća kuna i deset čekova da bi kasnije iznos narastao na milijun i 800 tisuća kuna. Tvrdi i da Škaro nije ranjen jer da o tome nema nikakvog dokaza u spisu, fotografije, snimke i slično, a i da je sam slučajni prolaznik za kojeg se u optužnici tvrdi da je bio ranjen, kazao na suđenju da ga ništa nije pogodilo.

#ZVONKO ČEVIZOVIĆ#TROGIR#PLJAČKA#MJENJAČNICA

Izdvojeno

31. svibanj 2020 18:22