StoryEditorOCM
Crna kronikanije uzimao lijekove

Nožem izbo majku prijatelja, vratio se kući i hladno rekao: ‘Čovječanstvo je spašeno. Riješio sam Vesnu...‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/ JL
8. travnja 2024. - 15:49

Dok se ožalošćena obitelj i prijatelji tragično preminule Vesne B. (66), djelatnice jedne poznate farmaceutske tvrtke i kvartovske miljenice spremaju za njezin posljednji ispraćaj sutra na zagrebačkom Krematoriju, paralelno s time postavljaju si samo jedno jedino pitanje: "Zašto je ubijena njihova majka, sestra, prijateljica, kolegica i susjeda?"

Riječ je o slučaju od petka u 8.20 sati ujutro kada je pokojničin sin došao na vrata majčina stana na Srednjacima nakon što su ga njezine kolege s posla zvale da se nije pojavila. Dočekala su ga oštećena vrata stana, a u stanu malo je reći užas. Prizor koji je zatekao natjerao mu je suze na lice. Slomio se i jedva smogao snage u totalnom šoku nazvati 192 te zavapiti: "Netko mi je ubio mamu", piše Jutarnji list.

A taj netko, s odmakom od manje od osam sati, kako su otkrili kriminalisti nakon iscrpnog očevida u stanu prepunom tragova i na osnovu prikupljenih indicija bio je 35-godišnji NJ.B., poznanik pokojne, točnije prijatelj njezina sina iz srednjoškolskih dana kojeg nisu vidjeli ni čuli preko deset godina. I koji je, sumnja se, večer prije, dakle prošli četvrtak oko 20.50 sati divljački banuo na vrata stana Vesne P. Nasilno ih je otvorio te nesretnicu, na koju se fiksirao iz nepoznatog razloga, zatekao u sjedećem položaju na krevetu.

image

U neposrednoj blizini policija je uspjela pronaći i sredstvo izvršenja kaznenog djela

Ronald Goršić/Cropix

S nožem koji je donio sa sobom odlučio ju je ubiti zadavši joj sedam ubodnih i reznih rana. Potom je pobjegao na Črnomerec, gdje stanuje, a u neposrednoj blizini policija je kroz istraživanje uspjela pronaći i sredstvo izvršenja kaznenog djela.

- Prvo sam zvonio na vrata, ali mi nitko nije otvorio. Vidio sam svjetlo u stanu i znao sam da je doma. Obio sam vrata i zatekao je na krevetu. Sjedila je i noge držala na stoliću. Ona je svemirska misija koja krade energiju ljudi - rekao je, među ostalim, u svoju obranu vidno rastrojeni NJ.B. koji se nakon ubojstva zaputio vlastitoj kući.

Neubrojivost koja se morala vidjeti

Iz svoga stana je izbivao tu večer otprilike dva sata, a po povratku doma rekao je svojoj majci: "Nemoj se iznenaditi ako dođe policija. Riješio sam problem čovječanstva u zadnji čas. Čovječanstvo je spašeno. Riješio sam Vesnu."

Tužiteljstvo je osumnjičenog muškarca u subotu kasno popodne ispitalo, pokrenulo istragu i predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu pritvor koji mu je potom i određen jer postoji opasnost od ponavljanja djela. Do daljnjega ostaje u Remetincu, a s obzirom na njegovo psihičko stanje nije za isključiti da će biti prebačen u Zatvorsku bolnicu radi sigurnosti, kako vlastite, tako i drugih pritvorenika. Jer riječ je, kako doznajemo, o teškom psihičkom bolesniku koji duže vrijeme, unazad pola godine, nije uzimao propisanu terapiju pa mu se stanje dodatno pogoršalo.

image

Forenzičari su obavili svoj posao

Ronald Goršić/Cropix

Svi oni koji su sa osumnjičenim muškarcem proteklih mjeseci imali kontakt po bilo kojoj osnovi kažu da je nepovezano govorio o nekim urotama i priviđanjima. Znali su da mu je potrebno nužno liječenje, počevši od njegove majke, pa se stoga opravdano postavlja pitanje je li se tragedija mogla spriječiti?!

Iduće na potezu je tužiteljstvo, ali i vještaci koji će morati proučiti njegovu medicinsku dokumentaciju kako bi vještačenjima utvrdili je li u vrijeme okrutnog ubojstva 35-godišnjak bio uopće ubrojiv. Jer ako se utvrdi da nije, nakon provedenog sudskog postupka, temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, moći će mu se dosuditi jedino šestomjesečni prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi koji će, ovisno o uspješnosti liječenja, potom dalje biti produljivan, piše Jutarnji list.

image

Nesretno i okrutno ubijena žena

Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:22