StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVI SLUČAJ

Nestao je 13-godišnji dječak. Policija aktivirala alarm koji se pali u iznimnim slučajevima

Piše Vijesti SD
9. travnja 2024. - 19:28

Nestao je Ivan Lalić, dječak iz Zagreba rođen 2010. godine, izvijestila je danas PU zagrebačka. Ivan Lalić posljednji je put viđen jučer kada se udaljio u nepoznatom pravcu iz Ulice Lanište u Zagrebu, prenosi N1.

Prema podacima iz Nacionalne evidencije nestalih osoba, dječak je rođen 2010., visok je 160 centimetara, ima crnu kosu i smeđe oči.

U trenutku nestanka, nosio je plave hlače, dres s natpisom Dinamo i Petković te ruksak tamnije boje i smeđe tenisice.

- U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: nestali@nestali.hr - poručuje policija.

Inače, policija je poslijepodne zbog Ivanova nestanka aktivirala i tzv. NENO alarm. Taj alarm se koristi kada postoje saznanja koja upućuju na opravdanu bojazan da je nestalo dijete oteto i/ili je neposredno ugrožen njegov život i zdravlje ili je izloženo teškoj viktimizaciji

NENO je kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, a alarm se građanima aktivira preko društvenih mreža.

Hrvatska policija je NENO alarm pustila u funkciju krajem 2022. godine te se radi o hrvatskoj verziji onog što je u SAD-u poznato kao Amber Alert.  Ako dijete nestane, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava tvrtku Meta, koja šalje upozorenje odnosno NENO alarm korisnicima društvenih mreža Facebook i Instagram, i to u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno.

Iz MUP-a kažu da je NENO alarm zapravo dodana vrijednost postojećim alatima traganja za nestalom djecom i aktivira se iznimno, samo kod visokorizičnih ili dugotrajnih nestanaka kod kojih postoji dodatna zabrinutost zbog moguće viktimizacije.

NENO alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale djece, djece koja su pobjegla od kuće ili iz ustanove te situacijama vezanim uz skrbništvo.

image

Ivan Lalić

Nestali.gov.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:38