StoryEditor
Crna kronikapriveden istražnom sucu Županijskoga suda u Splitu

Monstrum iz Trolokava planirao ubiti i prvog susjeda

Piše PSD.
27. travnja 2008. - 23:17

Ante Bašić, 24-godišnjak iz Trolokova u zaleđu Kaštela, koji je ubio dvojicu muškaraca, od kojih je jedan njegov otac, te teško ranio još jednoga, večeras je priveden istražnom sucu Županijskoga suda u Splitu uz odgovarajuće kaznene prijave. Određen mu je pritvor u trajanju od mjesec dana.

U kuću je došao pijan i agresivan, uhvatio oca za glavu i zatukao ga do smrti. Majci je zatim rekao da će ubiti i nju, da će tako ona postati četvrta žrtva. Tada je pobjegla i dotrčala do mene, a on je sjeo ispred kuće kao da se ništa nije dogodilo i mirno dočekao policiju - ispričao nam je Josip Bašić, stariji brat 24-godišnjeg Ante Bašića iz mjesta Trolokve, koji je u subotu udarcima metalnom šipkom u glavu ubio svog oca Franu (69), a na isti način je prije toga život oduzeo umirovljeniku Jozi Stojaku (65) iz susjednog Primorskog Doca, te teško ozlijedio Nikolu Kesića (53), također iz Trolokava, koji je hospitaliziran na Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split i nalazi se u komi.

Privođenje monstruma iz Trolokava 
Mario Todorić / CROPIX 

Bašić je, kako doznajemo, najprije do smrti šipkom po glavi isprebijao Jozu Stojaka na brdu iznad ceste Prgomet–Radošić.

Ubojica je policiji rekao da je Stojaka toliko jako zatukao da nema šanse da je ovaj to preživio. Razlog ubojstvu je osveta.

Naime, Stojakov sin Marko nedavno je istukao Antu Bašića jer im je ovaj ukrao pršute. Na dan ubojstva ubojica je Jozi Stojaku obećao da će mu vratiti ukradene pršute te ga posjeo u svoj crveni mercedes.

Ispod brda Bašiću je pukla guma te je kazao Stojaku da se upute pješice. Tada ga je šipkom izudarao po glavi. Stojakovi susjedi potvrdili su nam da su u subotu, iza 17 sati, vidjeli kako ga Ante Bašić vozi u svom crvenom mercedesu od dućana u zaselku Vržine koji se nalazi pokraj žrtvine kuće, a ispred kojeg je ubojica često dolazio.

Urlik boli

Također su potvrdili da to nije prvi put da je Bašić vozio Stojaka, jer ovaj nije imao svoj automobil. Nakon što je Bašić ubio Stojaka spustio se do svog automobila. Bio je sav krvav i tamo je zatekao Nikolu Kesića. Iz straha da on ne bude svjedok ubojstva, i njega je izudarao metalnom šipkom.

Ozlijeđenoga je u lokvi krvi na cesti pronašao vozač automobila koji ga je prebacio u bolnicu. Prvo se sumnjalo da ga je udario automobil, no liječnici su ustanovili da njegove ozljede nisu posljedica prometne nesreće.

 - Kesić je živio s majkom u kući koja je 200 metara udaljena od mjesta gdje ga je Bašić zatukao. Nije bio agresivan, nego mirna osoba i dobričina, kazali su susjedi za Kesića koji se u splitskoj bolnici bori za život.

Život u strahu

Mercedes ubojice / Mario Todorić / CROPIX

Na cesti je u lokvi krvi pronađena bijela majica dugih rukava i dio Stojakova umjetnog zubala. Iza 19 sati pomahnitali ubojica nastavio je svoj krvavi pohod.

Na terasi obiteljske kuće u Trolokvama ubio je oca Franu. Zatim je šipkom porazbijao prozore i grilje na susjednoj kući. Uhićen je i prevezen na kriminalističku obradu u Policijsku postaju Kaštela, gdje je odmah priznao sva zlodjela koja je počinio toga dana. U kući gdje je ubio oca očevid je izvršio istražni sudac Stanko Grbavac.

Ubojica je policiji kazao gdje je ubio Stojaka, te je započela potraga. Bašić je iste noći doveden u lisicama na to mjesto iznad ceste te ponovno u nedjelju ujutro, da policiji pokaže gdje je tijelo.

U nedjelju oko 13 sati, deset interventnih policajaca je započelo pretragu područja u akciji koju je koordinirao Petar Bradarić, šef krim-policije PU splitsko-dalmatinske. Akcija je završena kada je izmrcvareno tijelo Joze Stojaka iz zraka uočio helikopter uključen u potragu. Sin Joze Stojaka u tom je trenutku kriknuo od boli.

Tanja gattin zebić

Prvi susjed je imao sreće

Kako neslužbeno doznajemo, na Antinoj listi za odstrel nalazio se i njegov prvi susjed. Srećom, čovjeka nije zatekao kod kuće pa mu je u znak osvete porazbijao prozore.

‘Zvir’ pijo, krao i tukao

Ante Bašić, zvan Zvir i Bašo, otprije je poznat policiji zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, prijetnji, više teških krađa i narušavanja javnog reda i mira. Prije godinu dana napao je brata Josipa koji ga je pokušao spriječiti da pijan vozi. Tada je Anti u krvi izmjereno 1,96 promila alkohola. Ante Bašić je u studenome 2006. godine prijavljen i zbog nasilničkog ponašanja nad svojim roditeljima. Nakon što se posvadio s bratom Ivanom, međusobno su se potukli nogama i rukama. Kod Ante je izmjereno 2,31 promil, a kod Ivana 3,34 promila alkohola u krvi. U listopadu 2004. godine Ante Bašić je pijan počeo urlati po obiteljskoj kući te je svoju majku istjerao, brata Ivana je gurnuo na pod, oštetio je ulazna vrata kuće i popeo se na krov s kojega je skinuo 20 crjepova.

Njegova sestra Dragica Elez također je poznata policiji zbog nasilničkog ponašanja, pokušaja ubojstva i napada na službenu osobu. Godine 2003. zatražena je asistencija policije kako bi je se odvezlo na psihijatriju. Tada je napala pripadnike specijalne policije. Na njih je ispalila nekoliko hitaca iz vatrenog oružja. Specijalci su dobili nalog da se sklone u zaklon te su u njezinu kuću u kojoj se skrivala bacili suzavac. Dragica je tada iskočila iz kuće i pobjegla.

Brat ubojice Josip Bašić: Treba ga zapaliti!

Antu treba zapaliti i ubiti. Osramotio je cijelu obitelj i kod nas sada vlada jad i tuga. Sto puta smo zbog njega zvali policiju, a oni kao da su čekali da Ante poubija ljude pa da ga onda privedu, kazuje brat ubojice Josip Bašić. - Kad god je Ante pio alkohol, radio je probleme. Nikad nije imao curu, jer to je za normalne ljude. Samo je pio, drogirao se i radio kaznena djela. Imao je samo završenu osnovnu školu, dodao je Josip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 08:58