StoryEditor
Crna kronikaslučaj iz 2020.

Jozo Čabraja promijenio iskaz na suđenju za ubojstvo Marija Boljata Pajkića: Nisam vidio da je Šoljić pucao u njega

Piše Vladimir Urukalo
4. svibnja 2021. - 10:16
Joško Šupić/Cropix

Svjedočenjem Joze Čabraje (30) na splitskome Županijskom sudu jučer je počelo suđenje šestorici momaka, predvođenih Jakovom Šimićem, za teško ubojstvo boksača Marija Boljata, zvanog Pajkić, i pokušaj Čabrajina ubojstva u Kaštel Kambelovcu 14. lipnja 2020. godine, u večernjim satima.

Osim Šimića, okrivljeni su i braća Mate i Josip Šuker i Ivan Radović, koje su sve u sudnicu sa splitskih Bilica doveli zatvorski čuvari, dok su preostala dva optuženika, Toni Vitaljić, zvani Kubura, i Tomislav Šoljić u bijegu te im se sudi u odsutnosti.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicom tereti Šimića da je iz osvete zbog batina okupio braću Šuker, Vitaljića, Radovića i Šoljića te da su obilazili kafiće po Kaštel Lukšiću kako bi pronašli Boljata u nakani da ga usmrte. Boljat je pristao na sastanak ispred veslačkog kluba nakon što ga je Šimić više puta zvao preko mobitela i nagovarao da se nađu i obračunaju jedan na jedan. Došao je s Čabrajom i Josipom Kuncem, a tamo su ih dočekali Šimić i ekipa. Najprije su se verbalno prepirali i naguravali, a onda je, po optužnici, Šimić ispalio više hitaca iz pištolja u pravcu Boljata i Čabraje. Jednim metkom pogodio je Boljata u nogu. Kada je pao na pod, Šimić, Šukeri, Radović i Vitaljić snažno su ga udarali tupo-tvrdim predmetima po glavi i tijelu. Kada ih je Čabraja pokušao spriječiti, potjerali su ga. Nemoćnog Boljata i dalje su bešćutno udarali, netko od okrivljenika je povikao: "Majku ti jeben, jeben ti majku, ubij ga..."

Čabraja je pobjegao prema moru, a Šoljić za njim ispaljuje više hitaca i pogađa ga u leđa, prsa, kralježnicu i nogu. Čabraja je zadobio ukupno šest prostrijelnih rana natkoljenice, prsnog koša i leđa. Nakon što je pao, okrivljenici su ga izudarali tupo-tvrdim predmetima po glavi i tijelu. Od batina je zadobio teške ozljede glave, a izbijen mu je i jedan zub. Dok je Boljat bespomoćan ležao licem okrenutim prema podu, Šoljić mu je u leđa ispalio dva hica koja su prošla kroz srce i pluća. Od zadobivenih ozljeda glave i strijelnih rana leđa, Boljat je preminuo na mjestu događaja.

Za podizanje optužnice za ovako ozbiljno kazneno djelo, ključan je bio Čabrajin iskaz koji je Miri Dolić, zamjenici ŽDO-a, dao u tri navrata. No, Čabraja je jučer na sudu potpuno promijenio ploču i dao iskaz u kojem praktično nikoga od okrivljenih ne tereti.

Kazao je kako se toga dana vidio s Pajkićem u jednom kaštelanskom lokalu i da je ovaj bio uznemiren jer je, kako mu je rekao, istukao Šimića. Popili su nekoliko pića, a onda mu je Boljat kazao da ide s njim. Odvezli su se u automobilu Kunca do jedne napuštene kuće, gdje je Boljat uzeo pušku i pištolj koji je dao njemu. Čabraja je ispalio metak u zemlju da vidi radi li pištolj. U automobilu, dok su se vozili prema Veslačkom klubu u Kaštel Kambelovcu, Čabraja je Boljatu vratio pištolj govoreći da ne želi probleme, da ima djecu i da ne želi cijeli život provesti u zatvoru.

– Kad smo došli, Boljat je izaša iz auta sa puškom u rukama, a meni je tribalo desetak sekundi da otvorin zadnja vrata jer su imala blokadu za dicu. Čim sam izaša, on se već svađa tamo sa Šimićem, a braća Šuker su se zaletila na mene. Kategorički tvrdim da ništa u rukama nisu imali, nikakvo oružje. Pogurali smo se, a onda dobivan dva metka u prsa koji su došli s live strane, ne od njih. Padan u nesvist i više se ničega ne sićan – kazao je Čabraja.

Njegovo svjedočenje nije "dobro sjelo" tužiteljici Dolić, koja ga je podsjećala da je potpuno drukčije govorio u istrazi, no on je na svako njezino predočavanje prijašnjeg iskaza odgovarao da se ne sjeća i da je govorio ono što je tada čuo od policijskih inspektora.

– Nisan bija u stanju za ispitivanje, da ste me pitali je li tada bija Zoran Milanović tu, ja bi reka da je... Ajte vi govorite suvislo pod 1800 miligrama Tramala, šest Normabela, 18 boca infuzije... Ne znam šta sam vam tada govorija, to je bila laž, ovo danas je istina – rekao je Čabraja, na što ga je tužiteljica pitala je li točno da je kazao da je otac Jakova Šimića, preko rođakinje koja je prijateljica Čabrajine sestre, ponudio 100 tisuća eura da ne tereti njegova sina.

– Ne, kategorički tvrdim da to nije istina. U niti jednom trenu nisam u rukama Šimića vidio nikakvo oružje niti sam vidio da je Šoljić pucao u Boljata. A da mi je izbijen zub, vidija san nakon pet dana – odbrusio je Čabraja.

Nakon njega svjedočio je Josip Kunac, koji je, među ostalim, kazao kako je vozio Boljata i Čabraju do Veslačkog doma i da je tamo bila grupa nekih ljudi koji su čekali, a nasred ceste vozilo. Boljat je izišao van s puškom, a onda ju je bacio natrag na suvozačko sjedalo, dok je u džepu imao pištolj koji mu je Čabraja prethodno vratio.

– Marijo mi je reka da vozin i ja san krenija autom. Nakon par sekundi sam čuja pucnjeve, ali ne znan jel bija rafal ili pojedinačno, otiša san... Nisam čuja da je Šimić konkretno reka Boljatu da će mu silovati kćer, on je meni i Čabraji to reka dok smo se vozili, ali znam da je zato bija van sebe i tija je otići naći se sa Šimićem. Vidija sam da je Šimić nešto ima u ruci, ali ne znam što i u kojoj ruci. Ne bojim se nikoga od vas u sudnici niti se bojim ikoga van sudnice – kazao je Kunac odgovarajući na pitanje okrivljenog Mate Šukera.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 10:17