StoryEditorOCM
Crna kronikaafera se produbljuje

LIVEIzašle nove snimke razgovora: ‘Ove godine sam izvukao 140.000 eura, mogu i iduće, barem dok sam tu di pada lova‘

Piše Vijesti SD
13. prosinca 2023. - 11:01

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

10:47 SDP je u srijedu u saborsku proceduru uputio prijedlog za raspuštanje Sabora zbog „afere Mreža” za koju kaže da je vrlo slična mehanizmu izvlačenja javnog novca kakav je primijenjen u slučaju „FIMI Media“.

U tjedniku Nacional 12. prosinca objavljena je korespondencija Jurice Lovrinčevića, posebnog savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića, i novinara lokalne zagrebačke Mreže tv, te su na portalu tog tjednika objavljene i audio snimke prenesenih razgovora.

Iz navedenih razgovora vidljivo je da se radilo o vrlo sličnom mehanizmu izvlačenja javnog novca kakav je primijenjen u slučaju „FIMI Media“, kada su državne tvrtke, počevši od 2007., u vrijeme kad je predsjednik Vlade i HDZ-a bio Ivo Sanader, novac iz javnih tvrtki uplaćivale toj marketinškoj agenciji, a onda je isti podizan i dalje dijeljen po dogovoru, navodi SDP u prijedlogu odluke za raspuštanje Sabora.

Podsjeća kako su u tom slučaju pravomoćno osuđene tri osobe i jedna politička stranka, HDZ.

Nedugo nakon objave korespondencije iz „afere Mreža“, predsjednik Vlade Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, te je Vlada razriješila njegovog posebnog savjetnika sa svih funkcija.

„Nakon što je i trideseti ministar morao otići iz Vlade, te nakon što je i nakon 15 godina nepromijenjen obrazac viđen u slučaju ‘FIMI Media‘ te kako bi se odmah zaustavila bezočna pljačka kojoj sad već svakodnevno svjedočimo, smatramo da su se stekli uvjeti da se, u svrhu povratka povjerenja građana u najviše institucije zakonodavne i izvršne vlasti u Hrvatskoj, mandat vrati građanima tako da se odmah raspusti Hrvatski sabor i raspišu izbori na kojima će građani odlučiti o novom sazivu Hrvatskoga sabora koji će dati povjerenje novoj Vladi”, stoji u obrazloženju prijedloga.

Oporbene stranke najavile su da će podržati SDP-ov prijedlog o raspuštanju Sabora.

10:15 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u srijedu u Hrvatskom saboru da agonija koja se zove Plenkovićeva Vlada mora doći kraju, najavivši da će SDP danas uputiti prijedlog za njegovim raspuštanjem.

"Hajdemo prekinuti ovu igrariju i hajdemo stati na kraj ovoj nevjerojatnoj pljački koja se događa iz dana u dan. Hajdemo dati građanima priliku da odluče u kojem smjeru treba Hrvatska krenuti - a taj smjer je velika promjena", rekao je Grbin, tražeći stanku prije početka rasprave o zakonskom prijedlogu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države.

Grbin je upozorio da se iz države i državnih agencija i tvrtki izvlači novac u ogromnim količinama, gdje je u glavnoj ulozi ponovno HDZ. "Ova agonija koja se zove Plenkovićeva Vlada mora doći kraju. A to može jedino i isključivo na način da vratimo mandat građanima", poručio je Grbin.

"Na potpuno isti način kao prije 15 godina. I mi ćemo sada raspravljati o državnoj imovini", rekao je, podsjetivši na raniju aferu Fimi Media i novu aferu Mreža.

Na to je reagirao HDS-ov Hrvoje Zekanović poručivši da bi Grbin sada raspustio Sabor kao što je raspustio svoju stranku. "Govori o krađi državne imovine a upravo je on krao državnu imovinu i izvlačio novac iz proračuna i neovlašteno ga konzumirao"; rekao je.

I HDZ-ov Ante Deur rekao je da je "otimač Grbin" propustio reći da je lagao o svom prebivalištu i krao javni novac.

Nikola Mažar (HDZ) pozvao je Grbina da prestane obmanjivati hrvatsku javnost, kazavši i da SDP po prvi put traži raspuštanje Sabora zbog druge stranke.

"Akteri afere nisu iz HDZ-a, Lovrinčević je strateg, PR stručnjak i medijski savjetnik Mosta. Nišanske stranke usmjerite negdje drugdje a svoje komplekse prestanite liječiti HDZ-om", poručio je.

Javila se i Marija Selak Raspudić.

- Što je vama ovo raspuštanje Sabora kada se u Vladi svakodnevno raspuštate.

Smatra kako i u HDZ-u prepoznaju da je Most snaga koja dolazi a HDZ snaga koja je prošlost.

10:05 Predsjednik Vlade ima ovlast birati svoj tim, ima ovlast i smjenjivati kad procijeni da je ili izgubio povjerenje određenog člana vlade ili kada se događa nešto ovakvo što je za svaku osudu. Premijer je povukao jedini mogući potez, rekao je ministar rada Marin Piletić komentirajući smjenu ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića.

- U situaciji kada imate jasan narativ svjetskih kreditnih agencija da hrvatsko gospodarstvo raste uzastopno 11. kvartal, rekordno niska nezaposlenost, najveći broj zaposlenih u RH i nikad veći izvor financiranja iz europskih i drugih izvora, što je rezultat političke stabilnosti Vlade, u najmanju ruku je čudno da netko tko treba biti dio te uspješne priče s Mostom pokušava rušiti Vladu, rekao je Piletić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Ističe kako Most nema program niti viziju kako bi Hrvatska trebala izgledati, a istodobno konstantno iznosi fabricirane afere.

- Oni selektivno preko bivšeg savjetnika dojučerašnjeg ministra žele destabilizirati hrvatsku političku scenu u godini u kojoj ulazimo u predizbornu kampanju gdje ćemo imati priliku ponuditi viziju Hrvatske za sljedeće četiri godine, rekao je ministar.

10:00 Odmah nakon današnje sjednice Vlade, koja je na rasporedu u 13 sati, premijer Andrej Plenković putuje u Bruxelles.

Naime, čelnici država članica Europske unije okupit će se u četvrtak i petak na samitu koji je sigurno jedan od najneizvjesnijih u posljednjih nekoliko godina.

Plenković je jučer najavio da neće žuriti s imenovanjem novog ministra jer, kako je rekao, ministri se ne pronalaze samo tako.

Imenovanje može biti i početkom iduće godine, jer neće biti izvanrednog zasjedanja Sabora koji s radom završava u petak, poručio je jučer premijer.

9:50 Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva, obratit će se javnosti u 11 sati. Izjavu novinarima dat će u Ministarstvu iz kojega odlazi.

9:18 Danas Nacional donosi transkript najduže snimke, u trajanju od 18 minuta i 20 sekundi. U njoj Lovrinčević pojašnjava raspodjelu novca, spominje se tu i jedan Davor, a pred kraj snimke kaže:

“Ja sam ove godine izvukao 140 hiljada eura, mogu i iduće. Barem dok sam tu u Ministarstvu, tu di pada lova…”

- Dobro, al’ sad je on zvao, on je recimo sad je nekom slao ekipe, snimali su ovoga direktora tamo HBOR-a, on će im nešto odradit, ima troška, mora plaćat te ljude i to. Nije baš da neće ništa je** te. Kužiš i on je stalno na raspolaganju, ta cijela televizija egzistira po tome što servisira državne agencije, snima, ne znam ovaj, pa ima dogovore s nekim gradovima pa njih prati…, kaže Vlahović Lovrinčeviću u jednom trenutku, a ovaj mu odgovara:

- Sve je, sve je okej, ali znaš… Kužiš ne znam tko to njega plaća?! Ne mislim ja da mi njega moramo plaćat ništa. Mi možemo imat samo problema je** ga, ako ne možemo to realno… Ja sam mislio da mogu osigurati da ti funkcioniraš, da Marko funkcionira i to mi je bila ideja. Svatko na svoj način, ali je** ga, znaš…

A o najnovijoj aferi bilo je riječi jutro su emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog‘, gdje su gostovali Mostovac Zvonimir Troskot i Nikola Mažar iz HDZ-a.

- Zaprepastilo me što je Plenković rekao da ga je zaprepastilo da su činjenice koje su izlazile iz Vlade o aferi plin za jedan cent, više od samog kriminala. Nadalje, Plenković je rekao kako je svog ministra zamijenio zato što je sebi birao lošeg savjetnika. Ako ćemo tom analogijom ići Andrej Plenković treba sam sebe smijeniti, jer je do sada smijenio 30 ministara, kazao je Troskot.

Nikola Mažar iz HDZ-a, naglasio su kako su Troskot i Most nastavili s obmanjivanjem javnosti upravo kada su oni razotkriveni.

- Gospodin Jurica Lovrinčević reketari s državnim novcem jednog novinara, a s druge strane, pušta selektivne informacije zastupnicima Mosta koji su nakon 6 mjeseci prije svega, rješavajući osobne borbe glede aktera u energetici, a paralelno s time pokušali su destabilizirati političku situaciju i rušiti Andreja Plenkovića, rekao je Mažar.

Mažar naglašava kako ovo nema veze s aferom FIMI media, ali ima veze s aferom Grizli iz 2016. godine.

- Modus operandi Mosta je jasan. Koristi selektivne informacije, a onda na temelju njih obmanjuje javnost i ide u smjeru kako bi nanio političku štetu aktualnoj Vladi. Most je umočen u ovu aferu, rekao je.

Troskot se osvrće na aferu plina za jedan cent gdje je uredbama Vlade u trenutku kada već počinju biti viškovi plina na EU tržištu, Vlada Andreja Plenkovića povećala proizvodnju iz INA-e koja je išla preko HEP-a i pojavili su se viškovi koji su završili u rukama Pave Vujnovca, naglasio je.

- Most je na temelju javnih podataka otkrio aferu. Pavo Vujnovac je tajkun koji je na temelju javnih politika došao do novaca i plaćao je plin jedan cent za megavatsat. Naši ljudi su plaćali 77 eura za isto, rekao je.

Mažar naglašava kako Most i Troskot lažu, kako su sve ovo radili na temelju javnih informacija.

RANIJE

Emisija HTV-a Otvoreno bavila se temom još jedne smjene u Vladi premijera Andreja Plenkovića. Damir Habijan iz HDZ-a dao je svoje viđenje afere.

- Hajdemo biti potpuno otvoreni. Tko su, nazovimo ih dionici, nazovimo to aferom? Dakle, imamo bivšeg savjetnika, bivšeg ministra, koji je nestranačka osoba, odnosno, ne znam je li nestranačka osoba, ali nije član HDZ-a, imamo novinara koji nije član HDZ-a i imamo trećeg dionika, to je Most. Imamo tri aktera, nitko od njih nije iz HDZ-a. Zato ne bih volio, odmah na početku da krenemo i ono što je danas u javnom prostoru, da se ponovno govori o nečemu i veže uz HDZ, objasnio je Habijan.

Nikola Grmoja je govorio o svojem izvoru informacija u aferi "plin za cent".

- Gospodin Habijan je besramniji od Plenkovića. Premijer je jasno razdvojio dvije situacije. Prva je situacija ova koruptivna afera, a druga situacija je da smo mi dobivali informacije vezano uz drugu aferu "Plin za cent", gdje je upletena dakle cjelokupna Plenkovićeva vlada, sam Plenković, gdje su tajkunu Vujnovcu prodavali plin za jedan cent. Gospodin Habijan je tu poslan, to je čovjek koji uopće ne vodi računa o tome kako će ga gledati. On će braniti ovu koruptivnu vladu do zadnjeg daha, istaknuo je Grmoja.

Što se tiče same afere "Plin za cent" Grmoja je rekao da je Most dobivao informacije s više strana.

- Ja sam bio u kontaktu s novinarom Vlahovićem, ne s gospodinom Lovrinčevićem, naveo je.

Rekao je kako je pretpostavljao da je Vlahovićev izvor informacija Lovrinčević.

- On ga je u porukama oslovljavao s "J" i rekao je da su podaci točni. No sve te podatke provjeravao sam i s kolegom Troskotom koji je s drugih strana imao informacije. Na kraju se sve pokazalo točnim. Ja sam ispred DORH-a prvi izašao s informacijom da je PPD preuzeo 63% plina kojeg je HEP otkupio od INA-e po cijeni i to odlukom Vlade u 47 eura po megavatsatu i onda ga tajkunu Vujnovcu prodavao za 1 cent. Dakle, sve se pokazalo točnim, pojasnio je Grmoja.

Naveo je i što on smatra da je danas bilo skandalozno na pressici premijera.

- Njemu je jednako, čak mu je možda gore ovo da dvojica u ministarstvu, Filipović i Lovrinčević, dostavljali informacije o kriminalu Vlade. Dakle, trebali su šutjeti o vladinom kriminalu, nisu smjeli nikome otkriti aferu "Plin za cent". To je ono što je njemu puno problematičnije od toga da mu je savjetnik ministra javnim novcem kupovao medije i tražio još dio novca, naglasio je Grmoja.

Grmoja je na pitanje misli li da je bio dio nečijeg igre ili interesa odgovorio kako to ne misli. Dodao je da su oni bili dio borbe njihove borbe da Hrvatsku oslobode od korupcije i klijentelizma.

- Tko je od nas stradao? Otišao je Barbarić, otišao je Filipović, otišao je Lovrinčević, otići će i Plenković. Vrijeme je da ode, otišlo je 30 ministara. Ovo je afera njegove vlade. Ne mogu vjerovati da nekom pada na pamet kritizirati oporbenu stranku zato što je dobila informacije koje su se pokazale točnim i što je s tim informacijama upoznala javnost. Sve ono što smo mi govorili, a to je da je PPD Pavle Vujnovca preuzeo 63% plina iz HEP-a, pokazalo su se točnim. HEP je viškove plina tajkunu Vujnovcu u nekim danima prodavao i po 1 cent po megavatsatu. Neka hrvatski umirovljenici, hrvatski građani dobiju takvu cijenu energenata, rekao je.

Ponovio je da će sa svakom informacijom koju dobije, a koja razotkriva korupciju, upoznati javnost.

- Kao predsjedniku antikorupcijskog vijeća to je moj zadatak, ja ne smijem nikoga štititi. Ja moram sa svim informacijama koje imam, a koje se tiču korupcije ključnih ljudi u državi, izaći u javnost, naglasio je Grmoja.

Premijer Andrej Plenković smijenio je jučer s mjesta ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, priopćeno je iz Vlade, a Jurica Lovrinčević prestaje biti posebnim savjetnikom u Filipovićevom kabinetu.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

U priopćenju iz Banskih dvora navodi se da je predsjednik Vlade potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja te time "ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra".

U priopćenju se dodaje da je danas održana i telefonska sjednica Vlade "na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada.

Plenković je kasnije pojasnio da je do smjene došlo radi mogućeg, kako kaže, školskog primjera koruptivnog djelovanja vezanog uz medijsko oglašavanje Ministarstva i političko komplotiranje.

- Riječ je o situaciji bez presedana, svašta jesmo, ali ovakvo nešto još nismo doživjeli i reagirali kako smo reagirali", ocijenio je Plenković odbacivši teze da je bivši ministar gospodarstva bio njegov miljenik ili pouzdanik. "To je zlonamjerna teze koja se ničim ne može potkrijepiti", ustvrdio je premijer.

Jučerašnja događanja izazvala su žestoku raspravu u Saboru, a oporba je ocijenila da je afera Mreža nova Fimi Media koja vodi do premijera Andreja Plenkovića.

- Riječ je o strahovitoj pljački koja je usporediva samo s aferom Fimi Media, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin, koji je rekao da će SDP u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora.

- Odlazak Filipovića i Lovrinčevića ne znači ništa. Ovdje mora otići Plenković, glava hobotnice, poručio je.

U slučaj Mreža umiješan je i Mostovac Nikola Grmoja. Večernji list je, naime, u utorak objavio preslike WhatsApp poruka između Lovrinčevića i Marina Vlahovića, koje je novinar potom prosljeđivao Nikoli Grmoji, drugom čovjeku Mosta. Grmoja nam je potvrdio autentičnost poruka. Sad je posve jasno da su informacije oko afere plin za cent Mostu dostavljene iz Ministarstva gospodarstva, i to preko Jurice Lovrinčevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:26