StoryEditor
Crna kronikaBUDITE NA OPREZU

Internet prevaranti opelješili tri žene: jedna je vjerovala da razgovara s policajcem, druga je pomislila da je pronašla ljubav, a treća se htjela osloboditi crne magije

Piše PSD
28. prosinca 2021. - 13:38

Tri žene - iz Umaga, Labina i Pule - prijavile su policiji da su prevarene kad su novac uplatile nepoznatim osobama pa iz Policijske uprave istarske pozivaju građane da budu oprezni i pripaze u komunikaciji s nepoznatima na društvenim mrežama, prenosi N1

86-godišnjakinja je prijavila da ju je nazvao muškarac te se predstavio kao policijski službenik kriminalističke policije koji radi tajne provjere u banci zbog sumnje da netko od djelatnika banke potkrada novac s računa klijenata.

Uputio je staricu da ode u banku, podigne novac s računa i preda ga osobi koju će poslati, što je ona 10. prosinca i učinila. Nepoznati muškarac ponovno ju je nazvao i rekao da mora podignuti sav novac koji ima u banci i predati ga na provjeru, nakon čega je žena ponovno podigla novac i predala ga istoj osobi. Na taj je način prevarena za više desetaka tisuća kuna.

Labinska je policija primila prijavu 68-godišnje žene koja je također prevarena za više desetaka tisuća kuna, navodi N1.

Njoj se putem društvene mreže nepoznati muškarac predstavio kao kapetan. Nakon što su se dopisivali oko dva tjedna tijekom prosinca, nepoznati muškarac zadobio je ženino povjerenje iskazujući joj osjećaje te joj je obećao poslati pošiljku s preko milijun dolara iz Jemena. Zauzvrat je tražio od nje da uplati troškove poštarine i carine za pošiljku, što je ona i učinila, no u razgovoru s članom obitelji ubrzo je shvatila da je prevarena.

Na pulskom je području 49-godišnja žena putem mobilne aplikacije kontaktirala muškarca, nakon što je vidjela oglas za skidanje crne magije.

Muškarac ju je uvjerio da zbog crne magije koja ju je zaposjela neće moći normalno funkcionirati sve dok je on ne ukloni, pa je tražio da mu uplati ušteđevinu, što je žena i učinila, također 10. prosinca. Uplatila mu je više tisuća kuna, nakon čega se muškarac prestao javljati i blokirao ju je na mobilnoj aplikaciji, piše N1.

Policija stoga upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2022 11:35