StoryEditorOCM
Crna kronikamračno mjesto

Hrvatski zatvor među najstrašnijima na svijetu: snimljeno što se događa iza zidova koji čuvaju ubojice. Bildaju, mole...

Piše Petar Čikeš
30. ožujka 2024. - 21:42
Kaznionica u Lepoglavi postala je tema epizode iz serije o najstrašnijim zatvorima na svijetuScreenshot/TikTok

Kaznionica u Lepoglavi, smještena u nekadašnjem samostanu, najpoznatiji je i najveći zatvor u Hrvatskoj. Možda nije poznata kao Alcatraz, ali znanje o njoj se nije zaustavilo na granicama naše Domovine. Dokazuje to i serija na engleskom jeziku U najstrožim zatvorima na svijetu

– Danas mi je 33. rođendan. Trebao bih biti sretan, ali sam zapravo tužan jer nisam sa svojom obitelji – rekao je Dejan, jedan od zatvorenika u Lepoglavi.

– Bio sam ovisnik o kocki, kada sam počinio zločin zbog kojeg izdržavam zatvorsku kaznu imao sam 21 godinu – dodao je.

Navedeni sugovornik Dejan izdržava zatvorsku kaznu zbog ubojstva svog rođaka od kojeg je prethodno posudio novac. Kako mu zbog velikih gubitaka na kocki nije mogao vratiti dug donio je odluku zbog koje se kaje do danas – rođaku je presudio nožem. 

Zatvorska populacija u Lepoglavi varira: od sitnih kriminalaca i dilera droge do serijskih ubojica. Zatvor se danas nadzire kamerama, ali sigurnost ponajprije ovisi o dobro opremljenim čuvarima. 

Zatvorenicima se nagrađuje dobro ponašanje, mogu se slobodno kretati u krilu zatvorske zgrade gdje im se nalazi ćelija. Neki imaju i televiziju u ćeliji. Naravno, to se odnosi na one zatvorenike koji poštuju zatvorska pravila. Oni koji ih krše bivaju kažnjeni tako što završe u samici. Nije potrebno naglašavati da oni koji tamo završe ne mogu raditi i time gube priliku da zarade novac.

U epizodi o lepoglavskom zatvoru je pokazana i jedna zatvorska samica u kojoj se, kako kaže jedan čuvar – sve može dogoditi osim ljubavnog spoja.

– Pokušavaju manipulirati čuvarima ili si nauditi kako bi izašli iz samice – rekao je jedan od čuvara.

Zatvorenicima se nude razne prilike za rad kako bi što uspješnije resocijalizirali. Moguća su zanimanja poput zavarivača, stolara ili kuhar. Naravno, rad se obavlja pod nadzorom zatvorskih čuvara. Najbolje plaćen posao koji im se nudi je posao kuhara. Vjerojatno je to uvjetovano uvjerenjem zatvorske uprave da puni trbuh sprječava pobunu u zatvoru. No, kao mjera opreza, zatvorenici mogu jesti samo žlicom. Noževi i viljuške im nisu na raspolaganju.

Nekima je tjelovježba način da iskoriste slobodno vrijeme dok služe zatvorsku kaznu. Dvojica zatvorenika su, dok su vježbali na spravama na otvorenom, veselo prepričavali povijest svojih kriminalnih karijera. 

– On je optužen za sedam, a ja za četiri kriminalna djela – rekao je, uz određenu dozu zavisti, nabildani zatvorenik.

– Vježbamo da vrijeme brže prođe – dodao je. 

Kao iznenađenje je poslužila činjenica da su mnogi od zatvorenika religiozni. Tako je jedan od zatvorenika rekao da ne propušta nedjeljnu misu.

– Bog prašta! Zato smo svaku nedjelju u crkvi – naveo je. 

S druge strane zatvorski čuvari imaju brige koje nisu identične s onima koje čuvaju. 

– Moja obitelj nije najsretnija što radim u zatvoru, ali navikli su se – zaključio je jedan od zatvorskih čuvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 04:39