stdClass Object ( [id] => 1330641 [title] => Dekodirani razgovori članova narko hobotnice: ‘Policija mi je izbila 10 milijuna €‘; ‘Lipi, reci ženi da ne priča...‘ [alias] => dekodirani-razgovori-splitskih-svercera-droge-policija-mi-je-izbila-10-milijuna-lipi-reci-zeni-da-ne-prica [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je prošlog tjedna na splitskom području uhićeno 14 od ukupno 19 osoba koje USKOK sumnjiči da su članovi zločinačke organizacije koja je krijumčarila velike količine kokaina, marihuane i hašiša u Hrvatsku i zemlje EU-a, mnogi su se zapitali kako to da ih se tek sada uhićuje i tereti za (ne)djela koja su počinjena prije tri ili četiri godine.

Odgovor leži u tome da su hrvatski istražitelji vjerojatno tek sada uspjeli sklopiti mozaik krijumčarske mreže detaljno analizirajući poruke i razgovore između članova organizacije koji su vođeni preko kriptirane SKY ECC aplikacije kojom su se, sve do 2021. godine, koristili gotovo svi iole ozbiljniji kriminalci diljem svijeta.

No, tada američki FBI uspijeva dešifrirati i blokirati internetsku stranicu i sve podatke tvrtke “Sky Global” iz Vancouvera u Kanadi koja je razvila ovu aplikaciju, a policije diljem svijeta napokon su, uz njihovu pomoć, dobile tisuće i tisuće podataka i prepiski o “svojim” kriminalcima i njihovim akcijama.

Godine dešifriranja

Naravno, za “slaganje” stotina tisuća poruka potrebne su godine strpljivog analiziranja i dešifriranja, pa zato nije čudno da neke kriminalne organizacije, kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe, “padaju” i nekoliko godina poslije odrađenog posla.

Analiza razmijenjenih poruka u grupi koju je, po USKOK-u, ustrojio i vodio 44-godišnji Nenad Petrak, građevinski poduzetnik iz Zagreba, pokazuje i dokazuje koliko je truda, novca i resursa bilo potrebno uložiti u posao s krijumčarenjem najmanje 900 kilograma kokaina iz Južne Amerike i njegovim prijevozom do Europe, a koji je posao, propao u rujnu 2020. godine uhićenjem tročlane posade iz Šibenika na čelu sa skiperom Zoltanom Kovačem (na aplikaciji poznat kao “Jozefina”), osujetila španjolska policija.

Prema analizi kriptiranih razgovora, Petrak je volio često mijenjati pinove i kodna imena kojima se služio u komunikaciji. Tako se koristio nadimcima poput “Modric”, “Tom Hardy”, “Georg Clooney”, “Sjedi brat”, “Modric2”, “Modric nema me 2 sata”, “Modric gute Nacht”, “Modric laku noc”, “El Pajaro”, “Raketa” i dr...

Preko aplikacije je ekipi slao razne fotografije članova svoje obitelji i svojih stanova te zgrade koju je tada gradio na Čiovu, ali je i upozoravao na potencijalne opasnosti. Tako, primjerice, svojem podređenom Tomislavu Miletiću, koji je na aplikaciji bio poznat kao “Boxer”, “Tom Tom” i “Puma”, u kolovozu 2020. godine piše: “Lipi, obrati ženi pozornost da ne priča svima i sve i da ne uzima bez potrebe švabe u usta, ne triba reklama nikome”, a potom ističe primjer svoje supruge koja nikome ništa ne priča.

---

image

Upakirana droga na jahti
 

Guardia Civil
---

Priča o toni kokaina kreće još u prosincu 2019. godine, kad su zabilježeni kontakti između Andrije Juranića (jednog od okrivljenih kodnog imena Minimax) i skipera iz Šibenika Zoltana Kovača u kojima dogovaraju da će točka primopredaje kokaina biti 30. ožujka 2020. godine 120 nautičkih milja od otoka Martiniquea. Zabilježena je komunikacija osobe nadimka “Bambi” s Vladom Brkićem (kodno ime MCC) u kojoj se dogovaraju da Kovač, kad preuzme kokain, krene prema Gibraltaru i da 100 milja prije u more izbace od 500 do 800 kilograma droge.

Početkom veljače 2020. jedrilica “Majic” (u formalnom vlasništvu državljanina Velike Britanije) na kojoj su Kovač, Marko Milošević Bilušić i Filip Svirčić (sva trojica trenutno u zatvoru u Španjolskoj na izdržavanju kazne) kreće preko Dubrovnika prema Crnoj Gori. Preko Italije nakon 25 dana dolaze na kanarski otok Lanzarote, grad Ancrife.

Žalio se supruzi

Juranić prenosi Brkiću da jedrilica može primiti maksimalno tonu droge, a ovaj potonji to dalje definira s osobom “No name” s kojom dogovara narudžbu. U jednom od razgovora Duje Omelić (jedan od okrivljenih) govori Kovaču da za iduću godinu kod planiranja trebaju uzeti 200 tisuća eura i da će za obavljeni posao tražiti šest milijuna eura.

Dva dana prije isplovljavanja dogovaraju koordinate primopredaje te Juranić pita Brkića kome platiti jer da bi on uzeo šest kila kokaina i da je “ulazna cijena” 5500 eura po kilogramu.

“Majic” 18. ožujka kreće preko Atlantskog oceana prema Karipskom moru. Dva dana poslije “No Name” traži od Brkića da pita skipera je li dogovoreni datum 6. travnja siguran sto posto, da ih čekaju na moru jer ako se vrate, neće više moći isploviti, a onda u pitanje dolazi garancija od 350 tisuća eura.

Tjedan dana poslije Petrak poručuje Brkiću kako su “Crnogorci teški u dogovorima” i da se svi moraju držati plana. Početkom travnja dolazi do problema jer ne mogu stupiti u vezu s Kovačem, a Kolumbijci čekaju na moru s kokainom. Juranić uvjerava Brkića da je skiper pouzdan, da je dobar s “Modricem”.

Tek par dana kasnije, 8. travnja, Juranić uspijeva dobiti Kovača na telefon, a on se poslije žali supruzi da su mislili da radi za druge “njima iza leđa” u vrijeme dok se nije javljao.

– Skiper traži milijun eura za 900 kg, to je džabe za takav posao. Samo da prođe posao, iduću godinu idemo sami i ne treba nervoza ni meni ni tebi – govori Petrak Brkiću istog dana. Dana 10. travnja osoba “Messi” javlja Brkiću da se pandemija korone neće smiriti i da skiper odluči hoće li čekati primopredaju do 1. svibnja.

---

image

Španjolski policajci izvlače torbe pune kokaina s hrvatske jedrilice

 

Guardia Civil
---

No, zbog pandemije posao propada i, po Petrakovu nalogu, Kovač se vraća s Martiniquea na Francuskim Antilima prema Kanarima. Ostavljaju jedrilicu i lete za Las Palmas, pa preko Italije u Hrvatsku. Osoba imena “DD” javlja 20. svibnja da je momak iz Splita preko Barce (Brkića) dao jedrilicu “Žutome” (nadimak Radoja Zvicera, vođe zloglasnoga kavačkog klana) i da posao nije uspio.

Prekrcaj pred Sijera Leoneom

Tijekom lipnja i srpnja nastavlja se intenzivna komunikacija, a početkom kolovoza sva tri člana posade lete za Kanarske otoke u par dana razlike, a nose sa sobom i više od 10 tisuća eura vrijednu satelitsku opremu. Petnaestog kolovoza isplovljavaju s otoka Lanzarote i preko Atlantskog oceana upućuju se prema jugu, gdje su nakon deset dana ispred obala Sijera Leonea promijenili smjer i počeli se vraćati odakle su došli. Tog su dana preuzeli kokain, a Petrak dan poslije javlja Brkiću da je “Jozefina natovario 10 milja ispred Afrike” i da su sad u riziku.

Dana 30. kolovoza Kovač javlja supruzi da su na deset dana plovidbe od Kanara, gdje drogu trebaju predati posadi drugog broda.

Nekoliko dana poslije, 4. rujna, Juranić govori Miletiću da će Zoltan Kovač i posada dobiti 1,6 milijuna eura za prijevoz. Dan poslije Kovač javlja supruzi da će tijekom tjedna dobiti nešto novca i da se ne brine jer će moći “kupiti avion, a ne samo avionske karte...”.

No, 8. rujna prestaje komunikacija s Kovačem, nitko ga ne može dobiti i ne znaju što se događa. Naime, španjolska policija, uz odobrenje hrvatskog MUP-a, tog dana zaustavlja jedrilicu i pronalazi veći broj vodootpornih vreća s ukupnom bruto težinom od preko tone kokaina, a poslije se utvrdilo da je “čistog” 905 kilograma, vrijednog više od 37 i pol milijuna eura.

“Panika” u zločinačkoj organizaciji traje do 10. rujna, kada “DD” javlja da je “Jozefina” uhićen, a Petrak govori Miletiću da odmah “sprže” telefon koji je Kovač koristio te javlja svojem bratu da je izgubio 350 tisuća eura jer je pao čovjek s tonom kokaina. Petrak potom Brkiću govori da je, kad se zbroji Francuska i Južna Amerika, “izgubio 10 milijuna” i da mu je žao Kovača. ž

---

Petrak je ozbiljno shvaćao posao

Koliko je Petrak ozbiljno shvaćao posao, govori razgovor koji je vodio 15. travnja 2020. i u kojem osobi iz Burse u Turskoj govori, a nakon što je Igor Vuletić uhićen u Njemačkoj sa šest kilograma kokaina jer je očito “zakazala” prethodnica koja je trebala gledati ima li policije i carine po cesti:

“... On svoj posao nije radio ispravno, rekao sam prije 6 mjeseci kupi Sky, ako ne kupi Signal, normalni telefon i stavi Signal, to sam rekao 10 puta....Moraš posao voljeti i biti sretan što imaš posao, zaraditi 50 milja, ponekad dnevno tri, četiri auta po 500 eura...Ova vožnja ispred je najodgovorniji posao, lijep novac zaradiš lako, to su darovani novci i onda ne radiš posao kako treba...”.

Kad je u Francuskoj 1. srpnja 2020. palo 134 kilograma marihuane, Petrak okrivljuje za to osobu kodnog imena “Vladimir Putin” jer nije poštovao njegove upute, a ovaj šefu Petraku, kao odštetu, daje “Mercedes S coupe”.

Dan poslije u Francuskoj “padaju” još 82 kilograma marihuane, a Petrak za to krivi Marija Meštrovića i Krešimira Mrđena jer nisu dobro pakirali i nisu vozili rutom koju je on rekao te moraju platiti 130 tisuća eura odštete.

Isti iznos Petrak je, preko Juranića, tražio od Ivana Mikulića i Milivoja Marasovića nakon što je 24. kolovoza u Francuskoj “palo” 97 kilograma marihuane.

---

---

Ulagali u obrazovanje članova

Zanimljivo je da je organizacija “ulagala” u obrazovanje svojih članova, pa je tako jednom vozaču krajem 2020. u splitskoj autoškoli plaćeno polaganje vozačkog ispita za teretna vozila te je trebao po turi dobivati 5000 eura.

Dana 21. siječnja 2021. godine taj vozač kamiona biva uhićen u Francuskoj s 83 kilograma “trave” skrivenih u spremniku goriva.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Istražitelji su, nakon što je FBI razbio kriptiranu aplikaciju, uspjeli sklopiti mozaik od tisuća poruka i razgovora krijumčarske mreže koju je vodio Nenad Petrak. U jednoj od poruka nakon zapljene tone kokaina i stotina kilograma marihuane on kaže da su mu iz džepa ‘izbili’ 10 milijuna eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kriptirane poruke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Istražitelji su, nakon što je FBI razbio kriptiranu aplikaciju, uspjeli sklopiti mozaik od tisuća poruka i razgovora krijumčarske mreže koju je vodio Nenad Petrak. U jednoj od poruka nakon zapljene tone kokaina i stotina kilograma marihuane on kaže da su mu iz džepa ‘izbili’ 10 milijuna eura kriptirane poruke 2 0 7375 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-15 15:19:30 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-15 19:07:16 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2023-10-15 18:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Istražitelji su, nakon što je FBI razbio kriptiranu aplikaciju, uspjeli sklopiti mozaik od tisuća poruka i razgovora krijumčarske mreže koju je vodio Nenad Petrak. U jednoj od poruka nakon zapljene tone kokaina i stotina kilograma marihuane on kaže d [metadata] => robots= author= title=Dekodirani razgovori splitskih švercera droge: 'Policija mi je izbila 10 milijuna €'; 'Lipi, reci ženi da ne priča...' [metakey] => narko skupina, split, Nenad Petrak, zoltan kovač, Ante Varnica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25857268.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/14644784.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/14644796.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Guardia Civil","Guardia Civil"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u0160panjolski policajci izvla\u010de torbe pune kokaina s hrvatske jedrilice<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Upakirana droga na jahti
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25857268_1920.jpg":"1920x1080","k_25857268_1280.jpg":"1280x1280","k_25857268_1024.jpg":"1024x1024","k_25857268_640.jpg":"640x640","k_25857268_480.jpg":"480x480","k_25857268_340.jpg":"340x340","k_25857268_220.jpg":"220x220","o_25857268_1280.jpg":"1280x853","o_25857268_1024.jpg":"1024x682","o_25857268_640.jpg":"640x426","o_25857268_480.jpg":"480x320","o_25857268_340.jpg":"340x226","o_25857268_220.jpg":"220x146","h_25857268_1280.jpg":"1280x854","h_25857268_1024.jpg":"1024x683","h_25857268_640.jpg":"640x427","h_25857268_480.jpg":"480x320","h_25857268_340.jpg":"340x227","h_25857268_220.jpg":"220x147","pp_25857268_1280.jpg":"1280x1628","pp_25857268_1024.jpg":"1024x1303","pp_25857268_640.jpg":"640x814","pp_25857268_480.jpg":"480x611","pp_25857268_340.jpg":"340x432","pp_25857268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x513","hd_14644784_1920.jpg":"1920x1080","k_14644784_1280.jpg":"1280x1280","k_14644784_1024.jpg":"1024x1024","k_14644784_640.jpg":"640x640","k_14644784_480.jpg":"480x480","k_14644784_340.jpg":"340x340","k_14644784_220.jpg":"220x220","o_14644784_1280.jpg":"1280x875","o_14644784_1024.jpg":"1024x700","o_14644784_640.jpg":"640x437","o_14644784_480.jpg":"480x328","o_14644784_340.jpg":"340x232","o_14644784_220.jpg":"220x150","h_14644784_1280.jpg":"1280x854","h_14644784_1024.jpg":"1024x683","h_14644784_640.jpg":"640x427","h_14644784_480.jpg":"480x320","h_14644784_340.jpg":"340x227","h_14644784_220.jpg":"220x147","pp_14644784_1280.jpg":"1280x1628","pp_14644784_1024.jpg":"1024x1303","pp_14644784_640.jpg":"640x814","pp_14644784_480.jpg":"480x611","pp_14644784_340.jpg":"340x432","pp_14644784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x562","hd_14644796_1920.jpg":"1920x1080","k_14644796_1280.jpg":"1280x1280","k_14644796_1024.jpg":"1024x1024","k_14644796_640.jpg":"640x640","k_14644796_480.jpg":"480x480","k_14644796_340.jpg":"340x340","k_14644796_220.jpg":"220x220","o_14644796_1280.jpg":"1280x959","o_14644796_1024.jpg":"1024x767","o_14644796_640.jpg":"640x479","o_14644796_480.jpg":"480x359","o_14644796_340.jpg":"340x254","o_14644796_220.jpg":"220x164","h_14644796_1280.jpg":"1280x854","h_14644796_1024.jpg":"1024x683","h_14644796_640.jpg":"640x427","h_14644796_480.jpg":"480x320","h_14644796_340.jpg":"340x227","h_14644796_220.jpg":"220x147","pp_14644796_1280.jpg":"1280x1628","pp_14644796_1024.jpg":"1024x1303","pp_14644796_640.jpg":"640x814","pp_14644796_480.jpg":"480x611","pp_14644796_340.jpg":"340x432","pp_14644796_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8131381 Threads: 8 Questions: 1681210948 Slow queries: 5007800 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112479710 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/dekodirani-razgovori-splitskih-svercera-droge-policija-mi-je-izbila-10-milijuna-lipi-reci-zeni-da-ne-prica-1330641 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/dekodirani-razgovori-splitskih-svercera-droge-policija-mi-je-izbila-10-milijuna-lipi-reci-zeni-da-ne-prica-1330641?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733074 [name] => narko skupina, split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 10:29:11 [main_article_id] => 0 [alias] => narko-skupina-split [link] => /tag/narko-skupina-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 712399 [name] => Nenad Petrak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-12 08:20:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-petrak [link] => /tag/nenad-petrak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 733298 [name] => zoltan kovač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-15 17:39:48 [main_article_id] => 0 [alias] => zoltan-kovac [link] => /tag/zoltan-kovac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 712398 [name] => Ante Varnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-12 08:20:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-varnica [link] => /tag/ante-varnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Istražitelji su, nakon što je FBI razbio kriptiranu aplikaciju, uspjeli sklopiti mozaik od tisuća poruka i razgovora krijumčarske mreže koju je vodio Nenad Petrak. U jednoj od poruka nakon zapljene tone kokaina i stotina kilograma marihuane on kaže da su mu iz džepa ‘izbili’ 10 milijuna eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kriptirane poruke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dekodirani razgovori članova narko hobotnice: ‘Policija mi je izbila 10 milijuna €‘; ‘Lipi, reci ženi da ne priča...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25857268.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25857268.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/14644784.jpg [title] =>

Španjolski policajci izvlače torbe pune kokaina s hrvatske jedrilice

 

Guardia Civil ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/14644796.jpg [title] =>

Upakirana droga na jahti
 

Guardia Civil ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je prošlog tjedna na splitskom području uhićeno 14 od ukupno 19 osoba koje USKOK sumnjiči da su članovi zločinačke organizacije koja je krijumčarila velike količine kokaina, marihuane i hašiša u Hrvatsku i zemlje EU-a, mnogi su se zapitali kako to da ih se tek sada uhićuje i tereti za (ne)djela koja su počinjena prije tri ili četiri godine.

Odgovor leži u tome da su hrvatski istražitelji vjerojatno tek sada uspjeli sklopiti mozaik krijumčarske mreže detaljno analizirajući poruke i razgovore između članova organizacije koji su vođeni preko kriptirane SKY ECC aplikacije kojom su se, sve do 2021. godine, koristili gotovo svi iole ozbiljniji kriminalci diljem svijeta.

No, tada američki FBI uspijeva dešifrirati i blokirati internetsku stranicu i sve podatke tvrtke “Sky Global” iz Vancouvera u Kanadi koja je razvila ovu aplikaciju, a policije diljem svijeta napokon su, uz njihovu pomoć, dobile tisuće i tisuće podataka i prepiski o “svojim” kriminalcima i njihovim akcijama.

Godine dešifriranja

Naravno, za “slaganje” stotina tisuća poruka potrebne su godine strpljivog analiziranja i dešifriranja, pa zato nije čudno da neke kriminalne organizacije, kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe, “padaju” i nekoliko godina poslije odrađenog posla.

Analiza razmijenjenih poruka u grupi koju je, po USKOK-u, ustrojio i vodio 44-godišnji Nenad Petrak, građevinski poduzetnik iz Zagreba, pokazuje i dokazuje koliko je truda, novca i resursa bilo potrebno uložiti u posao s krijumčarenjem najmanje 900 kilograma kokaina iz Južne Amerike i njegovim prijevozom do Europe, a koji je posao, propao u rujnu 2020. godine uhićenjem tročlane posade iz Šibenika na čelu sa skiperom Zoltanom Kovačem (na aplikaciji poznat kao “Jozefina”), osujetila španjolska policija.

Prema analizi kriptiranih razgovora, Petrak je volio često mijenjati pinove i kodna imena kojima se služio u komunikaciji. Tako se koristio nadimcima poput “Modric”, “Tom Hardy”, “Georg Clooney”, “Sjedi brat”, “Modric2”, “Modric nema me 2 sata”, “Modric gute Nacht”, “Modric laku noc”, “El Pajaro”, “Raketa” i dr...

Preko aplikacije je ekipi slao razne fotografije članova svoje obitelji i svojih stanova te zgrade koju je tada gradio na Čiovu, ali je i upozoravao na potencijalne opasnosti. Tako, primjerice, svojem podređenom Tomislavu Miletiću, koji je na aplikaciji bio poznat kao “Boxer”, “Tom Tom” i “Puma”, u kolovozu 2020. godine piše: “Lipi, obrati ženi pozornost da ne priča svima i sve i da ne uzima bez potrebe švabe u usta, ne triba reklama nikome”, a potom ističe primjer svoje supruge koja nikome ništa ne priča.

---

image

Upakirana droga na jahti
 

Guardia Civil
---

Priča o toni kokaina kreće još u prosincu 2019. godine, kad su zabilježeni kontakti između Andrije Juranića (jednog od okrivljenih kodnog imena Minimax) i skipera iz Šibenika Zoltana Kovača u kojima dogovaraju da će točka primopredaje kokaina biti 30. ožujka 2020. godine 120 nautičkih milja od otoka Martiniquea. Zabilježena je komunikacija osobe nadimka “Bambi” s Vladom Brkićem (kodno ime MCC) u kojoj se dogovaraju da Kovač, kad preuzme kokain, krene prema Gibraltaru i da 100 milja prije u more izbace od 500 do 800 kilograma droge.

Početkom veljače 2020. jedrilica “Majic” (u formalnom vlasništvu državljanina Velike Britanije) na kojoj su Kovač, Marko Milošević Bilušić i Filip Svirčić (sva trojica trenutno u zatvoru u Španjolskoj na izdržavanju kazne) kreće preko Dubrovnika prema Crnoj Gori. Preko Italije nakon 25 dana dolaze na kanarski otok Lanzarote, grad Ancrife.

Žalio se supruzi

Juranić prenosi Brkiću da jedrilica može primiti maksimalno tonu droge, a ovaj potonji to dalje definira s osobom “No name” s kojom dogovara narudžbu. U jednom od razgovora Duje Omelić (jedan od okrivljenih) govori Kovaču da za iduću godinu kod planiranja trebaju uzeti 200 tisuća eura i da će za obavljeni posao tražiti šest milijuna eura.

Dva dana prije isplovljavanja dogovaraju koordinate primopredaje te Juranić pita Brkića kome platiti jer da bi on uzeo šest kila kokaina i da je “ulazna cijena” 5500 eura po kilogramu.

“Majic” 18. ožujka kreće preko Atlantskog oceana prema Karipskom moru. Dva dana poslije “No Name” traži od Brkića da pita skipera je li dogovoreni datum 6. travnja siguran sto posto, da ih čekaju na moru jer ako se vrate, neće više moći isploviti, a onda u pitanje dolazi garancija od 350 tisuća eura.

Tjedan dana poslije Petrak poručuje Brkiću kako su “Crnogorci teški u dogovorima” i da se svi moraju držati plana. Početkom travnja dolazi do problema jer ne mogu stupiti u vezu s Kovačem, a Kolumbijci čekaju na moru s kokainom. Juranić uvjerava Brkića da je skiper pouzdan, da je dobar s “Modricem”.

Tek par dana kasnije, 8. travnja, Juranić uspijeva dobiti Kovača na telefon, a on se poslije žali supruzi da su mislili da radi za druge “njima iza leđa” u vrijeme dok se nije javljao.

– Skiper traži milijun eura za 900 kg, to je džabe za takav posao. Samo da prođe posao, iduću godinu idemo sami i ne treba nervoza ni meni ni tebi – govori Petrak Brkiću istog dana. Dana 10. travnja osoba “Messi” javlja Brkiću da se pandemija korone neće smiriti i da skiper odluči hoće li čekati primopredaju do 1. svibnja.

---

image

Španjolski policajci izvlače torbe pune kokaina s hrvatske jedrilice

 

Guardia Civil
---

No, zbog pandemije posao propada i, po Petrakovu nalogu, Kovač se vraća s Martiniquea na Francuskim Antilima prema Kanarima. Ostavljaju jedrilicu i lete za Las Palmas, pa preko Italije u Hrvatsku. Osoba imena “DD” javlja 20. svibnja da je momak iz Splita preko Barce (Brkića) dao jedrilicu “Žutome” (nadimak Radoja Zvicera, vođe zloglasnoga kavačkog klana) i da posao nije uspio.

Prekrcaj pred Sijera Leoneom

Tijekom lipnja i srpnja nastavlja se intenzivna komunikacija, a početkom kolovoza sva tri člana posade lete za Kanarske otoke u par dana razlike, a nose sa sobom i više od 10 tisuća eura vrijednu satelitsku opremu. Petnaestog kolovoza isplovljavaju s otoka Lanzarote i preko Atlantskog oceana upućuju se prema jugu, gdje su nakon deset dana ispred obala Sijera Leonea promijenili smjer i počeli se vraćati odakle su došli. Tog su dana preuzeli kokain, a Petrak dan poslije javlja Brkiću da je “Jozefina natovario 10 milja ispred Afrike” i da su sad u riziku.

Dana 30. kolovoza Kovač javlja supruzi da su na deset dana plovidbe od Kanara, gdje drogu trebaju predati posadi drugog broda.

Nekoliko dana poslije, 4. rujna, Juranić govori Miletiću da će Zoltan Kovač i posada dobiti 1,6 milijuna eura za prijevoz. Dan poslije Kovač javlja supruzi da će tijekom tjedna dobiti nešto novca i da se ne brine jer će moći “kupiti avion, a ne samo avionske karte...”.

No, 8. rujna prestaje komunikacija s Kovačem, nitko ga ne može dobiti i ne znaju što se događa. Naime, španjolska policija, uz odobrenje hrvatskog MUP-a, tog dana zaustavlja jedrilicu i pronalazi veći broj vodootpornih vreća s ukupnom bruto težinom od preko tone kokaina, a poslije se utvrdilo da je “čistog” 905 kilograma, vrijednog više od 37 i pol milijuna eura.

“Panika” u zločinačkoj organizaciji traje do 10. rujna, kada “DD” javlja da je “Jozefina” uhićen, a Petrak govori Miletiću da odmah “sprže” telefon koji je Kovač koristio te javlja svojem bratu da je izgubio 350 tisuća eura jer je pao čovjek s tonom kokaina. Petrak potom Brkiću govori da je, kad se zbroji Francuska i Južna Amerika, “izgubio 10 milijuna” i da mu je žao Kovača. ž

---

Petrak je ozbiljno shvaćao posao

Koliko je Petrak ozbiljno shvaćao posao, govori razgovor koji je vodio 15. travnja 2020. i u kojem osobi iz Burse u Turskoj govori, a nakon što je Igor Vuletić uhićen u Njemačkoj sa šest kilograma kokaina jer je očito “zakazala” prethodnica koja je trebala gledati ima li policije i carine po cesti:

“... On svoj posao nije radio ispravno, rekao sam prije 6 mjeseci kupi Sky, ako ne kupi Signal, normalni telefon i stavi Signal, to sam rekao 10 puta....Moraš posao voljeti i biti sretan što imaš posao, zaraditi 50 milja, ponekad dnevno tri, četiri auta po 500 eura...Ova vožnja ispred je najodgovorniji posao, lijep novac zaradiš lako, to su darovani novci i onda ne radiš posao kako treba...”.

Kad je u Francuskoj 1. srpnja 2020. palo 134 kilograma marihuane, Petrak okrivljuje za to osobu kodnog imena “Vladimir Putin” jer nije poštovao njegove upute, a ovaj šefu Petraku, kao odštetu, daje “Mercedes S coupe”.

Dan poslije u Francuskoj “padaju” još 82 kilograma marihuane, a Petrak za to krivi Marija Meštrovića i Krešimira Mrđena jer nisu dobro pakirali i nisu vozili rutom koju je on rekao te moraju platiti 130 tisuća eura odštete.

Isti iznos Petrak je, preko Juranića, tražio od Ivana Mikulića i Milivoja Marasovića nakon što je 24. kolovoza u Francuskoj “palo” 97 kilograma marihuane.

---

---

Ulagali u obrazovanje članova

Zanimljivo je da je organizacija “ulagala” u obrazovanje svojih članova, pa je tako jednom vozaču krajem 2020. u splitskoj autoškoli plaćeno polaganje vozačkog ispita za teretna vozila te je trebao po turi dobivati 5000 eura.

Dana 21. siječnja 2021. godine taj vozač kamiona biva uhićen u Francuskoj s 83 kilograma “trave” skrivenih u spremniku goriva.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Guardia Civil Guardia Civil

Guardia Civil

Španjolski policajci izvlače torbe pune kokaina s hrvatske jedrilice

 

Guardia Civil

Upakirana droga na jahti
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/dekodirani-razgovori-splitskih-svercera-droge-policija-mi-je-izbila-10-milijuna-lipi-reci-zeni-da-ne-prica-1330641 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2569d6baa6fec84781f59272d1aed95be812cfa9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dekodirani+razgovori+%C4%8Dlanova+narko+hobotnice%3A+%E2%80%98Policija+mi+je+izbila+10+milijuna+%E2%82%AC%E2%80%98%3B+%E2%80%98Lipi%2C+reci+%C5%BEeni+da+ne+pri%C4%8Da...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdekodirani-razgovori-splitskih-svercera-droge-policija-mi-je-izbila-10-milijuna-lipi-reci-zeni-da-ne-prica-1330641 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdekodirani-razgovori-splitskih-svercera-droge-policija-mi-je-izbila-10-milijuna-lipi-reci-zeni-da-ne-prica-1330641 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Istražitelji su, nakon što je FBI razbio kriptiranu aplikaciju, uspjeli sklopiti mozaik od tisuća poruka i razgovora krijumčarske mreže koju je vodio Nenad Petrak. U jednoj od poruka nakon zapljene tone kokaina i stotina kilograma marihuane on kaže da su mu iz džepa ‘izbili’ 10 milijuna eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kriptirane poruke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikakriptirane poruke

Dekodirani razgovori članova narko hobotnice: ‘Policija mi je izbila 10 milijuna €‘; ‘Lipi, reci ženi da ne priča...‘

Piše Vladimir Urukalo
15. listopada 2023. - 20:51

Nakon što je prošlog tjedna na splitskom području uhićeno 14 od ukupno 19 osoba koje USKOK sumnjiči da su članovi zločinačke organizacije koja je krijumčarila velike količine kokaina, marihuane i hašiša u Hrvatsku i zemlje EU-a, mnogi su se zapitali kako to da ih se tek sada uhićuje i tereti za (ne)djela koja su počinjena prije tri ili četiri godine.

Odgovor leži u tome da su hrvatski istražitelji vjerojatno tek sada uspjeli sklopiti mozaik krijumčarske mreže detaljno analizirajući poruke i razgovore između članova organizacije koji su vođeni preko kriptirane SKY ECC aplikacije kojom su se, sve do 2021. godine, koristili gotovo svi iole ozbiljniji kriminalci diljem svijeta.

No, tada američki FBI uspijeva dešifrirati i blokirati internetsku stranicu i sve podatke tvr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:33