StoryEditorOCM
Crna kronikaOPTUŽNICA

‘Ajkula‘ iz Kaštela i krijumčarenje kokaina: s Bosancem dogovarao nabavu kokaina koju je trebalo preuzeti od ‘čovika‘

Piše Vladimir Urukalo
14. studenog 2023. - 15:35

Nezaposleni automehaničar Krešo Svalina (43) zvani Ajkula iz Kaštel Starog i nezaposleni brodostrojarski tehničar Vedran Perović (35) također iz K. Starog našli su se u najnovijoj optužnici USKOK-a koja ih tereti za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji koja je krijumčarila kokain iz Nizozemske u periodu od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022. godine. Svalina je, po USKOK-u, u zločinačko udruženje povezao Perovića i Dominika Dugandžića te još tri nepoznate osobe, po jednu iz Nizozemske, BiH i Italije.

Svalina je, tvrdi optužnica, s osobom iz BiH dogovarao nabavu kokaina koju je trebalo preuzeti od "čovika" u Nizozemskoj te je prevesti u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje bi također čekao "čovik" koji bi drogu kupio. Isto je Svalina dogovarao i za Italiju, a za lakši posao kupili su kamiobn "DAF" i u njegovoj kabini napravili posebni spremnik u koji je moglo stati do 50 kilograma droge. Perović je, po postignutim dogovorima, naloge za nabavu i isporuku proslijeđivao Dugandžiću koji je preko svoje firme "Hurry up" dogovarao prijevoz legalnog tereta do Velike Britanije. No, tijekom puta bi "svraćao" do Nizozemske i Belgije, preuzimao dogovorene količine kokaina i dovodzio ih u V.Britaniju. Također je, po USKOK-u, od NN osobe u ITtaliji uzimao novac za nabavu novih količina droge, kao i za krijumčarenje u V.Britaniju i taj novac dijelio je sa Svalinom i Perovićem.

USKOK smatra da su tako prokrijumčarili najmanje dva kilograma kokaina u V.Britaniju vrijednu najmanje 50 tisuća eura, a druga je pošiljka od najmanje isto toliko droge "pala" 23. veljače 2022. godine nakon što su britanski policajci i carinici zaustavili kamion kojeg je vozio Dugandžić. Uhićen je u gradu Doveru u grofoviji Kent, u jugoistočnoj Engleskoj kada je došao iz francuske luke Calais, a dva mjeseca nakon uhićenja osuđen je na Krunskom sudu u Canterburyu na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Osim ovoga, Perović je optužen i da je imao nelegalnu automatsku pušku M.72 te 60 komada streljiva kalibra 7,62 mm, a što mu je pronađeno 10. svibnja 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 13:28