StoryEditor
Biznise-savjetovanje

Velikim investitorima poticaji samo za hotele s pet zvjezdica? Izmjene zakona o ulaganjima izazvale oštru reakciju Hrvatske udruge turizma

Piše Ružica Mikačić
20. veljače 2020. - 20:40
Ivo Ravlić/Hanza media

Iako su svima puna usta kvalitete koja mora pratiti budući rast hrvatskog turizma i pretvoriti ga u razvoj, čini se da oni koji su u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta pisali Nacrt izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja, koji je upravo na e-Savjetovanju, ne misle tako.

Oni su, naime, predvidjeli u idućem razdoblju poticati na ulaganja samo one velike investitore koji planiraju graditi hotele s pet zvjezdica, dok bi oni koji planiraju graditi ili obnavljati hotele s četiri zvjezdice, ostali bez državnih potpora.

Istovremeno bi, međutim, mali i srednji poduzetnici koji žele graditi hotele s četiri zvjezdice, mogli računati i dalje na državne poticaje.

Negativni efekti

Tome, očekivano, najoštrije se suprotstavila Hrvatska udruga turizma koja je svoje primjedbe i prijedloge objavila u okviru e-Savjetovanja, a koja u obrazloženju protivljenju takve razlike u poticanju malih i velikih investitora vidi diskriminaciju onih velikih.

Između ostalog kažu da se protive predloženim izmjenama pojma “Aktivnosti ugostiteljsko-turističkih usluga” za koje se kao usluge visoke dodane vrijednosti mogu odobriti potpore jer je time uvedeno štetno i diskriminirajuće ograničenje za velike poduzetnike koji bi bili spriječeni koristiti poticaje za ulaganja u ugostiteljske objekte kategorije 4 zvjezdice.

– Različito poticanje ulaganja temeljem veličine poduzetnika smatramo potpuno neprihvatljivim i neopravdanim te tražimo da se u tom smislu zadrže aktualni uvjeti poticanja ulaganja u turizmu i definicija prihvatljivih ugostiteljsko-turističkih aktivnosti. Naime, ukoliko bi se usvojila ova izmjena prema kojoj za velike poduzetnike hoteli s 4 zvjezdice više ne bi bili prihvatljiva investicija za realizaciju poticaja, nego isključivo oni s 5 zvjezdica, smatramo da bi se nanijela nenadoknadiva šteta za investicijsku klimu u turističko-hotelijerskom sektoru – kažu u Hrvatskoj udruzi turizma.

Ulaganje u hotel od 4 zvjezdice, neovisno radi li se o velikom ili malom poduzetniku, jest investicija visoke dodane vrijednosti, ocjenjuju u strukovnoj udruzi turizma, koja apelira da se zakon u tom dijelu ne mijenja, nego ostavi poticaje koji su bili i do sada za hotele s 4 i 5 zvjezdica. Procjenjuju da bi se predloženim ograničavajućim definiranjem mogli postići samo negativni efekti.

– Štetu u dugom roku teško je procijeniti jer bi se ona očitovala kroz smanjenju zaposlenost, izgubljene porezne prihode, izgubljeno vrijeme za razvoj destinacija i hrvatskog turizma općenito.

Dodana vrijednost

Držimo da je potrebno podupirati razvoj institucionalnih oblika smještaja, hotela, turističkih naselja, kampova, neovisno o veličini poduzetnika i neovisno o kategoriji istih. Poticaji ulaganjima imaju izravne pozitivne učinke na proračun, zapošljavanje, razvoj turističkih destinacija i lokalne zajednice te u konačnici na GDP kroz značajan utjecaj na rast bruto dodane vrijednosti – kažu u svojim primjedbama u Hrvatskoj udruzi turizma.

Od zakonodavca traže da kao aktivnosti ugostiteljsko-turističkih usluga koje bi imale pravo na državne poticaje, stave projekte objekata za smještaj kategorije četiri ili pet zvjezdica i to hotel, aparthotel, turističko naselje i kampove.

Razloga za to je napretek, znaju svi u turističkoj struci kojima je poznato da hoteli čine svega 16 posto ukupnih turističkih postelja u Hrvatskoj, a ostvaruju 28 posto svih noćenja te 40 posto ukupne dodane vrijednosti u turizmu.

Zbog svega toga njihovu bi gradnju trebalo poticati jer duže rade, više zapošljavaju, ostvaruju veću prosječnu cijenu i znatno bolju popunjenost (prosječno 150 dana) od drugih oblika smještaja u našem turizmu.

Kada bi se predložena zakonska izmjena usvojila, logično je da se investicije u hotele uspore, ocjenjuju u turističkim krugovima, uvjereni kako imaju dovoljno jake argumente za izmjenu ovako predloženog zakona.

Podaci eVisitora


374 hotela s 4 zvjezdice
67.533 kreveta ukupno

45 hotela s pet zvjezdica
13.476 kreveta

#TURIZAM#HOTELI#ZAKON O ULAGANJIMA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:38