stdClass Object ( [id] => 548478 [title] => Svjetski uspjeh tvrtke osnovane u Splitu: I Argentinci 'igraju' balun po našim pravilima, a uskoro ćemo zapošljavati još ljudi u Hrvatskoj [alias] => svjetski-uspjeh-tvrtke-osnovane-u-splitu-i-argentinci-39-igraju-39-balun-po-nasim-pravilima-a-uskoro-cemo-zaposljavati-jos-ljudi-u-hrvatskoj [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad bi vam netko rekao da postoji tvrtka u Hrvatskoj koja je uspjela osmisliti i stvoriti proizvod koji je u svojoj ligi najtraženiji u svijetu, vjerojatno biste pomislili da se taj malo preračunao ili da sanja.

Neki snovi su ipak stvarnost: "Analyticom", hrvatska tvrtka, osnovana u Splitu prije desetljeća i pol, koja danas broji više od 30 zaposlenih, uglavnom programera, svjetski je lider u sustavima upravljanja nogometnim organizacijama. Njihovo softversko rješenje, Comet, sustav je za upravljanje i administraciju svih procesa i podataka povezanih s nogometom te agregira sve ključne procese i podatke o klubovima, igračima, trenerima, natjecanjima, utakmicama, disciplinskim mjerama...
Danas taj sustav koristi 40 nogometnih saveza na pet kontinenata, a upravo ga je ovaj tjedan "Analyticom" predstavio na sajmu u Kini.

Od Fidžija do Kolumbije

- S obzirom na broj saveza koji koriste Comet, "Analyticom" je neprikosnoveni svjetski lider u ovom području. Koriste ga najveći nacionalni savezi poput argentinskog ili kolumbijskog nogometnog saveza, pa i najmanji poput Gibraltara ili Fidžija.
Osim nacionalnih nogometnih saveza, Comet se koristi i u kontinentalnim konfederacijama CONCACAF (Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi), CONMEBOL (Južna Amerika) i OFC (Oceanija), te je u potpunosti integriran s UEFA-inim sustavom FAME. Godinama smo ugovorni partner FIFA-e s kojom surađujemo na razvoju FIFA Connect međunarodnog standarda za razmjenu podataka – kaže nam Ivica Pavić, osnivač i vlasnik Analyticoma.

Pitamo ga kako je jedna mala hrvatska tvrtka uspjela postići tako mnogo i na tom je putu nisu kupili neki veći tržišni igrači?
- Radi se o specifičnoj tržišnoj niši u kojoj smo se s izvanrednim proizvodom profilirali kao svjetski tehnološki i tržišni lider. Ta niša je s jedne strane dovoljno velika da nam omogućava stalni rast i razvoj, a s druge strane je još uvijek dovoljno mala da bi bila ispod radara velikih svjetskih korporacija – objašnjava Pavić.

Njegov put s Cometom je počeo kada se "Analyticom" kandidirao za izradu informatičkog sustava za Hrvatski nogometni savez. Sustav je u Hrvatskoj u potpunosti implementiran do 2005.

Na inozemna su iskoračili 2009., kada su FIFA i UEFA od nacionalnih nogometnih saveza počele zahtijevati i subvencionirati uvođenje integriranih informatičkih rješenja. Tu se tvrtki otvorila prilika koju nije propustila. Danas za sebe mogu reći da su informatizirali i slavni Argentinski nogometni savez. Comet se u Južnoj Americi koristi za organizaciju natjecanja svih razina, od nižih regionalnih i dječjih liga, preko nacionalnih prvenstava poput urugvajske ili argentinske Primere, pa sve do međunarodnih natjecanja najvišeg ranga, poput Copa Libertadores ili Copa America, gdje se kroz Comet registriraju nastupi zvijezda poput Messija, Neymara, Cavanija, Dybale...

Imamo i napredni sustav ERP

- Samo u ovoj godini započeli smo s implementacijom Cometa u CONCACAF-u te u nogometnim savezima Srbije, Malte i Sjeverne Irske. Pored sustava Comet, na istoj platformi smo razvili i napredni sustav ERP za vođenje ljudskih resursa, financija, nabave i prodaje koje implementiramo ne samo u nogometnim savezima, već i u proizvodno orijentiranim srednjim i velikim poslovnim organizacijama u Hrvatskoj - navodi Pavić.

U ovoj tvrtki nadaju se novim poslovima na novim kontinentima. Zašto i ne bi? Već imaju ured u Njemačkoj, Kataru, poslove i projekte u mnogim zemljama. Njihova Nina Medenčić je trenutno u Kini.
Predstavlja Comet na svjetskom sajmu, a zadužena je za projekt internacionalizacije poslovanja za koji su dobili nepovratnih 522.400 kuna od Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Na sajmu u Kini smo dobili uvid u ovo golemo tržište, a nama je iznimno važno razumjeti na koji su način povezani njihovi regionalni i gradski savezi s nacionalnim jer samo Peking ima više od 20 milijuna stanovnika, a gotovo nitko ne može sa sigurnošću potvrditi koliko ima nogometnih klubova i igrača. No, njihova se kultura poslovanja bitno razlikuje od naše, a kolege iz branše naglašavaju kako treba imati mnogo strpljenja i truda – ukazuje Medenčić. Dodaje da je "Analyticom" dobio europska nespovratna sredstava za projekt marketinške strategije i sudjelovanja na sajmovima Soccerex Global Convention 2018. i 2019. te World Soccer Convention & Exhibition China 2018. i 2019.

Sve bi to trebalo rezultirati novim ugovorima i povećanjem prihoda od prodaje za 2,37 milijuna kuna, odnosno za 24 posto te izvoza za 2,3 milijuna kuna, odnosno za 26 posto. Sajmovi i konferencije značajni su za poslovanje u ovoj branši, a iz ove hrvatske tvrtke ih i sami organiziraju u Dalmaciji.

- Svake dvije godine organiziramo Comet korisničke konferencije i dovodimo saveze iz cijelog svijeta. U 2013. u Jelsi smo imali 20 sudionika, 2015. u Hvaru 50, 2017. u Dubrovniku 70, a 2019. u Splitu očekujemo preko 100 sudionika iz svih dijelova svijeta – veli Nina Medenčić.

Dolaze nam strani stručnjaci

Prvog čovjeka ove tvrtke pitamo ima li problema s pronalaženjem stručnih zaposlenika jer danas iz Hrvatske mnogi odlaze u potrazi za bolje plaćenim i sigurnijim radnim mjestom.

Ističe da je najveći problem u visokom poreznom opterećenju rada koje otežava zadržavanje djelatnika u Hrvatskoj i dovođenje top stručnjaka iz inozemstva, što je nužno radi daljnjeg rasta i zadržavanja vodeće pozicije u svjetskim okvirima.
- Pokušavamo privući strane stručnjake te smo prošle godine doveli FIFA sutkinju najviše kategorije, nakon što je godinu dana implementirala sustav Comet u Kataru.

Litvanski stručnjak za implementaciju sljedeći mjesec s obitelji seli u Split, a product managerica se nakon 20 godina života u Kaliforniji i iznimnog stečenog iskustva u IT branši vratila u Hrvatsku, u našu tvrtku. Naši djelatnici putuju po svijetu te imaju priliku vidjeti kako je to živjeti izvan Lijepe naše i vratiti se nakon što steknu nova iskustva. Trenutno nam jedan kolega šest mjeseci živi s obitelji u Aucklandu na Novom Zelandu, gdje provodi implementaciju projekta u tamošnjem nogometnom savezu – ističe Pavić.

- 'Analyticom' zapošljava više od 30 visoko obrazovanih osoba u Hrvatskoj. Većinom je riječ o programerima. Zagrebačka ekipa ima dvadesetak, riječka ekipa četvero, a splitska desetak zaposlenika i u stalnom smo porastu. U proteklih godinu dana zaposlili smo 15 visokokvalificiranih stručnjaka i nemamo namjeru stati. Imamo trajno otvorene pozicije za iskusne razvojne inženjere u Java, iOS i Android tehnologijama na sve tri lokacije u Hrvatskoj. Ulažemo u razvoj zaposlenika kao što ulažemo i u razvoj našeg softvera. Važno nam je zadovoljstvo svakog djelatnika kako bi atmosfera uvijek bila pozitivna, a to se naravno osjeti na niskoj fluktuaciji i rastućim poslovnim rezultatima – navodi Ivica Pavić.
 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAVO NAŠI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-05-27 19:31:45 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-05-27 23:15:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-05-27 19:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7489 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/05/27/Novosti/9275178.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1256" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15135104 Threads: 1 Questions: 3163877310 Slow queries: 7078922 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235224177 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/svjetski-uspjeh-tvrtke-osnovane-u-splitu-i-argentinci-39-igraju-39-balun-po-nasim-pravilima-a-uskoro-cemo-zaposljavati-jos-ljudi-u-hrvatskoj-548478 [printLink] => /vijesti/biznis/svjetski-uspjeh-tvrtke-osnovane-u-splitu-i-argentinci-39-igraju-39-balun-po-nasim-pravilima-a-uskoro-cemo-zaposljavati-jos-ljudi-u-hrvatskoj-548478?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399512 [name] => nogomet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nogomet [link] => /tag/nogomet ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 338468 [name] => Ivica Pavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-pavic [link] => /tag/ivica-pavic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 391580 [name] => Analyticom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => analyticom [link] => /tag/analyticom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 391581 [name] => comet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => comet [link] => /tag/comet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAVO NAŠI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svjetski uspjeh tvrtke osnovane u Splitu: I Argentinci 'igraju' balun po našim pravilima, a uskoro ćemo zapošljavati još ljudi u Hrvatskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/27/Novosti/9275178.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/27/Novosti/9275178.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad bi vam netko rekao da postoji tvrtka u Hrvatskoj koja je uspjela osmisliti i stvoriti proizvod koji je u svojoj ligi najtraženiji u svijetu, vjerojatno biste pomislili da se taj malo preračunao ili da sanja.

Neki snovi su ipak stvarnost: "Analyticom", hrvatska tvrtka, osnovana u Splitu prije desetljeća i pol, koja danas broji više od 30 zaposlenih, uglavnom programera, svjetski je lider u sustavima upravljanja nogometnim organizacijama. Njihovo softversko rješenje, Comet, sustav je za upravljanje i administraciju svih procesa i podataka povezanih s nogometom te agregira sve ključne procese i podatke o klubovima, igračima, trenerima, natjecanjima, utakmicama, disciplinskim mjerama...
Danas taj sustav koristi 40 nogometnih saveza na pet kontinenata, a upravo ga je ovaj tjedan "Analyticom" predstavio na sajmu u Kini.

Od Fidžija do Kolumbije

- S obzirom na broj saveza koji koriste Comet, "Analyticom" je neprikosnoveni svjetski lider u ovom području. Koriste ga najveći nacionalni savezi poput argentinskog ili kolumbijskog nogometnog saveza, pa i najmanji poput Gibraltara ili Fidžija.
Osim nacionalnih nogometnih saveza, Comet se koristi i u kontinentalnim konfederacijama CONCACAF (Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi), CONMEBOL (Južna Amerika) i OFC (Oceanija), te je u potpunosti integriran s UEFA-inim sustavom FAME. Godinama smo ugovorni partner FIFA-e s kojom surađujemo na razvoju FIFA Connect međunarodnog standarda za razmjenu podataka – kaže nam Ivica Pavić, osnivač i vlasnik Analyticoma.

Pitamo ga kako je jedna mala hrvatska tvrtka uspjela postići tako mnogo i na tom je putu nisu kupili neki veći tržišni igrači?
- Radi se o specifičnoj tržišnoj niši u kojoj smo se s izvanrednim proizvodom profilirali kao svjetski tehnološki i tržišni lider. Ta niša je s jedne strane dovoljno velika da nam omogućava stalni rast i razvoj, a s druge strane je još uvijek dovoljno mala da bi bila ispod radara velikih svjetskih korporacija – objašnjava Pavić.

Njegov put s Cometom je počeo kada se "Analyticom" kandidirao za izradu informatičkog sustava za Hrvatski nogometni savez. Sustav je u Hrvatskoj u potpunosti implementiran do 2005.

Na inozemna su iskoračili 2009., kada su FIFA i UEFA od nacionalnih nogometnih saveza počele zahtijevati i subvencionirati uvođenje integriranih informatičkih rješenja. Tu se tvrtki otvorila prilika koju nije propustila. Danas za sebe mogu reći da su informatizirali i slavni Argentinski nogometni savez. Comet se u Južnoj Americi koristi za organizaciju natjecanja svih razina, od nižih regionalnih i dječjih liga, preko nacionalnih prvenstava poput urugvajske ili argentinske Primere, pa sve do međunarodnih natjecanja najvišeg ranga, poput Copa Libertadores ili Copa America, gdje se kroz Comet registriraju nastupi zvijezda poput Messija, Neymara, Cavanija, Dybale...

Imamo i napredni sustav ERP

- Samo u ovoj godini započeli smo s implementacijom Cometa u CONCACAF-u te u nogometnim savezima Srbije, Malte i Sjeverne Irske. Pored sustava Comet, na istoj platformi smo razvili i napredni sustav ERP za vođenje ljudskih resursa, financija, nabave i prodaje koje implementiramo ne samo u nogometnim savezima, već i u proizvodno orijentiranim srednjim i velikim poslovnim organizacijama u Hrvatskoj - navodi Pavić.

U ovoj tvrtki nadaju se novim poslovima na novim kontinentima. Zašto i ne bi? Već imaju ured u Njemačkoj, Kataru, poslove i projekte u mnogim zemljama. Njihova Nina Medenčić je trenutno u Kini.
Predstavlja Comet na svjetskom sajmu, a zadužena je za projekt internacionalizacije poslovanja za koji su dobili nepovratnih 522.400 kuna od Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Na sajmu u Kini smo dobili uvid u ovo golemo tržište, a nama je iznimno važno razumjeti na koji su način povezani njihovi regionalni i gradski savezi s nacionalnim jer samo Peking ima više od 20 milijuna stanovnika, a gotovo nitko ne može sa sigurnošću potvrditi koliko ima nogometnih klubova i igrača. No, njihova se kultura poslovanja bitno razlikuje od naše, a kolege iz branše naglašavaju kako treba imati mnogo strpljenja i truda – ukazuje Medenčić. Dodaje da je "Analyticom" dobio europska nespovratna sredstava za projekt marketinške strategije i sudjelovanja na sajmovima Soccerex Global Convention 2018. i 2019. te World Soccer Convention & Exhibition China 2018. i 2019.

Sve bi to trebalo rezultirati novim ugovorima i povećanjem prihoda od prodaje za 2,37 milijuna kuna, odnosno za 24 posto te izvoza za 2,3 milijuna kuna, odnosno za 26 posto. Sajmovi i konferencije značajni su za poslovanje u ovoj branši, a iz ove hrvatske tvrtke ih i sami organiziraju u Dalmaciji.

- Svake dvije godine organiziramo Comet korisničke konferencije i dovodimo saveze iz cijelog svijeta. U 2013. u Jelsi smo imali 20 sudionika, 2015. u Hvaru 50, 2017. u Dubrovniku 70, a 2019. u Splitu očekujemo preko 100 sudionika iz svih dijelova svijeta – veli Nina Medenčić.

Dolaze nam strani stručnjaci

Prvog čovjeka ove tvrtke pitamo ima li problema s pronalaženjem stručnih zaposlenika jer danas iz Hrvatske mnogi odlaze u potrazi za bolje plaćenim i sigurnijim radnim mjestom.

Ističe da je najveći problem u visokom poreznom opterećenju rada koje otežava zadržavanje djelatnika u Hrvatskoj i dovođenje top stručnjaka iz inozemstva, što je nužno radi daljnjeg rasta i zadržavanja vodeće pozicije u svjetskim okvirima.
- Pokušavamo privući strane stručnjake te smo prošle godine doveli FIFA sutkinju najviše kategorije, nakon što je godinu dana implementirala sustav Comet u Kataru.

Litvanski stručnjak za implementaciju sljedeći mjesec s obitelji seli u Split, a product managerica se nakon 20 godina života u Kaliforniji i iznimnog stečenog iskustva u IT branši vratila u Hrvatsku, u našu tvrtku. Naši djelatnici putuju po svijetu te imaju priliku vidjeti kako je to živjeti izvan Lijepe naše i vratiti se nakon što steknu nova iskustva. Trenutno nam jedan kolega šest mjeseci živi s obitelji u Aucklandu na Novom Zelandu, gdje provodi implementaciju projekta u tamošnjem nogometnom savezu – ističe Pavić.

- 'Analyticom' zapošljava više od 30 visoko obrazovanih osoba u Hrvatskoj. Većinom je riječ o programerima. Zagrebačka ekipa ima dvadesetak, riječka ekipa četvero, a splitska desetak zaposlenika i u stalnom smo porastu. U proteklih godinu dana zaposlili smo 15 visokokvalificiranih stručnjaka i nemamo namjeru stati. Imamo trajno otvorene pozicije za iskusne razvojne inženjere u Java, iOS i Android tehnologijama na sve tri lokacije u Hrvatskoj. Ulažemo u razvoj zaposlenika kao što ulažemo i u razvoj našeg softvera. Važno nam je zadovoljstvo svakog djelatnika kako bi atmosfera uvijek bila pozitivna, a to se naravno osjeti na niskoj fluktuaciji i rastućim poslovnim rezultatima – navodi Ivica Pavić.
 

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/svjetski-uspjeh-tvrtke-osnovane-u-splitu-i-argentinci-39-igraju-39-balun-po-nasim-pravilima-a-uskoro-cemo-zaposljavati-jos-ljudi-u-hrvatskoj-548478 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=be8eece4945ba297dc8197daa2fe4e530f293390 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svjetski+uspjeh+tvrtke+osnovane+u+Splitu%3A+I+Argentinci+%26%23039%3Bigraju%26%23039%3B+balun+po+na%C5%A1im+pravilima%2C+a+uskoro+%C4%87emo+zapo%C5%A1ljavati+jo%C5%A1+ljudi+u+Hrvatskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsvjetski-uspjeh-tvrtke-osnovane-u-splitu-i-argentinci-39-igraju-39-balun-po-nasim-pravilima-a-uskoro-cemo-zaposljavati-jos-ljudi-u-hrvatskoj-548478 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsvjetski-uspjeh-tvrtke-osnovane-u-splitu-i-argentinci-39-igraju-39-balun-po-nasim-pravilima-a-uskoro-cemo-zaposljavati-jos-ljudi-u-hrvatskoj-548478 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAVO NAŠI! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
BiznisBRAVO NAŠI!

Svjetski uspjeh tvrtke osnovane u Splitu: I Argentinci 'igraju' balun po našim pravilima, a uskoro ćemo zapošljavati još ljudi u Hrvatskoj

27. svibnja 2018. - 21:31

Kad bi vam netko rekao da postoji tvrtka u Hrvatskoj koja je uspjela osmisliti i stvoriti proizvod koji je u svojoj ligi najtraženiji u svijetu, vjerojatno biste pomislili da se taj malo preračunao ili da sanja.

Neki snovi su ipak stvarnost: "Analyticom", hrvatska tvrtka, osnovana u Splitu prije desetljeća i pol, koja danas broji više od 30 zaposlenih, uglavnom programera, svjetski je lider u sustavima upravljanja nogometnim organizacijama. Njihovo softversko rješenje, Comet, sustav je za upravljanje i administraciju svih procesa i podataka povezanih s nogometom te agregira sve ključne procese i podatke o klubovima, igračima, trenerima, natjecanjima, utakmicama, disciplinskim mjerama...
Danas taj sustav koristi 40 nogometnih saveza na pet kontinenata, a upravo ga je ovaj tjedan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:22