stdClass Object ( [id] => 1271897 [title] => Poduzetnici brane rast cijena: ‘I nama je sve skuplje! Ne radi o nepoštenoj praksi, nego o opravdanim poskupljenjima‘ [alias] => poduzetnici-brane-rast-cijena-i-nama-je-sve-skuplje-ne-radi-o-nepostenoj-praksi-nego-o-opravdanim-poskupljenjima [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Inspektori pišu kazne, obrtnici i poduzetnici – žalbe i prigovore. U idućim mjesecima tako bi pune ruke posla mogli imati prekršajni sudovi, na kojima će oni kojima je tijekom inspekcijskih nadzora utvrđeno neopravdano dizanje cijena nakon Nove godine i konverzije kune u euro osporavati izrečene kazne.

Taj se zaključak nameće nakon što je posljednjih dana tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DI) na terenu provodila pojačane inspekcijske nadzore kojima je, kako kažu, cilj zaštita prava potrošača. Inspektori postupaju na temelju Zaključka Vlade RH o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena nakon konverzije kune u euro i odgovarajućih propisa.

Prema posljednjem izvješću Inspektorata od 26. siječnja, podsjetimo, od 1458 dosad obavljenih nadzora u njih 305 utvrđeno je neopravdano dizanje cijena nakon 31. prosinca prošle godine, utvrđivanje činjenica još se provodi za 211 subjekata, a dosad su ispisane 272 novčane kazne u ukupnom iznosu od 457.300 eura ili oko 3,5 milijuna kuna.

Sastanak s Mikulićem

Nadzorima su obuhvaćeni pružatelji usluga, trgovine na malo, trgovine na malo pekarskim proizvodima te ugostiteljske djelatnosti. Također, u 19 trgovačkih lanaca tržišna inspekcija obavila je 93 nadzora, a u četiri trgovačka lanca utvrđeno je neopravdano povećanje maloprodajnih cijena za deset proizvoda. U nekoliko lanaca utvrđivanje činjenica je u tijeku.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

S druge strane, i Hrvatska obrtnička komora (HOK) i udruga “Glas poduzetnika” najavile su pružanje pravne pomoći svojim članovima u pisanju prigovora na izrečene kazne, a neki su obrtnici zbog istih razloga samostalno angažirali odvjetnike jer kazne smatraju neopravdanima. Predstavnici obiju udruga nedavno su se u Državnom inspektoratu sastali i s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem na temu aktivnosti Državnog inspektorata, a nastavno na Zaključak Vlade Republike Hrvatske od 5. siječnja 2023. godine, Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH i Zakon o zaštiti potrošača.

Iako je sastanak prošao, recimo to tako, u konstruktivnom dijalogu, određena razmimoilaženja u tumačenju novonastale situacije ipak postoje – a čini se da dvije strane imaju različita tumačenja oko opravdanosti i neopravdanosti podizanja cijena nakon Nove godine.

– Ne osporavamo Državnom inspektoratu da radi svoj posao i, za razliku od nekih prijašnjih iskustava, nemamo informacije da je ijedan inspektor postupio grubo, neprofesionalno ili izigravao “šerifa”. Međutim, ne slažemo se s izrečenim rješenjima i to ćemo pobijati na sudu – najavljuje Hrvoje Bujas, predsjednik udruge “Glas poduzetnika”, koji je nazočio sastanku u Državnom inspektoratu.

---

image

Hrvoje Bujas

Marko Todorov/Cropix
---

Prema podacima udruge “Glas poduzetnika”, dosad je 40-ak njihovih članova dobilo kazne zbog neopravdanog dizanja cijena, a velik dio njih će uz pomoć udruge pisati prigovor.

– U najvećem broju tih slučajeva radi se o povećanju cijena usluga do najviše 40 centi. Ne slažemo se s modalitetom koji primjenjuje Državni inspektorat, prema kojemu je svako podizanje cijena, pa bilo to i za koji cent, neopravdano. Naime, oni se pozivaju na to da se u tom slučaju postupa suprotno poštenoj profesionalnoj praksi prema potrošačima u trenutku uvođenja eura, što definira Zakon o zaštiti potrošača. Ali, mi tvrdimo da se u ovim slučajevima ne radi o tome. Prema toj logici, ako nekoga kaznite, on više nikada nema pravo dizati cijene. To je u suprotnosti s načelom tržišne ekonomije – objašnjava Bujas.

Ne branimo sve, dodaje, ali ako su u međuvremenu rasle cijene doprinosa, komunalnih usluga, ako je nekome najam poskupio 20 posto, ako su rasle cijene parkinga i svega ostalog, ne radi se o nepoštenoj praksi, nego o opravdanom poskupljenju. Bujas ističe i kako je upitno može li se u slučaju izrečenih kazni pozivati na Zaključak Vlade RH, budući da taj zaključak nije ni uredba ni zakon.

U javnosti je najviše odjeknuo pomalo apsurdan slučaj zagrebačke frizerke Sabine Samardžije, kojoj su državni inspektori – kao okrivljenoj pravnoj i odgovornoj osobi – “odrezali” kaznu ukupno veću od 3000 eura. Ona je ispričala medijima kako se to dogodilo jer je cijene dviju usluga povećala za devet te za 36 centi, dok istovremeno inspektori nisu uzeli u obzir da je cijene nekih usluga snizila. Samardžija je u međuvremenu sporne cijene bojenja i šišanja vratila na staro, kaznu nije platila te je na nju ispisala prigovor koji je uputila Prekršajnom sudu.

Nepoštena poslovna praksa

Našoj redakciji iz Državnog su inspektorata dostavili odgovor u kojemu se osvrću i na njezin slučaj, ali posredno objašnjavaju na koji način, na temelju kojih propisa i iz kojih razloga izriču kazne poslovnim subjektima.

Pokušat ćemo u tome biti što jasniji. Dakle, obrazlažu da su “inspekcijskim nadzorom nad trgovačkim društvom iz vašeg upita” utvrdili kako je pružatelj usluga neopravdano povećao maloprodajnu cijenu pojedinih kontroliranih usluga s 31. prosinca 2022. godine na 1. siječnja 2023. godine.

Što se tiče kontroliranih cijena usluga, kažu kako se, u situacijama kad je riječ o širokom spektru usluga ili proizvoda, metodom slučajnog odabira određuje koja će usluga biti obuhvaćena kontrolom. Na odabranom uzorku potom se utvrđuje “je li došlo do nepoštene poslovne prakse trgovca, odnosno pružatelja usluga prema pravnoj kvalifikaciji prekršaja propisanog člankom 149. stavkom 1. točkom 49. i stavkom 2. Zakona, a u vezi s materijalnim odredbama koje uređuju zabranu nepoštene poslovne prakse prema potrošačima uređenu Glavom IV. Zakona o zaštiti potrošača”.

– Napominjemo kako Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH nije propisano da će se određeni postotci povećanja ili određeni iznosi povećanja cijena smatrati opravdanim – objašnjavaju iz Državnog inspektorata. Drugim riječima, kažnjeni možete biti, karikiramo, ako ste cijenu podigli za jedan cent ili za 126 posto, što je također utvrđeno u jednom drugom nadzoru. Razlike se vide u visini izrečenih kazni.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Frizerki iz Zagreba, kažu u Inspektoratu, pri sagledavanju visine izrečene kazne izrečena je najniža propisana kazna za odgovornu osobu, dok je kao pravna osoba kažnjena s 1990,84 eura ili 15.000 kuna. Maksimalna propisana kazna inače za pravnu osobu iznosi 26.544,56 eura ili čak 200.000 kuna.

– Stranka nije tijekom nadzora, odnosno do okončanja inspekcijskog nadzora prestala s obavljanjem nepoštene poslovne prakse prema potrošačima, zbog čega joj je izrečena i upravna mjera zabrane nepoštene poslovne prakse.

Usporedbe radi, više od 70 posto svih nadziranih subjekata je odmah tijekom nadzora, odnosno do okončanja postupka, prestalo s takvom nepoštenom poslovnom praksom prema potrošačima te su ponovno nudili proizvode i usluge na prodaju, odnosno pružanje usluga po cijenama koje se bile u primjeni 31. prosinca 2022. godine – ističu iz Državnog inspektorata.

---

Zašto odmah kazna: Gdje je nestalo upozorenje?

Nakon izrečenih kazni obrtnicima i poduzetnicima bilo je onih koji su navodili kako su u prijašnjim nadzorima inspektori znali najprije izricati opomenu ili upozorenje da se određena nepravilnost ukloni, a ne bi odmah "udarili" po džepu. Iz Državnog inspektorata objašnjavaju kako Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj nije propisana mogućnosti primjene oportuniteta, odnosno da se strankama daje mogućnost da nepravilnosti otklone tijekom nadzora ili u određenom primjerenom roku, bez poduzimanja prekršajnih mjera.

– Sukladno članku 148. stavku 4. Zakona o zaštiti potrošača, takva je mogućnost izrijekom isključena – pozivaju se u Državnom inspektoratu na slovo zakona. Isto tako, dodaju, u svim slučajevima u kojima su stranke otklonile nepravilnosti, odnosno prestale s nepoštenom poslovnom praksom te su ujedno postupile po Zaključku Vlade RH, isto je uzeto kao olakotna okolnost te su izrečene kazne u visini propisane najniže novčane kazne koje iznose 663,61 euro (5000 kn) za fizičke osobe obrtnike te 1327,23 eura (10.000 kuna) za pravne, jednako kao i za odgovornu osobu.

Ako stranka u roku od osam dana plati kaznu, ona se umanjuje na dvije trećine izrečenog iznosa. Stranke imaju i pravo žalbe, odnosno prigovora.

---

---

HOK: Nudimo pravnu pomoć članovima

Kontaktirali smo i Hrvatsku obrtničku komoru, koja je pozvala sve svoje članove koji su zaprimili rješenja s kaznama da se za pravnu pomoć u pisanju prigovora obrate najbližem udruženju obrtnika ili područnoj obrtničkoj komori. HOK, kako su odgovorili, u ovom trenutku prikuplja statističke podatke o broju prekršajnih naloga izdanih obrtnicima, ali u odgovoru koji su poslali nisu dostavili podatke o kolikom se broju kažnjenih obrtnika radi i koliko je njih zatražilo pravnu pomoć Komore.

– Za sada nam povratne informacije o kažnjenim subjektima s terena govore o aktivnostima tržišne inspekcije Državnog inspektorata te Carinske uprave Ministarstva financija. Obrazloženja prekršajnih naloga govore da se najčešće radi o kaznama izrečenima zbog kršenja načela zabrane neopravdanog povećanja cijena iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te o Zakonu o zaštiti potrošača kojim se zabranjuje agresivna i nepoštena poslovna praksa – ističu iz HOK-a.

– Za nepoštenu i agresivnu poslovnu praksu predviđena je za trgovca fizičku osobu novčana kazna u minimalnom iznosu od 5000 kuna – koja se najčešće izriče – do 15.000 kuna. Nemamo saznanja da bi tako visoka kazna bila izrečena – odgovaraju iz HOK-a.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najgore potrošačima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => najgore potrošačima 2 0 6945 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-01 12:03:13 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-11 15:45:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-11 15:45:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Poduzetnici brane rast cijena: 'I nama je sve skuplje! Ne radi o nepoštenoj praksi, nego o opravdanim poskupljenjima' [metakey] => poskupljenja, dizanje cijena, hrvoje bujas, Glas poduzetnika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/01\/24193426.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/01\/14887428.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/01\/24398335.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/01\/24398282.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Hrvoje Bujas<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1289","hd_24193426_1920.jpg":"1920x1080","k_24193426_1280.jpg":"1280x1280","k_24193426_1024.jpg":"1024x1024","k_24193426_640.jpg":"640x640","k_24193426_480.jpg":"480x480","k_24193426_340.jpg":"340x340","k_24193426_220.jpg":"220x220","o_24193426_1280.jpg":"1280x859","o_24193426_1024.jpg":"1024x687","o_24193426_640.jpg":"640x429","o_24193426_480.jpg":"480x322","o_24193426_340.jpg":"340x228","o_24193426_220.jpg":"220x147","h_24193426_1280.jpg":"1280x854","h_24193426_1024.jpg":"1024x683","h_24193426_640.jpg":"640x427","h_24193426_480.jpg":"480x320","h_24193426_340.jpg":"340x227","h_24193426_220.jpg":"220x147","pp_24193426_1280.jpg":"1280x1628","pp_24193426_1024.jpg":"1024x1303","pp_24193426_640.jpg":"640x814","pp_24193426_480.jpg":"480x611","pp_24193426_340.jpg":"340x432","pp_24193426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14887428_1920.jpg":"1920x1080","k_14887428_1280.jpg":"1280x1280","k_14887428_1024.jpg":"1024x1024","k_14887428_640.jpg":"640x640","k_14887428_480.jpg":"480x480","k_14887428_340.jpg":"340x340","k_14887428_220.jpg":"220x220","o_14887428_1280.jpg":"1280x853","o_14887428_1024.jpg":"1024x682","o_14887428_640.jpg":"640x426","o_14887428_480.jpg":"480x320","o_14887428_340.jpg":"340x226","o_14887428_220.jpg":"220x146","h_14887428_1280.jpg":"1280x854","h_14887428_1024.jpg":"1024x683","h_14887428_640.jpg":"640x427","h_14887428_480.jpg":"480x320","h_14887428_340.jpg":"340x227","h_14887428_220.jpg":"220x147","pp_14887428_1280.jpg":"1280x1628","pp_14887428_1024.jpg":"1024x1303","pp_14887428_640.jpg":"640x814","pp_14887428_480.jpg":"480x611","pp_14887428_340.jpg":"340x432","pp_14887428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24398335_1920.jpg":"1920x1080","k_24398335_1280.jpg":"1280x1280","k_24398335_1024.jpg":"1024x1024","k_24398335_640.jpg":"640x640","k_24398335_480.jpg":"480x480","k_24398335_340.jpg":"340x340","k_24398335_220.jpg":"220x220","o_24398335_1280.jpg":"1280x853","o_24398335_1024.jpg":"1024x682","o_24398335_640.jpg":"640x426","o_24398335_480.jpg":"480x320","o_24398335_340.jpg":"340x226","o_24398335_220.jpg":"220x146","h_24398335_1280.jpg":"1280x854","h_24398335_1024.jpg":"1024x683","h_24398335_640.jpg":"640x427","h_24398335_480.jpg":"480x320","h_24398335_340.jpg":"340x227","h_24398335_220.jpg":"220x147","pp_24398335_1280.jpg":"1280x1628","pp_24398335_1024.jpg":"1024x1303","pp_24398335_640.jpg":"640x814","pp_24398335_480.jpg":"480x611","pp_24398335_340.jpg":"340x432","pp_24398335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24398282_1920.jpg":"1920x1080","k_24398282_1280.jpg":"1280x1280","k_24398282_1024.jpg":"1024x1024","k_24398282_640.jpg":"640x640","k_24398282_480.jpg":"480x480","k_24398282_340.jpg":"340x340","k_24398282_220.jpg":"220x220","o_24398282_1280.jpg":"1280x853","o_24398282_1024.jpg":"1024x682","o_24398282_640.jpg":"640x426","o_24398282_480.jpg":"480x320","o_24398282_340.jpg":"340x226","o_24398282_220.jpg":"220x146","h_24398282_1280.jpg":"1280x854","h_24398282_1024.jpg":"1024x683","h_24398282_640.jpg":"640x427","h_24398282_480.jpg":"480x320","h_24398282_340.jpg":"340x227","h_24398282_220.jpg":"220x147","pp_24398282_1280.jpg":"1280x1628","pp_24398282_1024.jpg":"1024x1303","pp_24398282_640.jpg":"640x814","pp_24398282_480.jpg":"480x611","pp_24398282_340.jpg":"340x432","pp_24398282_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15019295 Threads: 4 Questions: 3151851296 Slow queries: 7036691 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234994950 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/poduzetnici-brane-rast-cijena-i-nama-je-sve-skuplje-ne-radi-o-nepostenoj-praksi-nego-o-opravdanim-poskupljenjima-1271897 [printLink] => /vijesti/biznis/poduzetnici-brane-rast-cijena-i-nama-je-sve-skuplje-ne-radi-o-nepostenoj-praksi-nego-o-opravdanim-poskupljenjima-1271897?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452515 [name] => POSKUPLJENJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poskupljenja [link] => /tag/poskupljenja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 604495 [name] => dizanje cijena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-24 16:26:39 [main_article_id] => 0 [alias] => dizanje-cijena [link] => /tag/dizanje-cijena ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605306 [name] => hrvoje bujas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-03 11:16:15 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-bujas [link] => /tag/hrvoje-bujas ) [3] => stdClass Object ( [id] => 606086 [name] => Glas poduzetnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-13 16:39:49 [main_article_id] => 0 [alias] => glas-poduzetnika [link] => /tag/glas-poduzetnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najgore potrošačima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poduzetnici brane rast cijena: ‘I nama je sve skuplje! Ne radi o nepoštenoj praksi, nego o opravdanim poskupljenjima‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/01/24193426.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/01/24193426.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/01/14887428.jpg [title] =>

Hrvoje Bujas

Marko Todorov/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/01/24398335.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/01/24398282.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Inspektori pišu kazne, obrtnici i poduzetnici – žalbe i prigovore. U idućim mjesecima tako bi pune ruke posla mogli imati prekršajni sudovi, na kojima će oni kojima je tijekom inspekcijskih nadzora utvrđeno neopravdano dizanje cijena nakon Nove godine i konverzije kune u euro osporavati izrečene kazne.

Taj se zaključak nameće nakon što je posljednjih dana tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DI) na terenu provodila pojačane inspekcijske nadzore kojima je, kako kažu, cilj zaštita prava potrošača. Inspektori postupaju na temelju Zaključka Vlade RH o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena nakon konverzije kune u euro i odgovarajućih propisa.

Prema posljednjem izvješću Inspektorata od 26. siječnja, podsjetimo, od 1458 dosad obavljenih nadzora u njih 305 utvrđeno je neopravdano dizanje cijena nakon 31. prosinca prošle godine, utvrđivanje činjenica još se provodi za 211 subjekata, a dosad su ispisane 272 novčane kazne u ukupnom iznosu od 457.300 eura ili oko 3,5 milijuna kuna.

Sastanak s Mikulićem

Nadzorima su obuhvaćeni pružatelji usluga, trgovine na malo, trgovine na malo pekarskim proizvodima te ugostiteljske djelatnosti. Također, u 19 trgovačkih lanaca tržišna inspekcija obavila je 93 nadzora, a u četiri trgovačka lanca utvrđeno je neopravdano povećanje maloprodajnih cijena za deset proizvoda. U nekoliko lanaca utvrđivanje činjenica je u tijeku.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

S druge strane, i Hrvatska obrtnička komora (HOK) i udruga “Glas poduzetnika” najavile su pružanje pravne pomoći svojim članovima u pisanju prigovora na izrečene kazne, a neki su obrtnici zbog istih razloga samostalno angažirali odvjetnike jer kazne smatraju neopravdanima. Predstavnici obiju udruga nedavno su se u Državnom inspektoratu sastali i s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem na temu aktivnosti Državnog inspektorata, a nastavno na Zaključak Vlade Republike Hrvatske od 5. siječnja 2023. godine, Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH i Zakon o zaštiti potrošača.

Iako je sastanak prošao, recimo to tako, u konstruktivnom dijalogu, određena razmimoilaženja u tumačenju novonastale situacije ipak postoje – a čini se da dvije strane imaju različita tumačenja oko opravdanosti i neopravdanosti podizanja cijena nakon Nove godine.

– Ne osporavamo Državnom inspektoratu da radi svoj posao i, za razliku od nekih prijašnjih iskustava, nemamo informacije da je ijedan inspektor postupio grubo, neprofesionalno ili izigravao “šerifa”. Međutim, ne slažemo se s izrečenim rješenjima i to ćemo pobijati na sudu – najavljuje Hrvoje Bujas, predsjednik udruge “Glas poduzetnika”, koji je nazočio sastanku u Državnom inspektoratu.

---

image

Hrvoje Bujas

Marko Todorov/Cropix
---

Prema podacima udruge “Glas poduzetnika”, dosad je 40-ak njihovih članova dobilo kazne zbog neopravdanog dizanja cijena, a velik dio njih će uz pomoć udruge pisati prigovor.

– U najvećem broju tih slučajeva radi se o povećanju cijena usluga do najviše 40 centi. Ne slažemo se s modalitetom koji primjenjuje Državni inspektorat, prema kojemu je svako podizanje cijena, pa bilo to i za koji cent, neopravdano. Naime, oni se pozivaju na to da se u tom slučaju postupa suprotno poštenoj profesionalnoj praksi prema potrošačima u trenutku uvođenja eura, što definira Zakon o zaštiti potrošača. Ali, mi tvrdimo da se u ovim slučajevima ne radi o tome. Prema toj logici, ako nekoga kaznite, on više nikada nema pravo dizati cijene. To je u suprotnosti s načelom tržišne ekonomije – objašnjava Bujas.

Ne branimo sve, dodaje, ali ako su u međuvremenu rasle cijene doprinosa, komunalnih usluga, ako je nekome najam poskupio 20 posto, ako su rasle cijene parkinga i svega ostalog, ne radi se o nepoštenoj praksi, nego o opravdanom poskupljenju. Bujas ističe i kako je upitno može li se u slučaju izrečenih kazni pozivati na Zaključak Vlade RH, budući da taj zaključak nije ni uredba ni zakon.

U javnosti je najviše odjeknuo pomalo apsurdan slučaj zagrebačke frizerke Sabine Samardžije, kojoj su državni inspektori – kao okrivljenoj pravnoj i odgovornoj osobi – “odrezali” kaznu ukupno veću od 3000 eura. Ona je ispričala medijima kako se to dogodilo jer je cijene dviju usluga povećala za devet te za 36 centi, dok istovremeno inspektori nisu uzeli u obzir da je cijene nekih usluga snizila. Samardžija je u međuvremenu sporne cijene bojenja i šišanja vratila na staro, kaznu nije platila te je na nju ispisala prigovor koji je uputila Prekršajnom sudu.

Nepoštena poslovna praksa

Našoj redakciji iz Državnog su inspektorata dostavili odgovor u kojemu se osvrću i na njezin slučaj, ali posredno objašnjavaju na koji način, na temelju kojih propisa i iz kojih razloga izriču kazne poslovnim subjektima.

Pokušat ćemo u tome biti što jasniji. Dakle, obrazlažu da su “inspekcijskim nadzorom nad trgovačkim društvom iz vašeg upita” utvrdili kako je pružatelj usluga neopravdano povećao maloprodajnu cijenu pojedinih kontroliranih usluga s 31. prosinca 2022. godine na 1. siječnja 2023. godine.

Što se tiče kontroliranih cijena usluga, kažu kako se, u situacijama kad je riječ o širokom spektru usluga ili proizvoda, metodom slučajnog odabira određuje koja će usluga biti obuhvaćena kontrolom. Na odabranom uzorku potom se utvrđuje “je li došlo do nepoštene poslovne prakse trgovca, odnosno pružatelja usluga prema pravnoj kvalifikaciji prekršaja propisanog člankom 149. stavkom 1. točkom 49. i stavkom 2. Zakona, a u vezi s materijalnim odredbama koje uređuju zabranu nepoštene poslovne prakse prema potrošačima uređenu Glavom IV. Zakona o zaštiti potrošača”.

– Napominjemo kako Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH nije propisano da će se određeni postotci povećanja ili određeni iznosi povećanja cijena smatrati opravdanim – objašnjavaju iz Državnog inspektorata. Drugim riječima, kažnjeni možete biti, karikiramo, ako ste cijenu podigli za jedan cent ili za 126 posto, što je također utvrđeno u jednom drugom nadzoru. Razlike se vide u visini izrečenih kazni.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Frizerki iz Zagreba, kažu u Inspektoratu, pri sagledavanju visine izrečene kazne izrečena je najniža propisana kazna za odgovornu osobu, dok je kao pravna osoba kažnjena s 1990,84 eura ili 15.000 kuna. Maksimalna propisana kazna inače za pravnu osobu iznosi 26.544,56 eura ili čak 200.000 kuna.

– Stranka nije tijekom nadzora, odnosno do okončanja inspekcijskog nadzora prestala s obavljanjem nepoštene poslovne prakse prema potrošačima, zbog čega joj je izrečena i upravna mjera zabrane nepoštene poslovne prakse.

Usporedbe radi, više od 70 posto svih nadziranih subjekata je odmah tijekom nadzora, odnosno do okončanja postupka, prestalo s takvom nepoštenom poslovnom praksom prema potrošačima te su ponovno nudili proizvode i usluge na prodaju, odnosno pružanje usluga po cijenama koje se bile u primjeni 31. prosinca 2022. godine – ističu iz Državnog inspektorata.

---

Zašto odmah kazna: Gdje je nestalo upozorenje?

Nakon izrečenih kazni obrtnicima i poduzetnicima bilo je onih koji su navodili kako su u prijašnjim nadzorima inspektori znali najprije izricati opomenu ili upozorenje da se određena nepravilnost ukloni, a ne bi odmah "udarili" po džepu. Iz Državnog inspektorata objašnjavaju kako Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj nije propisana mogućnosti primjene oportuniteta, odnosno da se strankama daje mogućnost da nepravilnosti otklone tijekom nadzora ili u određenom primjerenom roku, bez poduzimanja prekršajnih mjera.

– Sukladno članku 148. stavku 4. Zakona o zaštiti potrošača, takva je mogućnost izrijekom isključena – pozivaju se u Državnom inspektoratu na slovo zakona. Isto tako, dodaju, u svim slučajevima u kojima su stranke otklonile nepravilnosti, odnosno prestale s nepoštenom poslovnom praksom te su ujedno postupile po Zaključku Vlade RH, isto je uzeto kao olakotna okolnost te su izrečene kazne u visini propisane najniže novčane kazne koje iznose 663,61 euro (5000 kn) za fizičke osobe obrtnike te 1327,23 eura (10.000 kuna) za pravne, jednako kao i za odgovornu osobu.

Ako stranka u roku od osam dana plati kaznu, ona se umanjuje na dvije trećine izrečenog iznosa. Stranke imaju i pravo žalbe, odnosno prigovora.

---

---

HOK: Nudimo pravnu pomoć članovima

Kontaktirali smo i Hrvatsku obrtničku komoru, koja je pozvala sve svoje članove koji su zaprimili rješenja s kaznama da se za pravnu pomoć u pisanju prigovora obrate najbližem udruženju obrtnika ili područnoj obrtničkoj komori. HOK, kako su odgovorili, u ovom trenutku prikuplja statističke podatke o broju prekršajnih naloga izdanih obrtnicima, ali u odgovoru koji su poslali nisu dostavili podatke o kolikom se broju kažnjenih obrtnika radi i koliko je njih zatražilo pravnu pomoć Komore.

– Za sada nam povratne informacije o kažnjenim subjektima s terena govore o aktivnostima tržišne inspekcije Državnog inspektorata te Carinske uprave Ministarstva financija. Obrazloženja prekršajnih naloga govore da se najčešće radi o kaznama izrečenima zbog kršenja načela zabrane neopravdanog povećanja cijena iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te o Zakonu o zaštiti potrošača kojim se zabranjuje agresivna i nepoštena poslovna praksa – ističu iz HOK-a.

– Za nepoštenu i agresivnu poslovnu praksu predviđena je za trgovca fizičku osobu novčana kazna u minimalnom iznosu od 5000 kuna – koja se najčešće izriče – do 15.000 kuna. Nemamo saznanja da bi tako visoka kazna bila izrečena – odgovaraju iz HOK-a.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic/Cropix Marko Todorov/Cropix Damjan Tadic/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Marko Todorov/Cropix

Hrvoje Bujas

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/poduzetnici-brane-rast-cijena-i-nama-je-sve-skuplje-ne-radi-o-nepostenoj-praksi-nego-o-opravdanim-poskupljenjima-1271897 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=15d5ff287e620d80eaa980a4c976c967370e3c2f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poduzetnici+brane+rast+cijena%3A+%E2%80%98I+nama+je+sve+skuplje%21+Ne+radi+o+nepo%C5%A1tenoj+praksi%2C+nego+o+opravdanim+poskupljenjima%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fpoduzetnici-brane-rast-cijena-i-nama-je-sve-skuplje-ne-radi-o-nepostenoj-praksi-nego-o-opravdanim-poskupljenjima-1271897 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fpoduzetnici-brane-rast-cijena-i-nama-je-sve-skuplje-ne-radi-o-nepostenoj-praksi-nego-o-opravdanim-poskupljenjima-1271897 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najgore potrošačima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Biznisnajgore potrošačima

Poduzetnici brane rast cijena: ‘I nama je sve skuplje! Ne radi o nepoštenoj praksi, nego o opravdanim poskupljenjima‘

Piše Marijana Cvrtila
11. ožujka 2023. - 16:45

Inspektori pišu kazne, obrtnici i poduzetnici – žalbe i prigovore. U idućim mjesecima tako bi pune ruke posla mogli imati prekršajni sudovi, na kojima će oni kojima je tijekom inspekcijskih nadzora utvrđeno neopravdano dizanje cijena nakon Nove godine i konverzije kune u euro osporavati izrečene kazne.

Taj se zaključak nameće nakon što je posljednjih dana tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DI) na terenu provodila pojačane inspekcijske nadzore kojima je, kako kažu, cilj zaštita prava potrošača. Inspektori postupaju na temelju Zaključka Vlade RH o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena nakon konverzije kune u euro i odgovarajućih propisa.

Prema posljednjem izvješću Inspektorata od 26. siječnja, podsjetimo, od 1458 dosad obavljeni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:12