Turizam
Pogled na Korčulu sa plaže Ponta<br />
WINDSURFING MEKA

Vjetar je s Pelješca otpuhao i koronu

Piše Dora Lozica
Foto Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
29. rujna 2021. - 09:01

Viganj, pitoreskno naselje poluotoka Pelješca od niti 300 stanovnika, i ove godine ruši rekorde kad je turistički promet u pitanju. Prošlogodišnji korona-grč zaobišao je meku windsurfinga, a rezultati su još bolji 2021. godine na radost Vignjana, ali i ostalih stanovnika Općine Orebić kojoj mjesto administrativno pripada.
Svjetska je pandemija donijela brojne nedaće svim dijelovima zemaljske kugle, no neka su mjesta slijedom izvanrednih okolnosti izašla iz sjene, nametnuvši se prirodnim ljepotama, dodatnim sadržajima i izoliranošću koja je preko noći postala prednost.
Jugozapad poluotoka Pelješca postao je meta turistima srednje Europe. Osim lijenog izležavanja na prekrasnim pelješkim plažama, Slovenci, Poljaci, Česi i Nijemci postali su ludi za aktivnim turizmom i dodatnom ponudom koje u Vignju ne nedostaje.
Malo tko ne zna da je Viganj svjetski poznata destinacija za windsurfing i kitesurfing. Gotovo svake godine Vignjani su domaćini nekom internacionalnom prvenstvu u jedrenju na dasci. Tako su ove godine upriličili Češko otvoreno prvenstvo u windsurfingu na kojem su nastupili i natjecatelji drugih zemalja Europe i svijeta. Pelješčani se i danas hvale 2013. godinom kad je u Vignju održano Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u disciplini formula, a Viganj je tada, nećete vjerovati, domaćinstvo preoteo ni više ni manje, nego jednom San Franciscu. Znala je to mađarska windsurfing reprezentacija koja je idealnu lokaciju za pripreme za Olimpijske igre u Tokiju pronašla baš u Vignju u ožujku ove godine.

Pošteni maestral

Puno je razloga zašto surfere privlači baš Viganj. Kažu nam, recimo, da ne gube vrijeme u tranziciji budući da s automobilom, odnosno opremom, dolazi ravno na plažu gdje im je ponuđena sva potrebna infrastruktura. Osim ljepote Pelješkog kanala podno Sv. Ilije, kojem tek 39 metara nedostaje da bi i službeno bio proglašen planinom, jedna je stvar ipak najvažnija, a to je vjetar koji u Vignju, kako nam kažu, puše 357 dana u godini!
"Bog nam je dao pošteni maestral“, ističu Vignjani zadovoljni vlastitim, malim komadićem raja, a onih rijetkih par dana godišnje kad vjetar ipak ne puše, tu je brdski biciklizam i brojne druge biciklističke i pješačke rute s nezaboravnim krajolicima peljeških vinograda i Sv. Ilije.
- Već dugi niz godina Viganj je prepoznat kao mjesto aktivnog odmora, a posljednje dvije godine to se dodatno definiralo. Surferi su počeli dolaziti još krajem 90-ih kad je bilo natjecanje u Svjetskom kupu jedrenja na dasci. Za razliku od ostalih mjesta naše Općine Orebić, od kojih svako ima svoje prednosti. U Vignju se osjeća ta pozitivna energija aktivnog odmora, pa ako kojim slučajem ne puše, posjetitelji željni aktivnosti imaju na raspolaganju brojne biciklističke rute, vožnju sup-ovima, a primijetio sam baš jako puno električnih bicikala i to baš MBT-a, bicikala za brdsku vožnju - priča nam Marko Galiot iz Turističke zajednice Općine Orebić.
Od prvog siječnja pa do polovice rujna, otkriva Galiot, Viganj je zabilježio više od 103 tisuće noćenja i više od 10 tisuća dolazaka. To je povećanje od gotovo 30 posto u odnosu na pandemijsku 2020. godinu na koju se Vignjani ne mogu požaliti, no ono što je još zanimljivije je povećanje u odnosu na rekordnu 2019. godinu i to od gotovo 14 posto u noćenjima i dolascima. Slobodno možemo reći kako su za Vignjom ludi Slovenci koji čine gotovo 40 posto ukupnog broja gostiju, a slijede ih Česi, Poljaci, Nijemci i Hrvati. Još jedan zanimljivi statistički podatak prati turistički promet u Vignju, a to je činjenica da je jednak broj gostiju smješten u privatnom smještaju, odnosno u apartmanima, kao i u kampovima. Kampovi su pravi hit, Viganj se može pohvaliti s dva velika kampa i velikim brojem kampirališta u kojima tijekom srpnja i kolovoza teško možete pronaći slobodno mjesto.

Rock svirke

Ipak, nisu Vignjani svoju turističku ponudu oslonili samo na „pošteni maestral“ i daske za surfanje. U tom malom naselju naći ćete brojne restorane s izvrsnom ponudom hrane i vina, ali i street fooda po pristupačnim cijenama. Osim toga, nekoliko noćnih barova tijekom ljetne sezone nude i zabavni sadržaj, partyje, rock svirke kao i koncerte klasične glazbe na koje često dolaze posjetitelji željni zabave i sa susjednog otoka Korčule. Tu je i udruga Hrvatski dom Viganj Kuvenat koja se bavi organizacijom kulturnih manifestacija pa se Viganj može pohvaliti brojnim izložbama, gostovanjima raznih lokalnih i gostujućih kazališnih skupina, projekcijom filmova pod zvijezdama popularnog Kina Mediteran, vinskim i folklornim događajima i brojnim sadržajem kako za odrasle, tako i za djecu.
Viganj je poznat i po arheološkom lokalitetu Nakovana koji se nalazi nekoliko kilometara od naselja. Prema legendi, u ovom dijelu Pelješca živjela su tri brata kovača koji su se odlučili podijeliti. Jedan je dobio malu kuću, kovačnicu, na mjestu današnjeg naselja Kučište, drugi je brat dobio viganj – naziv kovačkog alata po kojem je naselje i dobilo naziv Viganj. Treći je, pak, dobio nakovanj pa se njegovo naselje naziva Nakovanj, odnosno lokalno - Nakovana.
Ono što je sigurno jest da je Nakovana jedno od najstarijih peljeških naselja, arheološkim istraživanjima je utvrđeno da je bilo naseljeno prije čak osam tisuća godina. U arheološkim nalazištu Spila Nakovana pronađeno je ilirsko svetište plodnosti gdje su se ispred stalagmita u obliku falusa u prošlosti vršili misteriozni obredi, a i danas je česta destinacija turista i posjetitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:25