Overlay
otkrili su kako

Suočeni s gubitkom prihoda zbog korone, stanovnici grada koji nikad ne spava masovno su se okrenuli jednom od najstarijih zanata i sad lijepo zarađuju

Foto Shutterstock
28. lipnja 2020. - 13:20

Pandemija koronavirusa mnoge je biznise dotukla, no neki su za vrijeme 'lockdowna' doživjeli neviđeni uzlet. Čak je i kod nas konačno u većoj mjeri zaživjelo online tržište poljoprivrednih proizvoda, neki su pristojno zaradili šijući zaštitne maske, no to je ništa u usporedbi s jednim zanatom koji je procvjetao u New Yorku. A riječ je o jednom od najstarijih.

Nije onaj na kojeg ste pomislili.

Kako piše New York Times, mnogi su Njujorčani, suočeni s nedostatkom novca, tijekom 'karantene' pokrenuli vlastite obrte, dijelom legalne, dijelom ne, no u oba slučaja radi se o 'spizi'. Miriam Weiskind, nekadašnja art direktorica, ispričala je za NYT kako se snašla nakon što se suočila s nestašicom novca koja je došla sa zatvaranjem zbog mjera opreza. 

'Ha, što mogu, idem raditi ono što znam. A ono što znam je peći pizzu', prenijela je svoj tijek misli čitateljima uglednog lista Miriam, otkrivajući kako je pokrenula posao.

Najprije je u svom ulazu izvjesila obavijesti da dijeli svježe pečene domaće pizze. Dodala je da to radi besplatno, no da su dobrovoljni prilozi dobrodošli. Nije riječ samo o marketinškom triku, u New Yorku je ovakav prividno besplatni način distribucije pekarskih proizvoda izuzet od određenih nameta, no mora se priznati da ujedno dobro zvuči. Sigurno se našao koji nepošteni 'gladnuš' koji na pizzu nije uzvratio donacijom, ali to je, eto, poslovni rizik na kojeg je, nagađamo, Miriam bila spremna.

A rizik joj se isplatio: mjesec dana nakon toga, pekla je pizze za cijeli kvart i za četiri susjedna. Narudžbe je primala preko Instagrama i Facebooka, a 'gladnuši' bi pizze dolazili pokupiti pred njena ulazna vrata. Danas peče otprilike 70 pizza tjedno. 

Israel Barranco Royaseli, trgovac nekretninama, našao se u škripcu zbog korone jer je cijelo tržište zamrlo. Spas je našao u svojoj velikoj čljubavi: meksičkoj 'spizi'. Počeo je nudeći stanovnicima svoje četvrti flan, meksičku verziju naše rožate. Nudio ju im je putem ciljanih e-mailova i preko Instagrama. Ljudi su bili oduševljeni nakon što bi probali njegov flan i narudžbe su samo pristizale, skupa s donacijama.

'Govorili su mi da ih podsjeća na dom', otkrio je Israel koji, premda se tržište nekretnina 'refalo' planira nastaviti peći flanove. 'To mi je stvarno dobrodošao izvor dodatnih prihoda', rekao je.

Allison Shapiro posvetila se, pak, pečenju peciva i kolača. I ona je počela nudeći usluge susjedima, a uskoro se, od usta do (gladnih) usta pročulo koliko su dobri njeni keksići s čokoladom, babke, lepinje i pa joj kupaca ne nedostaje. Osnovala je obrt. Isto je bilo i s Paulinom Barron, koja je u Brooklyn iz Kostarike, na razmjenu studenata, stigla u zao čas, u siječnju. Počela je peći i prije nego se korona razbuktala, kako bi se povezala s kostarikanskom zajednicom, no kad su se svi pozatvarali u kuće, njeni izvrsni pužići s cimetom osigurali su joj pristojan prihod.

Natalia, koja nije otkrila prezime, moguće zbog toga što je doselila iz Argentine, u ožujku je ostala bez posla pa je obitelj počela prehranjivati pekući empanade. I ona se najprije e-mailom i na društvenim mrežama predstavila susjedstvu. U samo sat vremena od objave imala je 20 narudžbi! Uskoro je počela ostajati budna po cijelu noć, pekući empanade. Zarađuje između 400 i 500 dolara tjedno.

New York Times otkriva da se na ovakav način kuha i peče po cijelom gradu, bilo 'na crno', bilo legalno, od mađarskih gulaša u Brooklynu do torta od mrkve u Queensu, i premda ovo njujorčanima nije novi način za stjecanje prihoda - ista je praksa sasvim uobičajena među useljenicima - koronavirus je stvorio cijelo novo tržište s mnoštvom kupaca i prodavača.

Skužili su to i proizvođači aplikacija pa su smislili WoodSpoon koji povezuje kuhare, pekare i njihove najbliže klijente. 'Sve se promijenilo preko noći', rekao je Oren Saar, suosnivač kompanije koja je lansirala aplikaciju kojoj se do sad priključilo par stotina kuharskih poduzetnika, a još ih je 200 na čekanju.

Među onima koji su se priključili WoodSpoonu je Lenka Gengelova, food-blogerica rodom iz Slovačke, koja putem ove aplikacije nudi fine zalogaje poput pohanog dimljenog sira i piroški te ovoga, što god da je to, što vidite na gornjoj objavi, kao i Kevin Martinez koji je nekoć radio u prestižnom restoranu Nobu.

'Covid je sve promijenio. Promijenila se gastronomska scena, ali i način na koji ljudi gledaju na hranu' smatra Saar među korisnicima čije aplikacije su i brojni entuzijasti koji svoje usluge nude potpuno besplatno, bez ikakvog traženja donacija, prvenstveno djelatnicima hitnih službi te onima koji su se zbog korone suočili s gladi.

'To što znam da će uživati u mojijm pizzama i da će im to olakšati život za mene je najveća plaća koju mogu dobiti' rekla je Miriam s početka ove priče. Koju vam prenosimo nimalo slučajno...

18. travanj 2024 14:32