Overlay
sretna vam nova

Kako da vam 2022. bude bolja od svih prethodnih godina? Pitali smo psihologinju, imamo detaljan odgovor i niz praktičnih savjeta, evo što je ključno

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Depositphotos
1. siječnja 2022. - 20:13

Neki vjeruju da je svatko kovač svoje sreće, drugi se pak pouzdaju u horoskope, nebeske zaštitnike, duhove predaka i tako dalje. I dalje, dalje... sve dok je odgovornost na nekom drugom. O tome kroji li nam sudbinu netko ili nešto tamo gore ili smo ipak sami za nju odgovorni dalo bi se raspravljati, no sve dok barem ne pokušamo stvari uzeti u svoje ruke zapravo dižemo ruke od sebe. Ako ste do sada postupali tako, promijenite nešto. Preuzmite uzde, poduzmite nešto. Za početak, nastojte se bolje brinuti o sebi, vodite računa o onome što jedete, ali i kako se ponašate. S obzirom na to da ne mislimo da smo po tom pitanju kompetentniji od vas, potražili smo savjete onih koji jesu. Od srca vam želimo da ih poslušate i da vam 2022. godina bude bolja od ove na izmaku.

Za početak, evo što nam savjetuje Tina Panžić, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja, a savjete ostalih stručnjaka kojima smo se obratili za savjet potražite na Stilu tijekom narednih dana.

- Kad je u pitanju nova godina, odmah se sjetimo novogodišnjih odluka. Takav običaj je nastao jer smo skloni vezivati odluke uz neke početke, bilo tjedna, mjeseca ili u ovom slučaju godine. Odluke uvijek idu u istom smjeru, biti bolji i uspješniji nego u prethodnom razdoblju. Naravno, jedno su želje koje imamo, a drugo mogućnosti, stoga se postavlja pitanje kako postići napredak, odnosno kako biti bolji u novoj godini. Kada nas netko zapita što bismo promijenili u svom životu, većina nas ima jednaku tendenciju odgovaranja: startno biranje najtežeg problema. 

Takav visoko postavljen cilj vjerojatno će nas dovesti do neuspjeha u njegovu ostvarivanju jer malo tko od nas ima kapacitet i vještinu rješavati ono najteže. Stoga za početak smanjimo očekivanja i razmislimo o realitetu, a ne samo željama. Nužno je postaviti prvotno najmanji, najdostižniji cilj, pa gradirano to povećavati. Na takav način uspjeh u ostvarivanju prvotnih ciljeva daje nam dodatnu motivaciju za ostvarivanje sljedećih. Nadalje, vrlo važan element je postaviti cilj promjene za nešto što je nama uistinu bitno, a ne nešto za što smo ekstrinzično motivirani.

image
Depositphotos

Nažalost, živimo u vremenima kada nam drugi preko raznih komunikacijskih kanala poručuju kako bismo trebali živjeti, izgledati, jesti, raditi, voljeti, družiti se, kupovati i ako nam je motivator izvanjski, velika je vjerojatnost kako nećemo uspjeti u promjeni. To je tako jer se naš organizam ne voli mijenjati, makar i promjena bila nabolje, no navika i automatizirani obrasci ponašanja svim silama trude se održati staro. Sam proces promjene stoga nije ugodan i nužan je jaki motivacijski faktor u koji vjerujemo kako bismo izdržali sam proces promjene.

S obzirom na gore navedeno, razmislite čime ste bili zadovoljni u godini koja istječe, a što biste voljeli da je drugačije. Probajte ići korak dublje te razmislite o međuljudskim odnosima u kojima sudjelujete, jeste li zadovoljni njima, možete li biti autentični u odnosima, postoji li nešto što niste riješili s nekim? Kada revidirate svoje odnose, okrenite se sebi. Razmislite koliko ste zadovoljni sami sa sobom te koliko se prihvaćate i cijenite?

Rad na sebi ide iz podržavanja i ljubavi, a ne kažnjavanja i restrikcija. Tko ide korak i dalje, razmišlja o svojoj duhovnoj dimenziji i pogledu smisla bivanja iznad ovozemaljskih situacija. Kada sve to utvrdimo i razvijemo nježan i postupan plan promjene, možemo se baviti finesama estetskog izgleda, rekreacije, čitanja, obrazovanja, rada itd. Najzadovoljnija osoba je osoba koja je mirna sa sobom i ima stabilan osjećaj pripadnosti. Trenutačno živimo u vrlo izazovnom razdoblju razdvajanja i udaljavanja jednih od drugih te nestabilnosti i izgubljenosti. Probajmo povećati poštovanje i cijenjenje vrijednosti sami prema sebi, a zatim pokazati ljubav i empatiju prema drugim ljudima koji nas okružuju. Probajmo zajedno u novoj godini ovaj svijet učiniti boljim mjestom…

Tina Panžić (ex.Brzić), dipl. psiholog, psihoterapeut www.psiholog-tinabrzic.com

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 18:02