Overlay
Vježbajmo s Nerom! 

Zdravi i u formi: splitska fitness trenerica pripremila nam je vježbe za jačanje svih dijelova koji trpe zbog sjedilačkog načina života. Pokrenite se!

Piše Stil
Foto Saša Burić/Cropix
24. listopada 2021. - 13:45

Ako nešto ne želiš, naći ćeš milijun izlika, a ako želiš, dovoljan ti je samo motiv - tvrdi splitska fitness trenerica Nera Balić, vlasnica studija "Dolce vita", u kojemu su mnoge Splićanke pronašle motiv i put ka zdravijem životu. Nerin je motiv izgledati dobro, biti zdrav i u formi, a osim što joj je to posao već više od 20 godina, ujedno joj je i stil života, stoga vjerujemo da nismo pogriješili obrativši joj se za savjete, zabrinuti za to kako će nam manjak aktivnosti u hladnoj sezoni djelovati na formu.

Nera je za čitatelje Stila pripremila vježbe izometrije koje imaju važnu ulogu u jačanju mišića i odlične su za dijelove tijela poput kralježnice, koji trpe velika opterećenja. Ove se vježbe primjenjuju  u rehabilitaciji i fizikalnoj terapiji, a Nera ih redovito uključuje u svoje treninge jer izgrađuju snagu, pomažu u fleksibilnosti, ravnoteži, stabilnosti i sagorijevaju tjelesne masnoće. Izvode se u statičkoj poziciji, bez promjene dužine mišića (fleksija/ekstenzija), odnosno bez stvarnog pokreta i ovisno o fizičkoj spremnosti povećaju se ili smanjuju trajanje u izdržaju i broj ponavljanja. Kad tijelo namjestimo u zadanu poziciju, važno je napeti sve mišiće do maksimuma. Oni koji traže malo jači izazov, napominje Nera, ove vježbe mogu upariti s brzim sprintevima, odskocima, trčanjem u mjestu ili preskakanjem vijače.

image


 
Saša Burić/Cropix

Postranični iskorak - u ovoj vježbi jačamo noge, unutarnju stranu natkoljenice, gornji dio tijela, ruke i leđa. Zadržavamo se u statičkoj poziciji 20 - 30 sekundi s izmjenama strana, a vježbu ponavljamo pet puta.

image

 
Saša Burić/Cropix

Uski čučanj - pozicioniramo se u uski čučanj, širina stopala prati širinu kukova, povlačenjem ručnika aktiviramo ruke s naglaskom na prednju stranu nadlaktice / bicepsa. Ponavljamo vježbu pet puta uz 20 - 30 sekundi statičkog izdržaja u poziciji.

image


 
Saša Burić/Cropix

Vježba Spiderman -  iznimno jača leđa, stražnjicu i noge, a zahvaljujući povlačenju ručnika dodatno učvršćuje mišiće ramena i ruku. Vježba se ponavlja pet puta uz 20 - 30 sekundi statičkog izdržaja u poziciji.

image


 
Saša Burić/Cropix

Trbušnjaci - ovisno o stupnju nagiba (koliko se otvorimo), jačamo cijeli trbušni zid i donji dio leđa, a mišiće ruku aktiviramo pomoću ručnika. Vježba se ponavlja pet puta uz 20-30 sekundi statičkog izdržaja u poziciji.

image


 
Saša Burić/Cropix

Iskorak - ovom vježbom jačamo mišiće stražnjice i nogu, a povlačenjem ručnika aktiviramo mišiće ramena i zadnje strane nadlaktice. Vježba se ponavlja pet puta uz 20 - 30 sekundi statičkog izdržaja u poziciji.

image


 
Saša Burić/Cropix

Iskorak 2 - vježba se izvodi u iskoraku. Povlačenjem ručnika aktiviramo rame, a koljenom noge koja je u iskoraku pružamo otpor i aktiviramo vanjsku stranu natkoljenice i gluteusa. Vježba se ponavlja pet puta uz 20 - 30 sekundi statičkog izdržaja u poziciji.

image


 
Saša Burić/Cropix

Klečeći iskorak - oslanjamo se na potkoljenicu, a s iskoračenom nogom na stopalo. Jednom rukom povlačimo ručnik aktivirajući zadnju stranu nadlaktice - triceps, drugom rukom koju držimo iza leđa pružamo otpor. Kontrakcijom trbušnih mišića jačamo ih, kao i donji dio leđa. Vježba se ponavlja pet puta uz 20 - 30 sekundi statičkog izdržaja u poziciji.

Pratite Stil i na Instagramu!

Napomena

Vježbe se izvode ovisno o fizičkoj spremnosti (povećavate ili smanjujete trajanje u izdržaju i broj ponavljanja.) Kad tijelo namjestite u zadanu poziciju, važno je napeti sve mišiće do maksimuma - ove vježbe možete upariti s brzim sprintevima, odskocima, trčanjem u mjestu, preskakanjem vijače... za one koje traže malo jači izazov.

18. travanj 2024 19:45