Overlay
najbolje kombinacije

Tražite parfem koji će svima mirisati očaravajuće? Tajna je u drevnom sastojku koji mirisne kreacije čini apsolutno neodoljivima, ovih deset ga sadrže

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
29. rujna 2020. - 08:33

Jeste li kojim slučajem u potrazi za novim parfemom, koji će vam zaokružiti novi, jesenski stajling ili ste, pak, u vječnoj potrazi za novim mirisom, jer vam ih jednostavno nikad nije dosta? Koji god da je vaš odgovor, sigurni smo da biste rado doznali koji je to tajni sastojak kojeg spominjemo u naslovu.

Tajni baš i nije prava riječ, jer odavno je poznat, no rijetko će vam pasti napamet onako na prvu. Kad govorimo o parfemima koji neodoljivo mirišu najčešće se spominju ruže, vanilija i mošus (pitate li nas, tim sastojcima trebalo bi pribrojiti i smokvu!), no ono što baš nekako na pravi način zna začiniti mirisne kreacije vrlo je drevno i egzotično, s daškom luksuza i. što je najvažnije, vrlo je postojano.

Sandalovina, aromatično sredstvo do kojeg se dolazi preradom drveća iz roda Santalum, čiji miris traje desetinama godina, zbog čega se na Indijskom potkontinentu, gdje raste, smatra svetim i darom bogova. Sandalovina se dobija vodenom destilacijom drveta, izgleda poput žuto-smeđeg ulja i vjeruje se da ima afrodizijačka svojstva.

Vjeruje se da sandalovina, koja se na Orijentu koristi kao ulje, sapun ili parfem, potiče otvorenost, toplinu i razumijevanje te da podiže samopouzdanje. Njena opojna aroma intenzivira prirodni miris kože, za kojeg je utvrđeno da djeluje privlačno. Nejintezivnije djeluje pomiješana s mirisnim komponenama poput ruže i ylang-ylanga te jasmina, pa je u ženskim parfemima obično u tom "društvu", dok je u muškim parfemima najčešće združena s pačulijem te osvježena vetiverom i bergamotom.

Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih parfema s ovim neodoljivim sastojkom. Ženskih, muških i uniseks.

image
Bois des Iles, Chanel

Bois des Iles, Chanel

Mirisna kreacija iz 1926, rad kultnog parfumera Ernesta Beauxa kojeg su nadahnuli mirisi jeseni i, reklo bi se prema nazivu parfema, šume na nekom dalekom otoku. Pomalo suh miris s predvladavajućim notama sandalovine i mošusa krije floralno-citrusno osvježenje.

image
Radio Bombay, D.S.& Durga

Radio Bombay, D.S.& Durga

Nježna, ali muževna kreacija nadahnuta je Mumbayem. Sadrži note sandalovine i cedra, kao i iris, kokos te ambergris.

image
Sensuous, Estée Lauder

Sensuous, Estée Lauder

Ovaj parfem istražuje senzualniju stranu sandalovine. Tople drvene note združene su s jasminom i magnolijom.

image
Sandalo, Etro

Sandalo, Etro

Etrov Sandalo spaja sandalovinu s citrusima, lavandom, amberom i pačulijem čineći je nosivijom u dnevnim prilikama nego što je inače.

image
Samsara, Guerlain

Samsara, Guerlain

Za ovu opojnu kreaciju nazvanu po beskrajnom krugu rađanja i umiranja te ponovnog rađanja Jean-Paul Gaultier se nadahnuo putem u Indiju. Ne samo da se nadahnuo, nego je tamo pronašao najčišće sastojke među kojima sandalovina i jasmin igraju glavnu ulogu. 

image
Santal 33, Le Labo

Santal 33, Le Labo

Zanimljiva uniseks kreacija iz 2006. sjedinjuje sandalovinu s egzoričnim, pomalo citrusnim začinom kardamomom,  irisom, ljubičicom i cedrom.

image
Santal Majuscule, Serge Lutens

Santal Majuscule, Serge Lutens

Mirisna oda sandalovini, ovaj je parfem snažan i baršunast. Note dragocvjenog drveta naglašene su daškom kakaa i ruže.

image
Tam Dao, Diptyque

Tam Dao, Diptyque

Nadahnut prašumama Goe, ovaj parfem donosi note sandalovine i cedra, osvježene citrusnim tonovima bergamota te mirte. Bazne note bijelog mošusa dfaju mu toplinu. 

image
Mojave Ghost, Byredo

Mojave Ghost, Byredo

Uniseks parfem iz 2014. godine, nadahnut pustinjom Mohave, sadrži tople note mošusa, ambera i sandalovine te floralne naglaske ljubičice i magnolije.

image
Paris, Yves Saint Laurent

Paris, Yves Saint Laurent

Klasik iz 1983., posvećen Parižankama, cvjetan je i puderast, no sadrži i drvenaste note u kojima predvladava sandalovina. Floralni tonosi sastoje se od lkjubičice, irisa i ruže, a kreaciju zaokružuje osvježavajući bergamot.

25. travanj 2024 21:06