Overlay
brojne nuspojave

Razmišljate o botoksu? Pripazite gdje ćete obaviti zahvat! Novi podaci o učestalosti komplikacija nakon popularnog tretmana vrlo su zabrinjavajući

Piše Stil
Foto AFP
12. rujna 2021. - 11:54

Čak jedna od šest osoba kojima je botoks ubrizgan u lice iskusila je komplikacije poput modrica, glavobolje, mučnine i "smrznutog" lica, pokazalo je istraživanje o popularnom tretmanu protiv znakova starenja. Istraživanje pokazuje da ubrizgavanje botoksa na lice iz kozmetičkih razloga također može izazvati nuspojave poput ukočenost mišića, bolova i vrtoglavice, pa čak i srčani udar. Podaci objavljeni u The Observeru ukazuju da to što se ova vrsta tretmana uvelike udomaćila to ujedno ne znači da je preporučljiva svima koji bi se rado riješili linija koje odaju godine.

U Britaniji se, prema procjenama, godišnje obavi čak 900 tisuća zahvata s botoksom na licu, a nalaz o stopi komplikacija od 16% objavljen je u analizi iza koje stoje četiri liječnika u bolnicama Royal Free i St Thomas u Londonu. Stručnjaci, od kojih su trojica plastični kirurzi, su utvrdili kako je, unatoč velikom broju nezgoda koje proizlaze iz zahvata s botoksa na licu, u zadnjih 29 godina samo 188 nuspojava prijavljeno britanskom regulatoru lijekova. To, smatraju, ukazuje na praksu da zdravstveni radnici i kozmetičari koji primjenjuju botoks veliki broj "nezgoda" nisu uopće prijavili.

Najčešće loše reakcije uključivale su lokalizirane kožne reakcije poput modrica (5%), glavobolje (3%) i pareze lica (2%), u kojima su dijelovi lica, poput kapka ili obrva, paralizirani. Izvještaji o nuspojavama dostavljeni MHRA-i u razdoblju od 1991. do 2020. opisuju kako je 188 primatelja botoksa doživjelo ukupno 481 nuspojavu, što ukazuje da ljudi koji pate od komplikacija često imaju nekoliko njih. Pokazali su da je u 53 od 188 izvješća (28%) primatelj imao simptome slične gripi, dok se u 51 slučaju (27%) pojavila glavobolja ili migrena. Osim toga, jedan od pet izvješća spominje reakcije kao što su modrice, ukočenost mišića, slabost, bol, trnci ili peckanje. Još su ozbiljnije nuspojave zabilježene u 25 izvješća koja detaljno opisuju kardiovaskularne simptome u rasponu od visokog krvnog tlaka do abnormalno ubrzanog rada srca i srčanog udara. Mali je broj također pretrpio anafilaktičku reakciju ili infekciju rane, poput celulitisa.

Stručnjaci zaključuju kako bi klinike koje primjenjuju botoks trebale bi imati licencu i redovito prijavljivati sve komplikacije kao uvjet svoje licence, kako bi se izbjeglo podcjenjivanje nuspojava.

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 14:48