Overlay
prirodna njega

Lubenicu obožavamo zbog sočnog ploda, no pravo se blago krije u njenom ulju: hidratizira, regenerira, sužava pore i čisti kožu

Foto Shutterstock
4. kolovoza 2020. - 10:42

Tradicionalno već svake godine na tržištu osvane neki novi beauty proizvod, neki novi serum, novo ulje koje morate isprobati. Kokosovo ulje prije desetak je godina bila slična "novotarija", a danas prevladava kad je u pitanju korištenje u kućanstvima, baš poput maslinova.

U međuvremenu je znalo biti proglašeno "čudotvornim" u medijima, ali i štetnim, pa čak i "opasnim". Naviknuti na šarolikost izvora koji do nas pritižu, neusuglašenost stručnih osoba i bombastičnost materijala u medijima, odlučili smo ipak istražiti malo novo hit (beauty) ulje o kojemu se ponovno piše na veliko.

Nije novo, ali kao da je.

Ulje sjemenki lubenice nije ono na što biste najprije pomislili. Iako se blagodati ove ljetne voćke nedvojbeno cijene i kod struke, zbog njenog udjela vode, ali i vitamina C i A te magnezija, kad je u pitanju ulje koje je zaludjelo beauty industriju, ono dolazi od  sorte kalahari.

Riječ je o lubenicama koje dolaze s prostora pustinje Kalahari u južnoj Africi, žute su ili zelenkaste boje i gorkastog okusa. Ulje navodno čisti kožu i sužava pore istovremeno hidratizirajući, a na tržištu postoje brojni proizvodi koji sadrže baš ulje sjemenki sorte kalahari. Marka Glow recipe koja je među prvima krenula s njihovim korištenjem, ipak, nedavno je izbacila i proizvode s ekstraktom dobro nam poznate lubenice.

A što se tiče sjemenki koje olako bacamo (a poslužuju se, primjerice, kao grckalice u raznim dijelovima svijeta), nutricionisti kažu kako i one obiluju nutrijentima. Kod nas se ulje sjemenki lubenice prodaje u trgovinama zdrave hrane i za konzumaciju je, ali isto se tako može uključiti u beauty rutinu.

Iako znalci kažu kako ulja nije dobro stavljati izravno na lice jer mogu začepiti pore, ono kalahari, koje smo već spomenuli, navodno je iznimno blagotvorno čak i za najmasniju kožu sklonu upalama. Neka od njegovih svojstava su:

- regenerira i regulira masnu kožu

- koristi se za masažu

- brzo se upija

Riječ je o ulju koje je dostupno u trgovinama zdrave hrane i preko brojnih web shopova, a sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, vrijedi ga isprobati. Uspoređuju ga, kad su njegujuća svojstva u pitanju, s uljima jojobe i argana, ali pogodno je i za masnokošce koji sigurno, barem kad su u pitanju ljetni mjeseci, izbjegavaju njihovo korištenje.

16. travanj 2024 11:17