Overlay
air plants

Zračne biljke ne trebaju puno njege, čak ih možete zaboraviti zaliti! Istražili smo ih i doznali kako se uzgajaju te gdje se u Hrvatskoj mogu kupiti

Piše Stil
Foto Shutterstock, Depositphotos
19. travnja 2022. - 14:09

Oblikom podsjećaju na hobotnice ili bića iz mašte, ali zapravo su biljke. No nimalo obične! Air plants ili zračne biljke, službenog naziva Tillandsia su epifiti, što znači da u prirodi rastu na drugim biljkama, obično na granama drveća. U kućnim uvjetima mogu se uzgajati gotovo na bilo čemu, jer im nisu potrebni ni zemlja ni klasično zalijevanje. Umetnite ih u šupljikav kamen, školjku ili pak u trendi "kaveze" od metalnih cijevi i postavite na svijetlo mjesto te povremeno poprskajte vodom. Ako ste skloni zaboraviti na svoje zelene ljubimce, odaberite tillandsiju srebrnkaste boje jer je otpornija od zelene. Znat ćete da se dobro brinete o njoj ako vam se pohvali cvijećem.

Ipak, nekih se pravila treba pridržavati. Zračne biljke ipak povremeno treba zaliti i to u skladu s vremenskim prilikama, odnosno nešto češće ako je vrijeme vruće i suho, a rjeđe kad je hladno i vlažno, što bi, konkretno, značilo ljeti jednom tjedno, a zimi sva puta mjesečno. Zalijevanje je, ponovomo, samo uvjetan naziv, jer se svodi na umakanje biljke u vodu, na nekih pola sata pri čemu veće sorte vole nešto više vode od manjih koje je dovoljno prskati vodom iz raspršivača.

Počnu li se sušiti, to može biti znak da im je vode ipak premalo, ali također može značiti i da im ne odgovara mjesto na koje ste ih smjestili, najčešće je riječ o pretjeranoj iuloženosti sunčevoj svjetlosti. Brzo će se oporaviti ako ih premjestite u malo sjenopvitiji dio svog doma ili ih malo češće budete prskali.

Što se tiče optimalnog mjesta, zračne biljke vole neizravno sunčevo asvjetlo i dobru protočnost zraka, a pravilo kojeg se strogo morate držati je da im čak i korijenje voli zrak - ono im, naime, u prirodi služi samo kako bi se pridržavale za druge biljke i ne dolazi u dodir s tlom.

Do prije koju godinu zračne je biljke bilo relativno teško nabaviti u Hrvatskoj, a i kad bismo na ih naišli u scjećarnama, cijene su im bile poprilično paprene, često preko 200 kuna. No stvari se mijenjaju, osobito od kad je procvjetala erb trgovina putem malih shopova i društvenih mreža, pa ih sad viđamo češće i po nešto umjerenijim cijenama (ponekad već po 50-ak kuna). Problem je u tome što se zna dogoditi da biljčica koje želite nema u trenutnoj ponudi pa se treba malo strpiti. Svakako, isplati se "njuškati". Pokušajte u Đardinu, Big Winu  i Dnevnoj dozi biljaka koja uz Tillandsije nudi i efektne metalne "kaveziće" u kojima se mogu uzgajati.

 

19. travanj 2024 03:19