Overlay
okus nostalgije

Vrijeme je da se vratite omiljenom napitku iz djetinjstva, nevjerojatno je zdrav! Kad probate ovaj recept, neće vam pasti napamet zvati ga sirotinjskom kavom

Piše Stil
Foto shutterstock
30. studenog 2022. - 13:13

Jeste li u djetinjstvu voljeli piti bijelu kavu? Ne onu u kojoj sad povremeno uživate kad ste popili previše espressa, macchiata ili kava s milijekom, mislimo na onaj napitak koji je nekoć bio sastavni dio doručka kod kuće - a često i u vrtiću ili školi. U toj kavi, naravno, nije bilo ni arabice ni robuste, jer pripremala se od korijena biljke cikorije. Ista se kava i danas nudi u trgovinama pod brendovima Bianka i Divka, a moguće je da ćete je pronaći i pod nekim drugim imenom u sklopu robnih marki trgovine koju posjećujete. Nostalgija za okusom iz djetinjstva nekima će biti dovoljan razlog za još jednom se vratiti tom dobro poznatom napitku, a za one kojima treba malo nagovaranja pripremili smo par podataka koji su nam, priznajemo, do sad bili nepoznati.

Za početak, cikorija je biljka ljubičastih cvjetova iz porodice maslačaka, a kava od cikorije dobiva se prženjem i mljevenjem korijena koji se potom kratko kuha u kipućoj vodi kako bi se razvio okus koji se često opisuje kao blago zemljani i orašast. Iako povijest kave od cikorije nije sasvim jasna, vjeruje se da je nastala 1800-ih u Francuskoj tijekom nestašice kave, a popularnost joj je rasla u svakom razdoblju borbe s nestašicom...

No to nam je manje bitno. Ono što je važnije je da je korijen cikorije dobar izvor inulina, vrste prebiotičkih vlakana koja mogu pomoći u mršavljenju i poboljšati zdravlje crijeva.  Zahvaljujući inulinu, ispijanje kave od cikorije može pospješiti razmnožavanje korisnih bakterija u crijevima i sniziti količinu šećera u krvi. Osim toga cikorija sadrži malo mangana i vitamina B6, bitnih sa zdravlje mozga. Upitno je, doduše, koliko ćete mangana i vitamina B6 unijeti samo jednom šalicom bijele kave, ali ako vam ispijanje ovog napitka uđe u naviku...

Pored spomenutog, neka su istraživanja pokazala da cikorija može poboljšati rad crijeva i smanjiti zatvor, dok su druge studije, provedene na životinjama, pokazale kako korijen cikorije može smanjiti markere upale.

Vjerujemo da je ovo sasvim dovoljno razloga za skuhati kavu od cikorije. A sad nas ispričajte, upravo nam vrije voda...


Zdravi Vanilla late

Sastojci:

2 žličice korijena cikorije

2 žličice zaslađivača po izboru

1 dl vode

2 dl mlijeka po izboru

par kapi arome vanilije

Zagrijte vodu u lončiću do vrenja. Dodajte korijen cikorije i zaslađivač po izboru. Zagrijte do vrenja. Ulijte u šalicu.

Zagrijte mlijeko, dodajte mu aromu vanilije i po želji ga zapjenite pjenjačem ili uz pomoć pare na aparatu za espresso. ulijte u šalicu i ukrasite vrh s malo cimeta ili čokolade u prahu.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

19. travanj 2024 21:06