Jeste li čuli za 'melanzane parmigiana' ili 'eggplant parmezan'? Riječ je o vrsti složenca od pohanih patlidžana, umaka od rajčice i puno, puno sira. Za lazanje ste sigurno čuli, a vjerujemo i za ideju da se tjestenina u lazanjama zamijeni ploškicama tikvica. A što se dogodi kad se spoje ova dva recepta?
Sudeći po oduševljenju na portalu The Kitch, pravo savršenstvo. Ključna promjena sastoji se u tome da se tikvice najprije paniraju, čime složenac dobiva na okusu i hrskavosti. Nama ideja zvuči savršeno, stoga vam prenosimo recept.
Hrskavi složenac od tikvica
1 kilogram tikvica
150 grama ribanog parmezana
150 grama mozarelle
100 grama krušnih mrvica
4 jaja
100 grama brašna
150 mililitara maslinovog ulja
oko 400 grama konzerviranih rajčica ili oko pola kilograma svježih
malo soli i papra
Tikvice narežite, malo posolite i kad puste vodu obrišite. Prezli dodajte polovicu parmezana pa ispohajte tikvice te ih ostavite da se ocijede na upijajućem papiru. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i napravite umak od rajčice.
Pomiješajte ostatak parmezana s mozzarellom pa složite složenac: na dno posude za pečenje stavite malo umaka od rajčice, pa tikvice pa sir i redajte tako dok ne potrošite sve sastojke. Neka na vrhu bude sir.
Pecite pokriveno oko 40 minuta, a potom otkriveno još 20-ak.