Overlay
neobični interijeri

Vrijeme je za preuređenje! Imamo četiri prijedloga za ljubitelje osebujnog dizajna, treći će oduševiti sve one koji vole uštedjeti

Piše Marija Mlačić
Foto Shutterstock
23. ožujka 2022. - 14:38

Malo toga nam ide na živce kao kada se vodiči za ono što je sada u modi obraćaju samo jednoj skupini ljudi, zaboravljajući sve one koji pripadaju raznim subkulturama i njeguju osebujniji stil. Gledajući što se trenutačno događa u svijetu interijera, pokušali smo izdvojiti nekoliko nadolazećih trendova i pritom osmisliti kako bi u 2022. mogli izgledati domovi ljudi koji njeguju potpuno različite estetike.

Trendi elegancija

Ako volite elegantno, pa čak i glamurozno uređen prostor, ove vam godine pampasi, rose gold detalji i imitacije baršuna u pastelnim bojama jednostavno više neće biti dovoljni. Umjesto toga, ono što iznimno dobiva na popularnosti je demonstracija načina života gornjih jedan posto. Ne morate pripadati toj skupini, ionako ne mislimo na njihovu suvremenu verziju. Mi govorimo o glavnom obilježju elite iz prošlih stoljeća, a to je svakako uvijek bila - dokolica.

Vintage društvene igre dobile su ulogu asesoara u interijeru, a imamo dojam da tome dolazi kulminacija u tekućoj godini. Bilo da je riječ o mikadu ili puzlama u nekoj unikatnoj ediciji, igrama koje nas podsjećaju na mladost naših roditelja ili baka i djedova na stoliću za kavu, u sve više stanova koji žele odisati ‘starim luksuzom’ smo primijetili stvaranje proširenog kutka za razonodu. U modu se vraćaju čak i stolovi koji unutar sebe već imaju šahovsku ploču ili nešto slično.

Eklektično kul

Ako ste među prvima koji će prigrliti neki neobični modni krik, zašto vaš stan ne bi odražavao tu estetsku crtu? Listajući brojne portale i gledajući online šopove, primijetili smo povratak “ružnih” nadrealističkih komada. Pepeljara u obliku velikih usta, keramička žaba ili staklena školjka učinit će vaš dnevni boravak ekscentričnijim i definitivno unikatnijim. Međutim, ovaj trend ne tiče se samo detalja kao što su posteri, sitne dekoracije i sl.

Anegdota o princezi Dijani kaže da bi svaki put kada bi godinama nakon svoje udaje gledala fotografije s tog događaja, rukama prekrivala vjenčanicu i govorila: “Bože, molim te, smanji je”. Ako danas odete na stranice modnih kuća kao što su Khaite ili the Row, a njih definitivno smatramo nekim od pionira suvremenih strujanja, vidjet ćemo da su opet u trendu veliki puf rukavi nalik onima kakve je nosila ona. Njezin primjer nas tako može podsjetiti na to koliko su trendovi i uopće moda cirkularni.

Sigurni smo da se sjećate staklenih blokova od kojih su se izrađivali dijelovi zidova koji su služili kao svjetlarnik u prostorijama u kojima želite zadržati intimu, ali i dopustiti prirodan dotok svjetla ili kao pregrade između dijelova stana. Nakon što je taj trend prošao, oni koji su se odlučili imati ga žalili su što su ga uveli u svoj stan i kao što je pokojna princeza rukama skrivala svoju haljinu, staklene dijelove zida kamuflirali policama i ormarima. E pa sada je došao vaš trenutak jer su se vratili u modu. Odlična su kombinacija u prostorijama u koje ćete staviti puno biljaka, ne samo estetski već i funkcionalno.

Gospodar svoje privatne džungle

Ako je prošle godine u modnom svijetu popularnost stekao cottage core, ove godine je došlo vrijeme da svoj dom pretvorite u pravu kolibu. Glavna obilježja novog “goblin” stila, kako ga neki nazivaju, je suživljavanje s prirodom, čak i ako živite u stanu u betonskom kvartu.

Materijali kao što su vuna ili lan, organski pamuk i odbacivanje umjetnih boja je ključno. I u ovom slučaju je od nekih konkretnih tonova važniji stil života koji vaša okolina odražava. Reciklirani stari namještaj, police u kuhinji na kojima su iskorištene teglice koje su dobile novu svrhu kao spremnik za začine, puno DIY projekata kojima ćete svemu tome dati ugodniju vanjštinu. Umjesto buketa cvijeća posadite začinsko bilje, neka svaki ukras ima funkciju, a u mislima imajte da se što manje stvari baca. Vaš dom će izgledati kao kuća srednjovjekovne vile ili nekog drugog mitskoga bića.

Pandemijske pretvorene u lude dvadesete

Svima nam kronično nedostaje vrijeme druženja i izlazaka, a u kakvom vremenu živimo, bolni nam je podsjetnik kontrast posljednjih, ludih 20-ih godina prošloga stoljeća. Možda ne možemo ići u klubove u kojima se toče litre pjenušca u piramidama, ali zato možemo u kuću uvesti svoj privatni bar.

Nakon što su u domovima Europljana zadominirali američki kuhinjski otoci, sada pratimo povratak klasičnog šanka. On ne mora služiti kao pregrada između kuhinje i dnevnog boravka već može biti priljubljen uza zid, iza kojeg će biti police na kojima ćete izložiti svoja omiljena pića, a čaše za šampanjac, viski i martini u ovom slučaju će poslužiti kao ukras. Naš osobni favorit među ovakvim modnim dodacima su globus barovi – ništa glasnije ne vrišti ‘mama, ja sam uspio’.

Pratite Stil i na Instagramu!

https://www.instagram.com/p/CZZ2lkYMeqj/
25. travanj 2024 16:09