Overlay
put, putujem

Trebamo li putovati? Odgovori se razlikuju, ali ako više ne možete odoljeti želji za dalekim krajevima, ovo su stručni savjeti koje vrijedi uvažiti

Piše Stil
Foto Vuano Tristan/ AFP
29. ožujka 2021. - 10:08

Potisnuta želja za putovanjem, pojačana zamorom od svih ograničenja koja nam je nametnula pandemija, dodatno je raspirena uvođenjem cjepiva i približavanjem sezone godišnjih odmora i školskih praznika. I lijepog vremena, dakako. Zaljubljenici u putovanja sve se više pitaju bi li trebali popustiti svojim željama ili ih i dalje susprezati iz opreza zbog pandemije za koju teško možemo reći da posustaje. Travel bloggeri savjetuju nam da se zaputimo na put jer jednom se živi, no s obzirom na sve možda je ipak bolje poslušati (i) riječ stručnjaka. Pitate li američke, skandinavske i britanske, dobit ćete različite odgovore.

Kako javlja CNN, u Sjedinjenim Državama studente s koledža ništa nije omelo u redovitoj godišnjoj migraciji na Floridu, gdje tradicionalno provode proljetne praznike, a i mnogi njihovi stariji sunarodnjaci već su u pokretu, bili cijepljeni ili ne, o čemu svjedoče čepovi u zračnim lukama. 

U Švedskoj, koja je preskočila strogi lockdown na kakav su se odlučili njezini skandinavski susjedi i potopm zabilježila većo broj umrlih, web stranica Agencije za javno zdravstvo poziva putnike na "veliku osobnu odgovornost" te im savjetuje da slijede lokalne smjernice kako bi se spriječilo širenje zaraze. U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je na snazi zabrana putovanja - domaća ili međunarodna. U Irskoj se građani moraju držati radijusa od 5 kilometara od svojih domova.

Prema posljednjim CDC-ovim smjernicama, cijepljenim Amerikancima dopušteno je okupljaje u zatvorenom prostoru bez maski s drugim cijepljenim osobama ili s necijepljenim ljudima iz drugog kućanstva, pa se, s obzirom na stav stručnjaka da je mogućnost zaraze u tranzitu, putuje li se osobnim automobilom, mala, tumači da i oni koji nisu cijepljeni mogu putovati na relativno siguran način, ako idu na put s ciljem da posjete samo jedno kućanstvo.

Za one koji planiraju putovati, prema mišljenju američkih epidemiologa, ono što će raditi kad dođu na odredište često je veća briga od onoga što se događa u tranzitu. Najoprezniji način putovanja, poručuju svima koji se pošto poto žele zaputiti na odmor, je automobilom, koji u tom slučaju služe kao svojevrsna zaštitna čahura - ali ono što putnici rade gdje god da stanu ili na svom odredištu povećava rizik. Stoga bi putnici koji se planiraju baviti rizičnijim aktivnostima - poput odlazaka u barove u zatvorenom prostoru - trebali pričekati dok se ne cijepe, a oni koji su cijepljeni na takvim bi mjestima ipak trebali nositi maske.

Za sve željne putovanja stručnjaci imaju tri savjeta. Prvo, cijepite se. Drugo: ako se ne možete cijepiti, testirajte se prije nego što krenete na put kako biste bili sigurni da ste negativni. I treće: kamo god idete i što god namjeravate raditi - budite što oprezniji.

19. travanj 2024 13:55