Overlay
bolje ne može

Tjestenina od koje se - mršavi! Kalorija nema, kao ni glutena, čisti tijelo, a možete ju pripremiti kako god želite. Imamo fantastičan recept...

Piše T.S.M.
Foto Depositphotos
27. travnja 2022. - 12:46

Tjestenina deblja. I gotovo. Možete se zavaravati da ona od cjelovitog brašna dijetalna ili da ona od proteina ima nizak glikemijski indeks, ali ako ćete ih jesti s umacima koji sadrže masnoće, zaboravite na te tlapnje. Pomirite se s tim da manistra deblja i klonite je se ako vam to što deblja ne odgovara. Ili se pokušajte naviknuti na jedan manje uobičajen tip "pašte" koji ne da ne deblja nego - čisti. 

Konjac tjestenina, izrađena, kako ste vjerojatno pogodili, od biljke konjac, gotovo da nema kalorija niti ugljikohidrata (pa je pogodna i za keto način prehrane) a gluten uopće ne sadrži, no zato je puna vlakana ove vrijedne biljke koja je u Aziji na glasu kao sredstvo za detoksifikaciju i čistač probavnog sustava. U Japanu se naziva shirataki, u prijevodu bijeli vodopad, i to ne bez razloga jer uistinu podsjeća na vodopad bistre, zapjenjene rječice: bijela je, gotovo prozirna i pomalo sluzava, ali kad se jednom naviknete na tu teksturu, pred vama je cijelo more okusa. A što se okusa tiče, vrlo je neutralan - ako je ispravno pripremite.

image
Shutterstock

Zbog obilja vlakana, među kojima je i glucomannan, za koji je dokazano da pomaže u mršavljenju, konjac tjestenina dat će vam ugodan osjećaj sitosti, bez suficita kalorija. Gdje ćeš bolje! Zapravo, može bolje, jer shirataki rezance i špagete (najčešće dolaze baš u ta dva oblika) možete poslužiti s bilo kojim od vaših omiljenih umaka.

Naravno, želite li izgubiti na kilaži, nećete ih utopiti u vrhnju, ali zato ih slobodno nakrcajte škampima, kozicama, povrćem sa žara ili pečenim cherry rajčicama, složite od njih poke zdjelu s avokadom, klicama i jajem utvrdo ili pripremite carbonaru, bolonjez od nekog malo krtijeg mesa poput puretine, paštušutu... I slobodno sve prekrijte naribanim parmezanom (količinu prepuštamo vašoj savjesti). Hoćete i recept? Nema problema.

 

Konjac tjestenina s umakom alfredo

Sastojci:

4 pakiranja konjac tjestenine

500 g kozica

pola glavice luka srebrenca

1/4 glavice češnjaka

1/4 vezice peršina

2 žličice ribane limunove korice

2 žlice kokosovog ulja

1 žlica rižinog brašna ili drugog bezglutenskog brašna

1,5 šalica kokosovog ili bademovog vrhnja 

sol, papar

Priprema:

Usitnite češnjak i peršin, naribajte koricu limuna. Odvojite pola količine pa dodajte očišćenim kozicama, posolite, popaprite.

Ocijedite tjesteninu, isperite je pa je kratko prokuhajte. Ocijedite i osušite kuhinjskim ručnikom. 

Na umjerenoj vatri na žlici kokosovog ulja zažutite nasjeckani srebrenac, dodajte ostatak češnjaka i nastavite pirjati 15 sekundi.

Dodajte žlicu brašna i kratko promiješajte pa zalijte s malo vode ili juhe da nastane zaprška. Polako uz miješanje dodajte kokosovo mlijeko. Pirjajte umak nekoliko minuta na laganoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući.

Dodajte preostalu koricu limuna i ostatak peršina, po potrebi još malo soli i papra. Ostavite na toplom mjestu. 

U velikoj tavi pecite marinirane kozice na kokosovom ulju oko 30 sekundi sa svake strane.

Pomiješajte fettuccine rezance s alfredo umakom, rasporedite ih u tanjure i po vrhu poslažite kozice pa dodajte još malo nasjeckanog peršina za ukras. 

Ključni koraci

Shirataki ili konjac tjestenina nudi se u pakiranju s tekućinom koja ima miris po moru. Isperite ih, ocijedite i potapkajte kuhinjskim ručnikom. Zatim ih kratko prokuhajte, oko 3 minute, da postanu manje gumeni, a više al dente. Uputno je primijeniti još jedan korak: prokuhane i dobro ocijeđene rezance kratko ispržite na suhoj, vrućoj tavi, kako bi iz njih isparilo što više vode. Ovo je ključan korak ako želite da dobro upiju umak uz koji ćete ih poslužiti, a ako ih koristite u poke bowlu ili na drugi sličan način, taj korak možete preskočiti, ali ih u tom slučaju dobro posušite nakon kuhanja.

Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!

 

19. travanj 2024 14:47