Tjestenina deblja. I gotovo. Možete se zavaravati da ona od cjelovitog brašna dijetalna ili da ona od proteina ima nizak glikemijski indeks, ali ako ćete ih jesti s umacima koji sadrže masnoće, zaboravite na te tlapnje. Pomirite se s tim da manistra deblja i klonite je se ako vam to što deblja ne odgovara. Ili se pokušajte naviknuti na jedan manje uobičajen tip "pašte" koji ne da ne deblja nego - čisti.
Konjac tjestenina, izrađena, kako ste vjerojatno pogodili, od biljke konjac, gotovo da nema kalorija niti ugljikohidrata (pa je pogodna i za keto način prehrane) a gluten uopće ne sadrži, no zato je puna vlakana ove vrijedne biljke koja je u Aziji na glasu kao sredstvo za detoksifikaciju i čistač probavnog sustava. U Japanu se naziva shirataki, u prijevodu bijeli vodopad, i to ne bez razloga jer uistinu podsjeća na vodopad bistre, zapjenjene rječice: bijela je, gotovo prozirna i pomalo sluzava, ali kad se jednom naviknete na tu teksturu, pred vama je cijelo more okusa. A što se okusa tiče, vrlo je neutralan - ako je ispravno pripremite.
Zbog obilja vlakana, među kojima je i glucomannan, za koji je dokazano da pomaže u mršavljenju, konjac tjestenina dat će vam ugodan osjećaj sitosti, bez suficita kalorija. Gdje ćeš bolje! Zapravo, može bolje, jer shirataki rezance i špagete (najčešće dolaze baš u ta dva oblika) možete poslužiti s bilo kojim od vaših omiljenih umaka.
Naravno, želite li izgubiti na kilaži, nećete ih utopiti u vrhnju, ali zato ih slobodno nakrcajte škampima, kozicama, povrćem sa žara ili pečenim cherry rajčicama, složite od njih poke zdjelu s avokadom, klicama i jajem utvrdo ili pripremite carbonaru, bolonjez od nekog malo krtijeg mesa poput puretine, paštušutu... I slobodno sve prekrijte naribanim parmezanom (količinu prepuštamo vašoj savjesti). Hoćete i recept? Nema problema.
Konjac tjestenina s umakom alfredo
Sastojci:
4 pakiranja konjac tjestenine
500 g kozica
pola glavice luka srebrenca
1/4 glavice češnjaka
1/4 vezice peršina
2 žličice ribane limunove korice
2 žlice kokosovog ulja
1 žlica rižinog brašna ili drugog bezglutenskog brašna
1,5 šalica kokosovog ili bademovog vrhnja
sol, papar
Priprema:
Usitnite češnjak i peršin, naribajte koricu limuna. Odvojite pola količine pa dodajte očišćenim kozicama, posolite, popaprite.
Ocijedite tjesteninu, isperite je pa je kratko prokuhajte. Ocijedite i osušite kuhinjskim ručnikom.
Na umjerenoj vatri na žlici kokosovog ulja zažutite nasjeckani srebrenac, dodajte ostatak češnjaka i nastavite pirjati 15 sekundi.
Dodajte žlicu brašna i kratko promiješajte pa zalijte s malo vode ili juhe da nastane zaprška. Polako uz miješanje dodajte kokosovo mlijeko. Pirjajte umak nekoliko minuta na laganoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući.
Dodajte preostalu koricu limuna i ostatak peršina, po potrebi još malo soli i papra. Ostavite na toplom mjestu.
U velikoj tavi pecite marinirane kozice na kokosovom ulju oko 30 sekundi sa svake strane.
Pomiješajte fettuccine rezance s alfredo umakom, rasporedite ih u tanjure i po vrhu poslažite kozice pa dodajte još malo nasjeckanog peršina za ukras.
Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!