Overlay
neodoljivo

Svježa torta koja odmah popravlja raspoloženje: očaravajući okusi maline i limuna savršeno nadopunjuju nostalgični biskvit, a glazura je savršenstvo

Piše Stil
Foto Shutterstock
29. ožujka 2022. - 12:19

U moru raznih tartova, macaronsa i cheesecakeova kao da su nestale one stare dobre torte zbog kojih smo kao djeca jedva čekali proljeće. I rođendane. Biskvitne torte nadjevene voćem svima su nam u nostalgičnim uspomenama, no nekako nikako da stignu na red od suvremenih, trenutno popularnijih kolača. Ispravimo to već danas! Imamo super tortu s prozračnim biskvitom aromatiziranim vanilijom i limunom, a nadjevenim malinama. A tek je glazura pravo savršenstvo... Posudili smo ga s bloga Tutti Dolci kojeg vam toplo preporučujemo.

Torta s malinama

Sastojci za tijesto:
300 g brašna
1,5 žličice praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
pola žličice soli
113 g maslaca
150 g šećera
2 žlice limunovekorice
2 žličice arome vanilije
2 jaja
235 ml mlaćenice
120 ml grčkog jogurta

 Sastojci za glazuru od malina
113 g maslaca
125 g kremastog sira
1/2 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
650 g šećera u prahu
25 g džema od malina (bez sjemenki)
1-2 kapi tamnoružičaste gel boje za hranu
1 žlica milerama

Sastojci za nadjev:
2 žlice džema od malina
60 g svježih malina

Za ukrašavanje: svježe maline

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzija, a dva okrugla kalupa za torte obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte brašno za kolače, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu i grčki jogurt. Odvojeno miksajte maslac i šećer dok ne postanu pahuljasti. Dodajte im limunovu koricu i vaniliju pa zatim uz miješanje jedno po jedno jaje. Kad se sjedini, postupno i naizmjence dodajte dodajte mješavinu mlaćenice i mješavinu brašna. Razdijelite tijesto u dva kalupa, malo ih lupnite da izađu mjehurići zraka pa pecite oko 25 minuta. Ohladite kolače 15-ak minuta u kalupima pa ih izvadite da se potpuno ohlade.

U međuvremenu napravite glazuru. Umutite maslac, krem ​​sir i sol pa im dodajte vaniliju i šećer u prahu. Na kraju postupno dodajte džem, a zatim gel boju i mileram. Miješajte još oko minutu, dok ne postane prozračno. Ako je glazura premekana, spremite ju u hladnjak na 20-ak minuta pa tek tada nadjenite tortu.

Jedan komad biskvita premažite džemom od malina i pospite svježim malinama. Premažite glazurom i drugi komad biskvita, potom ga okrenite naopako (da je glazura prema dolje) i stavite ga na maline. Tortu pomoću lopatice premažite glazurom pa ju pohranite u hladnjak do posluživanja. Prije posluživanja pospite vrh malinama.

Pratite Stil i na Instagramu!

Ništa bez Alfreda

Biskvit, jedan od prvih kolača bez kvasca, ima jako dugu tradiciju, navodno je nastao još tijekom renesanse, vjerojatno u Španjolskoj, a najraniji potvrđeni recept pronađen je u knjizi engleskog pjesnika Gervasea Markhama, The English Huswife iako je ta opjevana torta, onako tanka i hrskava, više nalikovala krekeru. Biskvitni kolači kakve danas poznajemo nastali su sredinom 18. stoljeća kad su pekari počeli koristiti razmućena jaja kao sredstvo za dizanje, a kad je Alfred Bird 1843. godine izumio prašak za pecivo, nastao je najpopularniji oblik biskvitnog kolača, čuvena Victoria sponge cake, vrlo nalik ovom receptu s malinama.

19. travanj 2024 13:43