Overlay
veliki hit

Sve što trebate znati o uzgoju masline u zatvorenom: nije svejedno koju ćete sortu odabrati ni gdje ćete je smjestiti. Neke greške se ne opraštaju!

Piše T.S.M.
Foto Depositphotos
22. travnja 2022. - 14:45

Kao zanimljiva alternativa klasičnom sobnom bilju posljednjih su se godina nametnule patuljaste sorte voćki, poput limuna, smokve, kumkvata, banane i masline. Premda se sve spomenute vrste lijepo slažu s trendi stilovima uređenja interijera, a osobito s mediteranskim, čini nam se kako je najviše popularnosti stekla ova posljednja. Možda su za sve krive objave s društvenih mreža koje su posljednjih tjedana obilovale uskrsnom simbolikom, a možda je maslina uistinu zvijezda među vrstama koje su s okućnice u velikom stilu preselile u dnevne sobe. Bilo kako bilo, ovog nam je puta fokus na maslini, kojoj je, kako tvrde stručnjaci, upravo sada, odnosno sve od početka proljeća pa do ranog ljeta, najbolje vrijeme za sadnju u zatvorenom prostoru.  

Najlakši način uzgoja masline je iz reznice, a još jednostavniji je kupnja mlade patuljaste sorte iz vrtnog centra ili rasadnika, pri čemu valja birati sorte bez plodova jer su najprikladnije za uzgoj u zatvorenom. Jedna od prikladnih sorti je arbequina jer ne doseže veliku visinu, a i mala je vjerojatnost da će u zatvorenome dobiti plodove jer najčešće ne prima dovoljno sunčeve svjetlosti da bi to bilo moguće. Nezahtijevna grčka sorta koroneiki također je prikladna za uzgoj u zatvorenom, kao i talijanska, ui nas za poljoprivredni uzgoj vrlo popularna sorta leccino.

Najbolje je odmah odabrati  mjesto na kojem će se biljka smjestiti, a to bi, prema preporukama, trebalo biti mjesto s barem pet do šest sati izravne sunčeve svjetlosti pa se kao idealna lokacija nameće mjesto u blizini prozora okrenutog prema istoku ili jugu u suhoj, prostranoj prostoriji, poput dnevne sobe.

image
Depositphotos

Sobne masline najbolje rastu u velikim posudama s drenažnim rupama, a odgovara ima mješavina zemlje s pijeskom, u kakvoj se inače uzgajaju kaktusi. Na dno posude stavite perlita ili šljunak kako biste poboljšali drenažu.

Odlučite li se uzgojiti stablo masline iz reznice, trebat će vam stabljika s jednim ili dva lisna čvora sa stabla koje je već zarodilo. Zabodite je otprilike do pola dužine u lonac sa zemljom za katuse. Korijenu je za razvoj potrebno nekoliko mjeseci pa ćete biljku morati zalijevati svaki dan.

Zalijevanje je bitna stavka i kad se stabalce već razvilo. Svoju maslinu zalijevajte svaki tjedan tijekom njegove prve godine i pustite da višak vode iscuri kroz dno lonca u drugu posudu. Neovisno o tom rasporedu, zalijevajte maslinu kad god vam se gornjih par centimetara zemlje učini suhima na dodir. Koristite gnojivo za sobne biljke na bazi dušika jednom mjesečno tijekom jeseni i zime prije nego što prijeđete na gnojivo sa sporim otpuštanjem dvaput mjesečno u rano proljeće. 

image
Depositphotos

Pripazite da je lišće dovoljno udaljeno od stakla na prozoru jer u protivnom može izgorjeti. Primijetite li da lišće gubi svoju lijepu tamnozelenu boju tijekom zimskih mjeseci, to je znak da maslini nedostaje sunčeve svjetlosti pa ćete je morati nadomjestiti putem prikladnih svjetiljki.

Kako biste zadržali željenu visinu ili oblik, maslinu trebate obrezivati, ali to ne treba raditi prije nego je stablo navršilo dvije godine. Pripazite na nametnike od kojih je najčešći kukac s tvrdom ljuskom koji siše sok iz lišće i deblja. Provjeravajte donju stranu lišća stabla i koristite insekticidni sapun kako biste odbili napadače. Stjenice također mogu predstavljati gnjavažu  jer na maslinu mogu prenijeti bakterije koje mogu biti pogubne.

https://www.instagram.com/p/Ccp1Vp0s6p4/

Što se tiče presađivanja, bit će potrebno nakon prve godine, a zatim kad god primijetite da je korijenje pretrpalo posudu. Prilikom presađivanja birajte posudu tek nešto veću od stare, a ako je biljka u nejvećoj posudi koju možete koristiti, a primijetili ste da joj treba presađivanje, dodajte nekoliko centimetara nove zemlje.

 

24. travanj 2024 19:53