Overlay
slatki blagdani

Slatkog ne smi falit! Donosimo recept za raskošnu uskrsnu tortu, dobro će vam doći čak i ako ste svoju već napravili (i pojeli)

Piše SD
Foto Nina Mrvica
4. travnja 2021. - 19:41

Iz ljubavi prema kulinarstvu, nekadašnja regionalna brend menadžerica Nina Mrvica razvila je i ljubav prema fotografiji te stiliziranju hrane, prigrlivši profesiju gastro blogerice. Strast je to koja, kako to često biva, korijene vuče od obiteljskog stola i uspomena na ukusnu hranu koju su pripremale majka i baka.

– Sjećam se, bila sam jako malena, baka je pripremala šalšu od pomidora i domaću paštu, a ja sam se morala propinjati na vrhove prstiju da bih mogla vidjeti radnu plohu prepunu brašna i njezine ruke kako od nekoliko običnih namirnica stvaraju najukusnije jelo na svijetu – prisjeća se ova 37-godišnja majka djevojčice Kiare i dječaka Grge, koja u planu ima razne edukacije u smjeru unaprjeđenja gastronomske karijere.

Otkrila nam je recept za svoju uskrsnu tortu, a mi vjerujemo da vam neće biti na odmet, čak i ako ste svoju tortu već napravili (pa i pojeli).

Uskrsna torta

Sastojci za biskvit:

- 220 g maslaca

- 280 g šećera

- 115 g ulja

- 4 jaja L veličine

- 1 žličica ekstrakta vanilije

- 420 g glatkog brašna

- 1 vrećica praška za pecivo

- prstohvat soli

- 115 g kiselog vrhnja

- 225 g mlijeka

Sastojci za kremu:

- 6 bjelanjaka

- 385 g šećera

- 450 g maslaca

- jestiva prehrambena boja, ružičasta

Dodatno:

- 1 žlica kakao praha

- 2 žlice ekstrakta vanilije

- 100 g marcipana

- 30 g čipsa od kokosa

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i pripremite tri kalupa za tortu. Mikserom izradite maslac i šećer, pa dodajte jaje po jaje, miksajući između svakog dodavanja, te sol i ekstrakt vanilije. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, zatim pola te mješavine povežite s izrađenom smjesom od jaja, pa dodajte kiselo vrhnje i mlijeko. Potom dodajte i preostalo brašno pa sve povežite.

Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe i pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha, pa ohladite. Bjelanjke i šećer kuhajte na pari uz miješanje pjenjačom dok vam se šećer ne otopi. Posudu zatim sklonite s pare te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue. Dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna, te gotovoj kremi dodajte jestivu boju.

Za dekoraciju na torti pomiješajte kakao i vaniliju. Čips od kokosa tostirajte u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva nekoliko minuta, a od marcipana napravite jaja. Na podlogu stavite prvi biskvit. Na njega stavite trećinu kreme, zatim stavite drugi biskvit te na njega stavite drugu trećinu kreme, te zadnji sloj biskvita, koji prekrijte preostalom kremom.

20. travanj 2024 11:38