Overlay
probajte i guštajte

Slatka blagdanska fantazija Nine Mrvice: šibenska majstorica za dobru spizu otkrila nam je što se kod nje jede za Uskrs i dala fantastične recepte

Piše T.S.M.
Foto Nina Mrvica
16. travnja 2022. - 16:02

Sirnice ste napravili, kupili ili dobili na dar, ali što je s kolačima? Čak i ako ste već pripremili neku od vama i vašima najdražih uskrsnih slastica, mi vam predlažemo nekoliko neodoljivih recepata iz slatke radionice šibenske food blogerice Nine Mrvice koju pratimo na blogu "Bake me" te na Instagramu @bake_me_by_nina.

- Uskrs mi je nezamisliv bez bakine pogače, torte od mrkve, pletenice s jajima i šunke u kruhu, uz koje sam odrasla. No, zadnjih godina uz djecu često radim domaća čokoladna jaja, brioche tijesta u obliku zečića i slično. Novi recepti nas vesele podjednako kao tradicionalni jer svakom Uskrsu podare dašak nečeg novog - priznala nam je Nina pa nam je otkrila recepte za tri fantastične prigodne slastice (a još puno takvih naći ćete na njenom blogu).

 

image

Nina Mrvica

 

"Ovaj recept za cimet rolice ide korak dalje pa ih pretvara u brioche cimet rolice koje su još pjenastije i mekše. Uskrsna verzija, osim što ima brioche tijesto, ima i malene uši. Jednostavno i preslatko, zar ne?"

Cimet rolice (uskrsno izdanje)

Sastojci za kvas:

65 g glatkog brašna

7 g suhog kvasca (jedna vrećica)

115 g mlakog mlijeka (oko 32 stupnja)

Sastojci za tijesto:

4 jaja L veličine

420 g glatkog brašna

60 g šećera

1 žličica soli

115 g maslaca sobne temperature

Sastojci za nadjev:

80 g maslaca sobne temperature

100 g šećera

3 žlice cimeta

Sastojci za premaz:

4 žlice rastopljenog i ohlađenog maslaca 

115 g sirnog namaza

115 g šećera u prahu

1 žličica cijeđenog soka od limuna

prstohvat soli

Priprema

Brašnu i kvascu dodajte mlako mlijeko, dobro promiješajte i pokrijte prozirnom folijom. Neka fermentira pola sata, a zatim tu smjesu, kad je poprimila izgled spužve, prebacite u posudu za miksanje. Dodajte joj razmućena jaja, a zatim smjesu brašna, šećera i soli. Nastavkom za tijesto sve povežite i nastavite miksati nekoliko minuta. Dodajte komad po komad maslaca, miješajući cijelo vrijeme na srednjoj brzini. Pazite da vam se maslac potpuno stopi s tijestom prije nego dodate novu kockicu.

Kada ste nadodali sav maslac, nastavite miksati 6-8 minuta, odnosno dok tijesto ne postane mekano i sjajno. Prebacite tijesto u nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom dok se tijesto na udvostruči, oko sat do dva.

Dva lima obložite papirom za pečenje, a tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Lagano ga rukama pritisnite pa ga razvaljajte na dimenziju 35 x 25 x 1 centimetar. Tijesto premažite maslacem pa pospite mješavinom šećera i cimeta. Režite trake tijesta (vodoravno, kako biste imali jednaku dužinu tijesta za rolice i uši). Tijesto namijenjeno rolicama zarolajte te pomoću konca ili oštrog noža izrežite na debljinu prsta. Rolice postavite na lim radeći razmak između svake. Neka vam kraj rolice (zarolanog tijesta) bude na vrhu jer ćete na njega postaviti uši.

Sada zarolajte tijesto namijenjeno ušima, lagano ga pritisnite te izrežite na jednaku debljinu kao i rolice. Svaki komad oblikujte u slovo U te ga postavite na dio rolice gdje završava tijesto. Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite jedan sat da odmore. Pecite 15-17 minuta na 180 stupnjeva.

Za premaz izradite rastopljeni i ohlađeni maslac, sirni namaz i šećer u prahu. Dodajte sok od limuna i sol, sve povežite u kompaktnu kremu pa premažite ohlađene rolice.

 

image

Nina Mrvica

 

"Blondies, za razliku od svoje braće browniesa, ne sadrže čokoladu ni kakao, ali mogu sadržavati komadiće bijele čokolade ili orašaste plodove. Izvan su hrskavi, a iznutra jako mekani i sočni. Ja sam im dodala M&M's čokoladna jaja i tako dobila pravu uskrsnu poslasticu!"

Uskrsni blondies 

Sastojci:

185 g maslaca

140 g smeđeg šećera

110 g bijelog šećera

1 žličica arome vanilije

2 jaja L veličine

prstohvat soli

1/4 žličice praška za pecivo

280 g glatkog brašna

150 g M&M čokoladnih jaja

Priprema

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 20 centimetara namastite i obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Maslac rastopite pa ga prebacite u veću posudu. Dodajte obje vrste šećera pa pjenjačom izradite smjesu. Dodajte jaje po jaje miješajući pjenjačom između svakog dodavanja. Dodajte mješavinu s brašnom, promiješajte špatulom pa umiješajte pola količine M&M's bombona.

Smjesu prebacite u kalup, poravnajte pomoću špatule i stavite u pećnicu. Pecite ukupno 30-35 minuta, odnosno dok vam veći dio čačkalice ne iziđe suh. Nakon 20-ak minuta kolač izvadite i pospite po njemu preostala M&M's jaja. Lagano ih utisnite prstom. Kod postavljanja M&M's jaja na površinu pripazite na linije po kojima ćete rezati kolač te nastojte M&M's jaja smjestiti unutar njih.

Pečeni kolač ostavite u kalupu još sat vremena, nakon toga ga izvadite i narežite.

 

image

Nina Mrvica

 

"Funfetti torta se radi s jimmies mrvicama kojih kod nas, nažalost, nema, ali ih možete naručiti s Amazona, no ja sam odlučila pronaći našu varijantu i isprobala sam sve što sam našla u trgovinama. Bitno je da mrvice imaju čvršću teksturu kako bi se boja zadržala u krugu i zbog toga idealne mrvice za biskvit nisu mrvice. Trebaju vam konfeti."

Funfetti torta

Sastojci za biskvit:

150 g maslaca, sobne temperature

250 g šećera

75 g ulja

3 jaja L veličine

1 žličica ekstrakta vanilije

85 g kiselog vrhnja

300 g glatkog brašna

2 žličice praška za pecivo

prstohvat soli

160 g mlijeka

70 g šarenih mrvica (konfete)

Sastojci za kremu: 

4 bjelanjka (L jaje), oko 175 g

250 g šećera

300 g maslaca sobne temperature (ne previše mekan)

1 žličica ekstrakta vanilije

Za ukrašavanje:

šarene mrvice za posipanje

80 g bjelanjaka, 2 L bjelanjka, za puslice

80 g kristal šećera, za puslice

80 g šećera u prahu, za puslice

Priprema

Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa promjera 18 cm. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, rubove namastite.

Maslac izradite pomoću miksera, dodajte šećer i nastavite miješati dok ne postane kompaktno i glatko, 2-3 minute. Dodajte ulje pa dobro promiješajte, a zatim dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Kad se smjesa potpuno povezala, dodajte aromu vanilije i kiselo vrhnje pa kratko sve promiješajte. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa polovicu smjese dodajte smjesi s maslacem. Promiješajte pa dodajte pola količine mlijeka, preostalo brašno pa ostatak mlijeka. Na kraju špatulom umiješajte šarene mrvice, odnosno konfete, smjesu rasporedite između kalupa pa pecite oko 25 minuta. Pečene biskvite pustite da se ohlade desetak minuta pa ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Za kremu na pari miješajte pjenjačom bjelanjke i šećer. Kad se šećer otopi, posudu maknite s pare pa počnite miksati spiralnim nastavkom na srednje jakoj brzini, oko 5 minuta, zatim uz stalno miksanje postupno dodajte maslac narezan na kockice. Ako se krema počne grudati (ako je maslac bio previše mekan), nemojte se brinuti jer krema će se na kraju povezati, samo nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu i mazivu kremu, 5-10 minuta. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije.

Pećnicu uključite na 100 °C. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Izradite puslice. Pomiješajte obje vrste šećera. Bjelanjke počnite tući. Kad postanu pjenasti, dodajte im žlicu po žlicu šećera, uz stalno miksanje. Kad dobijete sjajnu meringue smjesu, stavite je u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom (moj je Wilton 4B) i istisnite puslice na pripremljen lim. Sušite ih u pećnici ugrijanoj na 100 °C oko 45 minuta pa ih potom ostavite u ugašenoj i malo odškrinutoj pećnici da se posuše i ohlade do kraja. Pazite da vam ne potamne.

Na pladanj za posluživanje postavite prvi biskvit. Pomoću slastičarske vrećice nanesite kremu. Poklopite drugim biskvitom pa ponovite postupak. Preostalom kremom premažite tortu pa je spremite u hladnjak na pola sata. Na kraju ukrasite ostatkom kreme i puslicama, ohladite 3 sata ili preko noći i poslužite.

24. travanj 2024 05:55