Overlay
kreativne ricete

Skromna gozba obilja: provedite post u duhu eksperimenata na tragu otočne tradicije, imamo recepte donedavne chefice poznatog splitskog restorana

Piše Tanja Giovanelli
Foto Denko Ivanišević
1. travnja 2021. - 13:33

Iako na Veliki petak, kako naša sugovornica, splitska šefica Jolanda Vitaljić ističe, glavna tema nije hrana, za sve nas koji ne možemo izdržati na kruhu i vodi, osmislila je gozbu malih zalogaja. Svečani slijed jela inspiriran tradicijom otoka Visa s kojeg vuče korijene, osmišljen, ipak, u duhu eksperimenata, dominira u njezinu kulinarskom potpisu.

Donedavna chefica splitskog Uje oil bara, odlučila se za karijeru kulinarske konzultantice gradeći je na tragu bilježnice recepata, koju ju dobila od mame prilikom upisa na fakultet, a koju, kako kaže, od tog dana popunjava religiozno. Osim ilustrirane kuharice na engleskom jeziku pod nazivom "My Dalmatian cookbook", autorica je nekoliko kreativnih projekata, a "ricete" koje joj se čine zanimljive redovito objavljuje na Instagram profilu imena @neredlifestyle.

image
Denko Ivanišević

– Inspiraciju uvijek pronalazim u Mediteranu, a kada je u pitanju Veliki petak, tu je nezaobilazna sušena riba. Moj stari još uvijek suši tabinje, raže, mačke, pase… To se jelo na ovim područjima prije negoli je zavlada bakalar. Naravno da je to bio način konzerviranja ribe, prije ere frižidera, ali se iskreno nadam kako će ta tradicija i opstati – otkriva nam Jolanda, predlažući naoko skromni meni, s potencijalom da raspleše okusne pupoljke.

 PREDJELA

Tatarski od cikle

Sastojci:

- 0,5 kg skuhane cikle

- ½ žlice senfa

- ½ žlice hren umaka

- žlica majoneze

- žlica aceta

- ½ žlice kapara

- 1 ljutika, fino nasjeckana

Priprema:

Ciklu nasjeckati i pomiješati s preostalim sastojcima, dodati sol i papar po želji i koju kap limuna.

Tople masline s feta sirom

Masline, feta sir, grančicu ružmarina, jednu malu čili papriku, par češnjeva luka te ako imate jednu ljutiku na fetice – sve zajedno lagano posoliti i nauljiti. Istresti na masni papir i zapeći desetak minuta u zagrijanoj pećnici, na 220 stupnjeva.

Namaz od sušenih mačkica 

Sastojci:

- 8 sušenih mačkica

- 4 velika luka

- 4 paprovice (slatke)

- 1 češnjak

- vezica peršina

- 1 dl maslinova ulja

Priprema:

Sušene mačkice namočite u hladnoj vodi večer prije pripreme jela. Na maslinovom ulju zažutite luk, te dodajte narezane paprovice i oguljene mačkice. Nakon što odstoji 15 minuta, dodajte nasjeckani češnjak i peršin, te vode tek toliko da se sastojci ne lijepe za dno. Nakon 10-ak minuta riba skroz omekša pa vrlo lako možete odvojiti hrskavicu od mesa. Sve se staviti u sjeckalicu i začini. Prije dodavanja soli obvezno kušati, jer vrlo često nije ni potrebna.

image
Denko Ivanišević

Torta od srdela

Sastojci:

1 kg srdela

30 g mendula

1 mali koromač

1 kapulica

1 režanj češnjaka

petrusimul

½ soka od limuna

bogata žlica krušnih mrvica (10 g)

 20 g sušenih rajčica

15 g naribanog parmezana

sol, papar i maslinovo ulje

Priprema:

Srdele filetirati i složiti u vatrostalnu posudu (namažite malo maslinova ulja prije slaganja ili stavite masni papir). Posolite i na njih u tankom sloju namažite smjesu koju ćete dobiti tako da preostale sastojke nasjeckate i povežete maslinovim uljem. Možete to napraviti u električnoj sjeckalici, ali pazite da ne usitnite u pastu! Treba se osjetiti svježina i hrskavost.

Zapecite kratko u pećnici (5 minuta na 230 stupnjeva). Izrežite na porcije i servirajte sa sezonskom salatom.

image
Denko Ivanišević

Karote i umak od sira s koromačem

Sastojci:

10-ak mrkvi

250 g krem sira

sjemenke koromača, sol, papar i maslinovo ulje

Priprema:

Mrkvu posložiti na masni papir, posoliti i premazati maslinovim uljem. Peći 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, da malo omekšaju i dobiju lijepu smeđu koricu. Dok se peku, pripremiti kremu od izmrvljenih tostiranih sjemenki koromača, krem sira te 3 velike žlice maslinova ulja i soli po ukusu. Kremu u debelom sloju premažite po jednom dijelu tanjura, na nju posložite toplu mrkvu, popaprite i ukrasite začinskim biljem.

Mal, a tako velik kolač

Sastojci:

- 400 g oguljenih badema

- 100 g šećera

- 1 mala žličica praška za pecivo

- 2 bjelanjka (ako su ostali od sirnica odvojite 65 g)

- par kapi ekstrakta gorkog badema ili 1 čep likera

- šećer u prahu za valjanje

Priprema:

Bademe sameljite u multipraktiku pa lagano rukom umiješajte sve ostale sastojke (nije potrebno stući bjelanjak). Za djecu ih možete raditi i u boji, te ovisno o ukusu možete umiješati žličicu praha, npr. od maline ili čokolade. Napravite kuglice koje ćete uvaljati u šećer u prahu i slagati na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom, te peći 12 minuta na 180 stupnjeva, bez ventilatora.

18. travanj 2024 17:11