Overlay
marokanski recept

Savršeno pjenaste, bez jaja i okretanja: jeste li već probali palačinke o kojima svi bruje? Imamo super recept, iznenadit će vas i s čime se poslužuju

Piše Stil
Foto Depositphotos
25. travnja 2022. - 08:23

Svakakvih smo se vrsta palačinki napekli u zadnjih par godina. Sve je započelo s u to doba neobičnim palačinkama koje sadrže banane pa se, tijekom lockdowna kad su svi eksperimentirali s domaćim kvascem nastavilo s palačinkama od viška kvasa pa potom, na sreću, i s palačinkama koje traže puno manje vremena i vještine - od onih iz blendera, preko palačinki od zobenih pahuljica, mikro palačinkica koje puno bolje izgledaju na Instagramu nego što su u praksi ukusne... Sad su, izgleda, u điru palačinke različitih nacionalnih kuhinja, a među njima u posljednje vrijeme posebnu pažnju izazivaju marokanske.

Izvorno se nazivaju baghrir, a kako je među sastojcima i kvasac, vrlo su mekane i pjenaste, struktura im je gotovo spužvasta zbog čega puno bolje prijaju s par žličica meda (eventualno i kojom kockicom maslaca) nego s klasičnim namazima na koje smo navikli kod europskih palačinki.

Posebnost im je i to što sadrže semolinu. Riječ je o grizu durum pšenice koji je grublje mljeven od klasičnog brašna i nešto tamnije boje, a lako ćete ga napraviti ako u blenderu sameljete pšenični griz (pronaći ćete ga i u samoposlugama, nude ga mnoge dobro poznate domaće tvrtke, samo pripazite da nije riječ o onom namijenjenom dječjim kašicama jer taj se radi od meke pšenice).

Zapravo cijeli proces možete odraditi u blenderu i tako dobiti tijesto najfinije teksture, što je bitno ako želite (a želite) vrlo pjenaste palačinke.

 

Baghrir palačinke

Sastojci:

170 g semoline 

35 g pšeničnog brašna 

pola žličice suhog kvasca

385 ml tople vode 

pola žličice soli

Priprema:

Ubacite sve suhe sastojke u blender, izmiksajte kako bi smjesa bila finija pa dodajte toplu (40 stupnjeva C) i ponovno izblendajte. Blendajte oko 2 minute dok ne dobijete rijetko tijesto vrlo fine teksture.

Prebacite u prikladnu posudu i poklopite, ostavite da se diže oko sat vremena. Kad se tijesto diglo i na površini postalo jako pjenasto, lagano ga promiješajte žlicom i pustite još pet minuta. Zatim pecite palačinke na jako zagrijanoj neprijanjajućoj tavi, bez okretanja.

Pustite ih da se ohlade (tada su ukusnije) i poslužite s omekšalim maslacem i medom.

23. travanj 2024 14:35