Overlay
neodoljivo

Savršen spoj kreme i voća: popravite raspoloženje jednim od najpopularnijih proljetnih kolača po receptu Zadranke zaljubljene u slasne zalogajčiće

Piše Stil
Foto @zalogajcic_hr
22. ožujka 2022. - 17:02

Napokon nam je stiglo proljeće, a s njim i vrijeme za prave proljetne kolače. Jedan od najpopularnijih među njima bez sumnje je Pavlova torta i to u svojoj mini verziji. Možda već imate svoj omiljeni recept za ovu neodoljivu slasticu, ali s receptima za kolače nikad se ne zna – možda je bolji ovaj koji nam je dala zadarska zaljubljenica u slasne zalogajčiće koju pratimo na @zalogajcic_hr!

Provjerite već danas i guštajte u neponovljivom spoju beze smjese, bogate kreme i sočnog voća.

Mini Pavlove

Sastojci za 25 komada:

KOŠARICE:

4 bjelanjka (140 g) sobne temperature

1 prstohvat soli

200 g šećera

2 žličice kukuruznog škroba (gustina)

1/2 žličice limunova soka ili bijelog octa

1/2 žličice ekstrakta vanilije

KREMA:

2 žumanjka

50 g šećera

15 g glatkog brašna

250 ml mlijeka

korica jednog manjeg limuna

200 ml vrhnja za šlag

DEKORACIJA:

bilo koje svježe voće

listići mente za ukras

Postupak:

Zagrijati pećnicu na 110°C. Obložiti veliki lim od pećnice papirom za pečenje.

Bjelanjcima dodati prstohvat soli te ih tucite dok ne dobijete mekani snijeg.

Dok mikser radi, postupno dodavati šećer. Miksati dok se šećer ne otopi i smjesa postane glatka i sjajna, 15-20 minuta. Na kraju dodati limunov sok.

Lopaticom lagano umiješati ekstrakt vanilije i kukuruzni škrob. Pažljivo miješati da se sve sjedini.

Vrećicu za ukrašavanje s glatkim nastavkom napuniti kremom i praviti košarice. Prvo kružnim pokretima napraviti spiralnu podlogu promjera 6-7 cm, pa po rubu praviti ogradicu tako da se dobije oblik gnijezda. Po potrebi, unutrašnjost košarice proširiti oblom stranom žličice da dobijete više prostora za punjenje.

Košarice peći/sušiti 1,5-2 sata. Gotove su kad dobiju blijedožutu boju i na dodir su čvrste.

Zatim isključiti pećnicu i ostaviti da se beze u njoj potpuno ohlade. (Ne otvarati vrata pećnice dok se hlade jer će se temperatura drastično promijeniti i uzrokovati pucanje bezea.)

Krema:

Zagrijati mlijeko do vrenja.

Žumanjke, šećer i limunovu koricu pjenasto izmutiti u posudi za kuhanje.

Umiješati brašno pa postupno dodavati vrelo mlijeko stalno muteći pjenjačom da nema grudica. Staviti na laganu vatru i skuhati kao puding stalno miješajući. Ohladiti.

Dok se krema hladi, koji put promiješati da se po vrhu ne napravi korica.

Vrhnje za šlag izmiksati, ne prečvrsto da se ne pretvori u maslac.

U kremu lagano umiješati 1-2 žlice šlaga da krema omekša. Onda kremu pomalo dodavati u šlag i lagano izmiješati (nikako miksati).

Kremom napuniti slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i napuniti košarice. Ukrasiti voćem i listićima mente. Za ljepši izgled, voće posuti šećerom u prahu.

Pratite Stil na Facebooku i Instagramu!

16. travanj 2024 14:57