Overlay
Nema tice do ribice

Post se pretvara u gušt uz delicije iz Gastroribarnice Brač: pripremite brački bakalar i bourguignon od tune po receptima chefa Katušića i uživajte!

Piše PR
Foto Duje Klarić/Cropix
2. travnja 2021. - 12:29

Iz kuhinje Gastro ribarnica Brač stižu nam dva recepta chefa Mira Katušića, uz koje ćete dane posta provesti uživajući! Svakako ih isprobajte, a sigurni smo da ćete ih sačuvati i za dogodine.

image
Kuhar Miro Katušić spremio je brački bakalar Gastroribarnice Brač
Duje Klarić/Cropix

Brački bakalar

Sastojci:

- 40 dag suhog bakalara

- 1,7 kg krumpira

- 60 dag crvenog luka

- 4 dag češnjaka

- 1,2 dl maslinova ulja

- 2,5 dl bijelog vina

- 0,3 dl varenika od bijeloga grožđa

- 1,8 dag soli

- papar

- pola vezice peršina

Priprema:

Bakalar močiti mijenjajući mu vodu. Skuhati ga s korjenastim povrćem i odmah ga očistiti od kože i kostiju, a temeljac sačuvati. Crveni luk narezati na rebarca i kratko ga propirjati na malo maslinova ulja. Krumpir narezati na ploške debljine 3 mm. Pomiješati vino s varenikom i 2,5 dl temeljca od bakalara. U keramičkoj posudi izmiješati krumpir, usitnjeni bakalar, crveni luk, sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje i začine te sve dobro poravnati. Zaliti pripremljenom tekućinom, zatvoriti odozgo aluminijskom folijom i peći u krušnoj peći 95 min na oko 200°C. Skinuti foliju te nastaviti peći još 30 minuta. Na kraju posuti svježim peršinom i pokapati s par kapi maslinova ulja.

image
Kuhar Miro Katušić spremio je bourguignon od tune Gastroribarnice Brač
Duje Klarić/Cropix

Bourguignon od tune

Sastojci:

- 40 dag fileta tune

- 14 dag mrkve

- 12 dag kiselih lučica

- 15 dag šampinjona

- 25 dag crvenog luka

- 4 dag češnjaka

- 0,3 dl konjaka

- 2,5 dl crnog vina

- 3 dag pancete

- 3 dag koncentrata rajčice

- 5 dag oštrog brašna

- 1,5 dl maslinova ulja

- 0,03 dl Worcestera

- 4 klinčića

- žličica provansalskih začina

- 2 dag smeđeg šećera

- 2 dag maslaca

- 8 dl ribljeg temeljca

- 1 vezica peršina, sol, papar

Priprema:

Crveni luk isjeckati i pirjati na maslinovu ulju, dodati smeđi šećer i sitno sjeckanu pancetu i češnjak. Dodati mrkvu narezanu kao za ragu te konjak. Kada ispari alkohol, dodavati malo-pomalo vino, pirjajući dok se ne reducira tekućina.

Podliti s malo ribljeg temeljca i kuhati uz dodatak koncentrata rajčice, soli, papra, Worcestera, provansalskih trava i klinčića.

Tunu narezati na kocke kao za ragu, uvaljati je u brašno i zapržiti je u dubokom ulju. Šampinjone ispirjati sa strane, a kisele lučice ocijediti. Kad je mrkva kuhana, dodati ova tri sastojka, još ribljeg temeljca da sve prekrije i kuhati još 10 minuta. Skinuti s vatre, dodati maslac, peršin i par kapi maslinova ulja te dotjerati okus.

18. travanj 2024 08:18