Overlay
umjetnost na pjatu

Ne mora uvijek biti pizza: imamo recept za najljepši ranojesenski tart, zahvaljujući zgodnom triku ukus je savršen, uljepšat će vam nedjelju

Piše Stil
27. rujna 2020. - 17:24

Nedjeljom volimo peći kolače, a kako ste možda primijetili, u Stilu stvarno volimo pite. Međutim, naš današnji prijedlog stiže s malim odmakom. Predlažemo vam da ispečete pitu, ali slanu. I tako lijepu da bi je se lako moglo zamijeniti za kolač. Mogli bismo slobodno reći da je ovo najljepši ranojesenski tart. Zašto ranojesenski? Jr sadrži i tikvice, u kojima ćemo, bar onim domaćim, uživati još samo kratko.

Sadrži i sir i ukusno lisnato tijesto pa će vam večeras odlično poslužiti umjesto pizze. Potrudite se oko slaganja priloga i trud će vam se uvelike isplatiti. Evo recepta koji vas neće ostaviti ravnodušnima, nemojte preskočiti korak koji uključuje mariniranje, jer ključan je za savršen okus.

Najljepši ranojesenski tart

Sastojci za lisnato tijesto (može i kupovno):

550 grama glatkog brašna

1/2 čajne žličice soli

300 mililitara hladne vode

500 grama maslaca

Sastojci za nadjev:

4 žlice svježeg sira

2 žličice senfa

100 grama ribanog sira

2 tikvice

2 mrkve

1 žlica meda

1 žlica jabučnog octa

maslinovo ulje

češnjak u granulama

sol, papar

Postupak:

Brašno i sol umijesite s hladnom vodom dok ne dobijete kompaktno tijesto, malo tvrđe od onoga za pite. Prekrijte kuglu folijom i pustite da stoji oko 20 minuta. Tijesto razvaljajte i temeljito ga premažite maslacem pa presložite. Preklopite najprije s jedne, pa s druge strane sve dok ne dobijete "paketić tijesta". Stavite tijesto u mokru krpu, a potom u hladnjak. Nakon pola sata ponovite postupak i tako tri puta.

Tikvicu i mrkvu narežite na tanke trakice uz pomoč guljača za krumpir. Marinirajte ih desetak minuta u smjesi meda, octa i maslinova ulja kojoj ste dodali i začine.

Pomiješajte svježi sir, senf i ribani sir sa začinima.

U okrugli kalup izvaljajte lisnato tijesto, a na njega stavite sloj smjese od svježeg sira, pa slažite naizmjenično mrkvu i tikvicu. Počnite s manjim smotuljkom od sredne pa širite krug.

Pecite 40ak minuta na 180 stupnjeva, a ako vidite da je povrće dobilo smeđu boju, tart prekrijte aluminijskom folijom.

Ako vam postupak slaganja zadaje nedoumice, pogledajte ovaj video.

24. travanj 2024 14:30