Overlay
slađe ne može!

Kolačići kojima je nemoguće odoljeti: imamo recept za ‘uhate‘ uskrsne cupcakese sa i tri načina za pripremu slatkih, jestivih zečjih ušiju

Piše Stil
Foto Shutterstock
24. ožujka 2021. - 15:42

Bliži nam se Uskrs, a s njim i vrijeme pripreme slatkih uskrsnih poslastica: sirnice, pince i svih oni lijepih kolačića u pastelnim bojama kojima pokušavamo dočarati izgled popularnih simbola Uskrsa, proljeća i rađanja novog života - zečića, pilića, jaja i pisanica.

Jedna od ideja za takve slatke zalogajčiće su cupcakesi ukrašeni zečjim ušima, kakve u zadnje vrijeme sve češće viđamo po društvenim mrežama. Želite li se i sami iskušati u izradi takvih, ne morate mijenjati svoj omijeni recept za cupcakese (no za slučaj da ipak želite, priložit ćemo vam jedan u nastavku), samo ispečene kolačiće ukrasite jestivim ušima.

Dva su načina za to: slatke uši napravit ćete lako od dijagonalno prerezanog marshmallowa. Svaku polovicu trebate utisnuti u ružičaste šećerne mrvice, baš kao u ovom videu:

Drugi je način za izradu ušiju još ukusniji: napravite ih od rastopljene bijele čokolade kojom ćete iscrtati na masnom papiru nacrtane "uši", a za ružičasti dio dodajte joj koju kap jestive crvene boje.

Treći način uključuje šećernu masu za modeliranje i odgovarajuće kalupiće za izrezivanje - ili mirnu ruku, oštar nož i malo strpljenja i vještine.

A na kraju evo i recepta koji smo obećali.

Cupcakesi od vanilije

Sastojci:

190 grama brašna

200 grama šećera

1 1/2 žličice praška za pecivo

115 grama maslaca 

115 mililitara kiselog vrhnja

1 jaje

2 žumanjka

1,5 žličice ekstrakta vanilije

malo soli

Za kremu:

230 grama maslaca

300 g šećera u prahu

1 žlica ekstrakta vanilije

po želji: prehrambene boje u gelu

za ukras: jestive zečje uši

Priprema:

Najprije napravite cupcakese. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalupe za cupcakese obložite papirom. 

Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslac, kiselo vrhnje, jaja, žumanjke i vaniliju pa miješajte dok ne postane glatko. Tijesto ravnomjerno podijelite i pecite 20-ak minuta, odnosno dok vrhovi cupcakea ne postanu blijedozlatni. Izvadite kolačiće iz lima i prebacite ih na rešetku da se potpuno ohlade.

Napravite kremu od vanilije. Izradite maslac dok ne postane mek i kremast pa mu postupno dodajte šećer u prahu i vaniliju. Miksajte srednje velikom brzinom dok smjesa ne postane lagana i pahuljasto, oko 2 minute. Po želji podijelite kremu na više dijelova i u svaki kapnite koju kap prehrambene boje pa ukrasite cucpcakese. Na kraju dodajte i jestive uši.

U osnovni recept za cupcakese od vanilije možete ubaciti dodatke koji će ga učiniti zanimljivijim: u tijesto dodajte nasjeckane orašaste plodove, bijelu čokoladu ili borovnice, a u kremu neki fini liker, poput Baileysa i eier cognaca ili par kapi limuna.

18. travanj 2024 03:35