Koliko ste vrsta pizze isprobali u posljednjih godinu dana? Puno, sigurni smo u to. A je li među njima bila i pizza Stromboli? Ona preklopljena. Ne, ne mislimo na calzone, Stromboli više podsjeća na štrudel. Nešto manje uobičajena inačica popularnog jela ima svoje poklonike diljem svijeta, no nigdje tako puno kao u - Philladelphiji. Tamo je izumljena, u zajednici talijanskih iseljenika, a naziv je dobila po otoku Stromboli.
Isto kao obična, otklopljena pizza i kao calzone, pizza Stromboli sadrži tijesto, umak od rajčice, sir i suhomesnate delikatese, a prema potrebi i povrće te začinsko bilje. Ipak, jedna stvar po pitanju nadjeva razlikuje Stromboli od ostalih vrsta pizze: za Stromboli se koristi samo mozzarella (po mogućnosti s malo vlage, kako bi se osiguralo da se unutarnji slojevi tijesta dobro ispeku). Što se tiče poslovičnog umaka od rajčice, njega u pizzi Stromboli može zamijeniti pesto, a što se tiče neizostavnog origana, neizostavan je i u ovom slučaju, no društvo mu radi crvena paprika. Zašto? Možda zato što se na otoku Stromboli nalazi istoimeni vulkan...?
Sad kad je sve manje-više jasno, idemo napraviti Stromboli.
Pizza Stromboli
Sastojci za tijesto:
450 grama oštrog brašna
250 mililitara mlake vode
20 grama svježeg kvasca
žlica maslinova ulja
žličica šećera
žličica soli
Nadjev:
250 grama mozzarelle
150 grama šunke
200 mililitara umaka od rajčice + još za umakanje
origano, mljevena crvena paprika
Priprema:
Kvasac stavite u mlaku vodu i dodajte mu šećer i ulje. Kad se digne, dodajte ga brašnu i umijestite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela pa prvi dio razvaljajte u pravokutnik. Na tijesto nanesite pola količine umaka i nadjeva pazeći da ne premažete dio uz rub pa ga zaorolajte poput štrudela.
Ponovite postupak s preostalim tijestom i nadjevom.
Prebacite štruce na nauljeni lim za pečenje pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva Celzija. Nakon pola sara od početka pečenja štruce premažite maslinovim uljem pa pecite još desetak minuta.
Gotove pizze ostavite desetak minuta da počivaju pa tek tada narežite.
Poslužite uz zdjelicu umaka od rajčice.