Overlay
specijalitet

Jeste li probali ovu sočnu inačicu popularnog jela? Pizza Stromboli bogatstvom okusa oduševljava gurmane, a svom imenu počast odaje vrućim začinom

Piše Stil
Foto Shutterstock
29. ožujka 2021. - 13:17

Koliko ste vrsta pizze isprobali u posljednjih godinu dana? Puno, sigurni smo u to. A je li među njima bila i pizza Stromboli? Ona preklopljena. Ne, ne mislimo na calzone, Stromboli više podsjeća na štrudel. Nešto manje uobičajena inačica popularnog jela ima svoje poklonike diljem svijeta, no nigdje tako puno kao u - Philladelphiji. Tamo je izumljena, u zajednici talijanskih iseljenika, a naziv je dobila po otoku Stromboli.

Isto kao obična, otklopljena pizza i kao calzone, pizza Stromboli sadrži tijesto, umak od rajčice, sir i suhomesnate delikatese, a prema potrebi i povrće te začinsko bilje. Ipak, jedna stvar po pitanju nadjeva razlikuje Stromboli od ostalih vrsta pizze: za Stromboli se koristi samo mozzarella (po mogućnosti s malo vlage, kako bi se osiguralo da se unutarnji slojevi tijesta dobro ispeku). Što se tiče poslovičnog umaka od rajčice, njega u pizzi Stromboli može zamijeniti pesto, a što se tiče neizostavnog origana, neizostavan je i u ovom slučaju, no društvo mu radi crvena paprika. Zašto? Možda zato što se na otoku Stromboli nalazi istoimeni vulkan...?

Sad kad je sve manje-više jasno, idemo napraviti Stromboli.

Pizza Stromboli

Sastojci za tijesto:

450 grama oštrog brašna

250 mililitara mlake vode

20 grama svježeg kvasca

žlica maslinova ulja

žličica šećera

žličica soli

Nadjev:

250 grama mozzarelle

150 grama šunke

200 mililitara umaka od rajčice + još za umakanje

origano, mljevena crvena paprika

Priprema: 

Kvasac stavite u mlaku vodu i dodajte mu šećer i ulje. Kad se digne, dodajte ga brašnu i umijestite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela pa prvi dio razvaljajte u pravokutnik. Na tijesto nanesite pola količine umaka i nadjeva pazeći da ne premažete dio uz rub pa ga zaorolajte poput štrudela.

Ponovite postupak s preostalim tijestom i nadjevom.

Prebacite štruce na nauljeni lim za pečenje pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva Celzija. Nakon pola sara od početka pečenja štruce premažite maslinovim uljem pa pecite još desetak minuta.

Gotove pizze ostavite desetak minuta da počivaju pa tek tada narežite.

Poslužite uz zdjelicu umaka od rajčice.

18. travanj 2024 10:15