Overlay
ukusno i jednostavno

Jedan od najpopularnijih načina za pripremu piletine izvorno s ‘kokošom‘ nije imao baš ništa: probajte kultni specijalitet iz Toskane, guštat ćete!

Piše Stil
14. travnja 2021. - 13:35

Piletina cacciatore, pollo cacciatore ili pollo alla cacciatora - pojednostavljeno, piletina na lovački - jedno je od jela s dugom tradicijom i bezbroj varijacija u pripremi. Ono što je sigurno, osim da je jako ukusno, je da uključuje piletinu, luk i povrće, najčešće rajčicu i papriku, vino te dugo, polagano kuhanje. Jelo je nastalo tijekom renesanse u Toskani, po uzoru na jela od divljači - fazana, jarebice ili zeca - što je, uostalom, jasno iz naziva.

Priprema piletine cacciatore u pravilu započinje s nekoliko žlica maslinovog ulja zagrijanog u velikoj tavi. Dijelovi piletine, začinjeni solju i paprom, peku se u ulju tri do četiri minute sa svake strane. Piletina se zatim uklanja iz tave, kao i većina masnoće koja se otopila prilikom prženja, a na preostaloj masti se potom preprže luk, paprike i drugo povrće, kojima se, najčešće, kad su uhvatili boju, dodaju rajčice, začini i vino.

Obično se dodaje ružmarin, može se koristiti i lovorov list, dok topli začini poput klinčića prizivaju izvorni, renesansni štih.  U tu smjesu vraćaju se zapečeni dijelovi piletine i kuhaju otprilike sat vremena na vrlo laganoj vatri, a taj dio pripreme može se odraditi i u pećnici.

Piletina spremljena na ovaj način se prema običaju poslužuje s rustikalnim kruhom ili tjesteninom.

Piletina cacciatore

Sastojci:

3 žlice maslinova ulja

6-8 pilećih bataka

1 srednji crveni luk

2 žlice nasjeckanog češnjaka

4 klinčića

po 1 mala žuta i crvena paprika

1 mrkva

300 g gljiva

1/2 šalice crnih maslina bez koštica

po žlicu timijana, peršina i bosiljka

150 ml crnog vina

820 grama konzervirane rajčice

Priprema:

Zagrijte dvije žlice ulja u teškoj tavi od lijevanog željeza. Pržite batake 3-4 minute sa svake strane, a zatim ih izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte preostalo ulje pa na njemu pirjajte luk dok ne postane proziran.

Dodajte češnjak pa nakon pola minute i papriku narezanu na trakice, nasjeckanu mrkvu, gljive i začinsko bilje.

Kad povrće omekša, ulijte vino pa kuhajte oko dvije minute. 

Dodajte rajčicu i začine, vratite meso, ubacite masline pa sve dovršite na laganoj vatri ili zapecite u pećnici.

20. travanj 2024 14:18