Piletina cacciatore, pollo cacciatore ili pollo alla cacciatora - pojednostavljeno, piletina na lovački - jedno je od jela s dugom tradicijom i bezbroj varijacija u pripremi. Ono što je sigurno, osim da je jako ukusno, je da uključuje piletinu, luk i povrće, najčešće rajčicu i papriku, vino te dugo, polagano kuhanje. Jelo je nastalo tijekom renesanse u Toskani, po uzoru na jela od divljači - fazana, jarebice ili zeca - što je, uostalom, jasno iz naziva.
Priprema piletine cacciatore u pravilu započinje s nekoliko žlica maslinovog ulja zagrijanog u velikoj tavi. Dijelovi piletine, začinjeni solju i paprom, peku se u ulju tri do četiri minute sa svake strane. Piletina se zatim uklanja iz tave, kao i većina masnoće koja se otopila prilikom prženja, a na preostaloj masti se potom preprže luk, paprike i drugo povrće, kojima se, najčešće, kad su uhvatili boju, dodaju rajčice, začini i vino.
Obično se dodaje ružmarin, može se koristiti i lovorov list, dok topli začini poput klinčića prizivaju izvorni, renesansni štih. U tu smjesu vraćaju se zapečeni dijelovi piletine i kuhaju otprilike sat vremena na vrlo laganoj vatri, a taj dio pripreme može se odraditi i u pećnici.
Piletina spremljena na ovaj način se prema običaju poslužuje s rustikalnim kruhom ili tjesteninom.
Piletina cacciatore
Sastojci:
3 žlice maslinova ulja
6-8 pilećih bataka
1 srednji crveni luk
2 žlice nasjeckanog češnjaka
4 klinčića
po 1 mala žuta i crvena paprika
1 mrkva
300 g gljiva
1/2 šalice crnih maslina bez koštica
po žlicu timijana, peršina i bosiljka
150 ml crnog vina
820 grama konzervirane rajčice
Priprema:
Zagrijte dvije žlice ulja u teškoj tavi od lijevanog željeza. Pržite batake 3-4 minute sa svake strane, a zatim ih izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte preostalo ulje pa na njemu pirjajte luk dok ne postane proziran.
Dodajte češnjak pa nakon pola minute i papriku narezanu na trakice, nasjeckanu mrkvu, gljive i začinsko bilje.
Kad povrće omekša, ulijte vino pa kuhajte oko dvije minute.
Dodajte rajčicu i začine, vratite meso, ubacite masline pa sve dovršite na laganoj vatri ili zapecite u pećnici.